Mole spożywcze są najbardziej aktywne nocą. Mają swoje miejsca, w których grasują z największą przyjemnością. W pierwszej kolejności to tam należy ich szukać. Podpowiadamy, gdzie szukać moli spożywczych.
Mole spożywcze pojawiają się nawet w najczystszych kuchniach i mogą dać nam nieźle popalić. Szybko się mnożą i sprytnie ukrywają. Znajdziemy je nie tylko w kaszach czy ryżach, ale też w wielu innych miejscach.
Najchętniej jednak atakują przechowywaną w domu suchą żywność - wspomniane już kasze i ryże, ale też nasiona, orzechy, mąki i płatki śniadaniowe, a nawet przyprawy. Warto więc rozpocząć od sprawdzenia tych właśnie produktów. Jeśli znajdziemy tam mole lub ich larwy - musimy się pozbyć ich jak najszybciej. Warto również przyjrzeć się rogom szafek, ścianom i listwom - tam również możemy znaleźć larwy moli. Suszone kwiaty to kolejne ulubione miejsce moli - je również warto sprawdzić.
Jednym z najbardziej skutecznych sposobów na mole jest naklejenie na szafkach oraz w ich wnętrzach lepów. Dzięki temu uda nam się wyłapać niechcianych gości. Jeśli jednak zależy nam na domowych sposobach, warto rozłożyć w szafkach wysuszoną skórkę z cytryny. Mole nienawidzą tego zapachu.
Mole nie lubią też zapachów ziół - ziela angielskiego, liści laurowych, goździków, szałwii oraz mięty. W szafkach wystarczy wyłożyć torebki z herbatą ziołową albo woreczki z przyprawami. Warto też wyszorować szafki wodą z dodatkiem octu i płynu do naczyń.