Już niedługo ten owoc stanie się towarem deficytowym. Nie wszystkich będzie na niego stać

Zmiany klimatu mają wpływ na wiele upraw, które z roku na rok stają się coraz droższe i bardziej wymagające. To przede wszystkim przekłada się na cenę zbiorów. Przykładów nie trzeba daleko szukać, wystarczy wybrać się na lokalny targ. Niektóre kwoty przyprawiają o zawrót głowy. Podobnie może być również i z awokado, które niedługo stanie się towarem deficytowym.

Organizacja charytatywna Christian Aid przygotowała raport na temat niepokojących zmian klimatu, które mogą już w niebawem wpłynąć na nasze życie, a przede wszystkim portfele. Jak? Głównie za sprawą postępującej degradacji środowiska, która ma kolosalny wpływ na uprawę awokado. Specjaliści uważają, że obszary hodowli tego owocu mogą znacznie się zmniejszyć, co z pewnością wpłynie na jego cenę.  

Zobacz wideo Chłodnik z ogórka i awokado - nowoczesny klasyk

Awokado - towar luksusowy tylko dla najbogatszych?

Do uprawy awokado potrzeba bardzo dużo wody, co ma oczywiście kolosalny wpływ na środowisko. Bez dodatkowego nawadniania, ziemia nie będzie rodziła owoców. Jednak globalne ocieplenie powoduje, że coraz trudniej będzie przystosować się do nowych warunków. Z raportu organizacji Christian Aid, która zajmuje się m.in. wspieraniem zrównoważonego rozwoju, wynika, że obszary upraw awokado skurczą się do 2050 roku nawet o 41 proc., w zależności od tego, jak szybko dojdzie do spadku globalnej emisji CO2.

Specjaliści szacują, że mogą one znacznie się uszczuplić, powodując tym samym, że sama produkcja będzie horrendalnie droga. Tym samym cena pójdzie mocno w górę i nie wszystkich już będzie stać na zakup tego owocu.

Produkcja awokado staje się zatem coraz droższa, a koszty zostaną przeniesione na konsumentów, podnosząc cenę, jaką płacimy za nasze guacamole

- tłumaczy Honor Eldridge, ekspertka ds. zrównoważonej polityki żywnościowej i autorka książki "The Avocado Debate".

"Dostosować się do zmieniającego się klimatu"

Czy można zatrzymać postępującą degradację upraw awokado i zapobiec kolosalnym podwyżkom? Postępujące globalne ocieplenie, susze, erozja gleby i zmiany klimatu są coraz większe, a jedynym sposobem walki z nimi jest zmniejszenie emisji gazów. Wspomina o tym w raporcie organizacja Christian Aid, która nawołuje polityków do wprowadzenia nowych rozwiązań.

"Bez działań ze strony rządów awokado czeka niepewna przyszłość. Christian Aid wzywa władze do zobowiązania się do pilnego ograniczenia emisji i przyspieszenia przejścia z paliw kopalnych na czystą energię odnawialną" - można przeczytać w raporcie. "Chcemy również, żeby większe wsparcie finansowe otrzymały wrażliwe społeczności rolnicze, których źródłem utrzymania jest uprawa awokado, aby mogły dostosować się do zmieniającego się klimatu" - dodają specjaliści. Czy ich głos będzie słyszalny?

Więcej o: