Bosacka ostrzega przed błędem w robieniu schabowych. Popełnia go prawie każdy. "Nie mogę patrzeć"

Jak zrobić kotlety schabowe, żeby były miękkie i soczyste? Przygotowanie ich wymaga doświadczenia i precyzji. Katarzyna Bosacka ujawnia błąd, który nagminnie popełnia wiele Polaków podczas ich przygotowywania.

Kotlety schabowe to jedno z czołowych dań w kuchni Polaków. Są pełne smaku, soczyste i pożywne. Bez nich wiele z nas nie wyobraża sobie obiadu. Sposób przyrządzania różni się jednak w zależności od domu i nie zawsze należy do najłatwiejszych. Katarzyna Bosacka zwróciła uwagę na pewien błąd, który popełniamy najczęściej.

Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

Jak zrobić dobre kotlety schabowe? Przepis jest prosty, ale Bosacka ostrzega przed niebezpiecznym błędem

Nie potrzeba zbyt wiele czasu, aby przyrządzić kotlety schabowe. Łatwo jednak o błąd, który często powtarzamy. Katarzyna Bosacka ujawniła, że chodzi moment rozbijania schabowych. Często nie chcąc brudzić tłuczka do mięsa, chwytamy za folię spożywczą. Dziennikarka zwróciła jednak uwagę, że używanie jej może prowadzić do przenikania drobinek folii do mięsa, co jest szkodliwe dla zdrowia.

- Nie mogę patrzeć, jak w wielu programach kulinarnych, ale też w zwykłych polskich domach używamy folii przezroczystej do tłuczenia kotletów schabowych. [...] Rozbijanie mięsa przez folię to tak, jakbyśmy smażyli na plastiku. To może być niebezpieczne dla zdrowia - wytłumaczyła Bosacka.

Jak najlepiej zrobić kotlety schabowe? Eksperta wyjaśniła, jak rozbijać mięso bez folii spożywczej

Katarzyna Bosacka doradziła, aby podczas rozbijania kotletów schabowych używać drewnianej deski zamiast plastikowej. - Nie należy używać plastikowej deski do krojenia mięsa. To może być niebezpieczne dla zdrowia. Polecam używać drewnianej deski, która jest bardziej naturalna i bezpieczna - ostrzegła. Zwróciła również uwagę, że jeżeli zachowamy ostrożność i będziemy rozbijać mięso delikatnie i powoli, folia będzie zbędnym dodatkiem. Kolejną poradą jest smażenie kotletów na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Dzięki temu uzyskamy idealnie soczyste i chrupiące schabowe. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.