Jak zabrać się za ostrygi? Od lat korzystam z tego prostego patentu. Kilka sekund i muszla otwarta

Owoce morza to popularne danie w krajach śródziemnomorskich. Podobnie jak ryby posiadają wiele witamin i cennych składników mineralnych. Na szczególną uwagę zasługują ostrygi, które obfitują w żelazo, magnez, wapń oraz cynk.

Owoce morza możemy podzielić na trzy grupy: skorupiaki (homary, kraby, krewetki), mięczaki (małże, ostrygi, ślimaki) oraz głowonogi (ośmiornice, kałamarnice). Nie bez powodu nazywa się je synonimem zdrowia i długowieczności. Są źródłem białka, witamin z grupy B, jodu, wapnia, selenu oraz fluoru. Za najbogatsze źródło cynku w diecie uważa się ostrygi. 

Zobacz wideo Makaron z krewetkami - jedzeniowa równowaga

Jak jeść ostrygi? Do otwarcia muszli będą ci potrzebne dwie rzeczy

Na pierwszy rzut oka ostrygi nie wyglądają apetycznie. Mają specyficzny kształt, są śliskie, a ich zawartość jest zamknięta w twardej muszli. Może ona mieć szary, żółty albo biały odcień. Mięso, które znajduje się w środku, ma słonawy smak i przez kucharzy na całym świecie jest uważane za rarytas. Ostrygi szybko tracą świeżość, dlatego zazwyczaj spożywa się je wprost z otwartej muszli ułożonej na lodzie. Otwiera się je za pomocą specjalnego noża o krótkim ostrzu.

Owiń dłoń ścierką i przytrzymaj ostrygę wypukłą częścią do dołu. Włóż nóż między spojenie muszli i delikatnie go przekręć, żeby podnieść górną część muszli. Odetnij małża od górnej i dolnej muszli. W środku muszli jest smaczny płyn nazywany likierem. Nie wylewaj go. Umieść zanurzoną w płynie ostrygę w wypukłej części muszli.

Jak jeść ostrygi?Jak jeść ostrygi? fot. Dominik Sadowski / Agencja Wyborcza.pl

Czy ostrygi są zdrowe? Podawaj je z dodatkiem soku z jednego owocu

W wielu krajach ostrygi kosztują majątek, dlatego są uważane za luksusowe danie, które pojawia się wyłącznie na bankietach. Warto jednak jeść je częściej, bo są bardzo zdrowe. Są źródłem przeciwutleniaczy i kwasów tłuszczowych omega-3. To świetna alternatywa dla produktów mięsnych. Ostrygi najczęściej podaje się z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Można też użyć tabasco, sosu winegret, słodko-kwaśnych sosów chili, salsy z mango albo łagodnych sosów czosnkowych. Zazwyczaj zjada się je na surowo, ale ostrygi spokojnie możesz też piec, smażyć, dusić i gotować. Przygotowuje się też z nich zupy. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

OSTRZEŻENIE! Nie kupuj ostryg z otwartą muszlą. To znak, że nie są świeże i ich spożycie może być niebezpieczne dla zdrowia. Gdy muszla jest rozchylona, delikatnie w nią zapukaj. Jeśli się zamknie, wszystko jest w porządku.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.