Każdego roku założyciele portalu kulinarnego Taste Atlas publikują ranking stu najlepszych na świecie kuchni. Niedawno pojawiły się wyniki sezonu 2024/2025. Poza samymi krajami w zestawieniu znalazły się również najpopularniejsze dania każdego z nich oraz lokale, które je serwują. Miłośnicy kuchni polskiej będą zachwyceni, gdyż również tym razem awansowała o kilka miejsc.
Wyniki rankingu Taste Atlas nie pozostawiają żadnych wątpliwości. Kuchnia polska zyskuje coraz większą popularność oraz rozgłos na arenie międzynarodowej. W tegorocznej edycji wyprzedziła nawet Indie oraz Koreę. Choć jeszcze nie załapała się do pierwszej dziesiątki, zabrakło jej naprawdę niewiele, gdyż zajęła 11. miejsce (rok temu była na 13.). Natomiast na podium znalazły się:
Po piętach goniły je: hiszpańska, portugalska, turecka, indonezyjska, francuska, japońska oraz chińska.
W rankingu, poza samymi krajami, znalazły się też konkretne dania oraz przekąski. Co ciekawe, jeśli chodzi o pyszności wymienione przy Polsce, to listy wcale nie otwierają pierogi. Te zajęły drugie miejsce, gdyż wyprzedziły je... pączki. Natomiast podium zamykają gołąbki. Co znajdziemy dalej? Są to między innymi: sernik, babka, klopsiki, gulasz, golonka, szarlotka, rosół, zapiekanka, kopytka, żurek, bigos, pasztet, zupa pomidorowa, kotlet schabowy, placki ziemniaczane, smalec i piernik.
Nie zabrakło także lokalnych produktów określonych mianem "musisz spróbować". Mowa o truskawce kaszubskiej i miodzie wrzosowym z Borów Dolnośląskich.
Tegoroczne zestawienie zawiera jeszcze kilka rankingów, w tym między innymi sto najlepszych na świecie dań (na pierwszym miejscu kolumbijska lechona, na drugim włoska pizza neapolitańska, na trzecim brazylijska picanha), jednak zabrakło tu polskiego przedstawiciela. Poza tym pojawiła się lista najlepszych pod względem kulinarnym miast (zwyciężyły głównie włoskie), restauracji oraz regionów. Z czego w ostatnim doczekaliśmy się reprezentanta Polski - została nim Małopolska. Doceniono ją m.in. za podobny do oscypka ser redykołka, bundz, jagnięcinę podhalańską i jabłka łąckie. Mieliście okazję spróbować? Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.