Ani jajeczna, ani z tuńczyka. To najlepsza pasta na kanapki. Nie ma ani grama majonezu

Pasta z wędzonego łososia to kulinarny strzał w dziesiątkę. Jeśli szukasz idealnego smarowidła na kanapki, wypróbuj ten przepis. Smakuje wyśmienicie i z pewnością podpasuje nawet zagorzałym przeciwnikom ryb.

Pasty na kanapki pasują zarówno na śniadanie, jak i kolację, a także jako dodatek do lunchu. Można je jeść z pieczywem zwykłym lub chrupkim, są sycące i smakują doskonale. Jeśli jednak masz dość nudnego smarowidła z jajek, pasta z wędzonego łososia to coś, co musisz wypróbować. Potrzebujesz zaledwie kilka składników i przypraw.

Zobacz wideo Połączyłam kurczaka z grzybami i sosem. Kto nie jadł, niech zazdrości

Jakie ryby są najlepsze do past kanapkowych? Wybór jest spory 

Ryby są bogate w kwasy omega-3 i tłuszcze, więc warto włączyć je do codziennego jadłospisu. Najlepsze pasty wychodzą z tuńczyka i łososia, ale jeśli wolisz inne gatunki, nic nie stoi na przeszkodzie. Smarowidła możesz zrobić również z makreli, halibuta i szprotek. Wystarczy dodać do nich np. jajka, majonez, szczypiorek i musztardę, a z pewnością zasmakują każdemu.

Co jeść na kanapki? Pasta z wędzonego łososia smakuje świetnie

Pasta z wędzonego łososia sprawdzi się nie tylko do podawania na zimno na kromce chleba, lecz także z ciepłymi tostami. Do jej przygotowania potrzebujesz:

  • 150 g wędzonego łososia,
  • 150 g serka kanapkowego np. śmietankowego lub ze szczypiorkiem,
  • zielonego ogórka,
  • soku z cytryny,
  • przypraw: soli oraz pieprzu,
  • musztardy (opcjonalnie).
Pasta łososiowa
Pasta łososiowa istock/@bbbrrn

Przygotowanie pasty jest banalnie proste, zajmie ci nie więcej niż pięć minut i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. To świetne rozwiązanie dla zabieganych.

  1. Łososia pokrój na mniejsze części.
  2. Ogórka obierz, usuń nasiona i drobno posiekaj, a potem odsącz z nadmiaru wody.
  3. Do miseczki wrzuć łososia i ogórka, a potem dodaj serek oraz kilka kropel soku z cytryny i wymieszaj.
  4. Dopraw solą i pieprzem, a jeśli lubisz nieco ostrzejsze smaki, możesz dodać odrobinę musztardy.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: