Wygląda jak imbir, ale nic bardziej mylnego. Wiele osób omija z daleka. Szkoda, bo to samo zdrowie

Choć wyglądem przypomina niebo imbir, to pochodzące z Ameryki Północnej warzywo smakuje zupełne inaczej oraz skrywa wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Niestety, w Polsce nie jest zbyt popularne i co najwyżej wzbudza zdziwienie. Jak najlepiej spożywać topinambur?

Nie od dziś wiadomo, że w zdrowej i zbilansowanej diecie nie może zabraknąć miejsca na warzywa oraz owoce. Wedle zaleceń powinniśmy spożywać ich nawet 500 gramów dziennie pod postacią pięciu różnych posiłków. Sprawdzi się nie tylko sałatka lub surówka do obiadu, lecz także na przykład szklanka soku. Oprócz tego warto zadbać o różnorodność i sięgać po produkty różnych kolorów. Obecnie w sklepie nie brakuje smacznych propozycji. Podczas gdy niektóre znamy bardzo dobrze, inne wydają się egzotyczne. Tak jest między innymi z topinamburem. Dlaczego warto włączyć go do diety?

Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności. Spraw, by jedzenie nie lądowało w koszu!

Jaki jest smak topinamburu? Z kuchni wyparły go ziemniaki

Topinambur, potocznie zwany słonecznikiem bulwiastym, to roślina z gatunku astrowatych, a dokładniej korzeń jednego z gatunków słoneczników. Ma słodko-orzechowy smak, który po ugotowaniu przypomina nieco jadalnego kasztana bądź karczochy. Stosowany był nie tylko w kuchni (z czasem został zastąpiony ziemniakami), lecz także jako środek leczniczy. Nic dziwnego, gdyż zawiera wiele cennych składników odżywczych, które korzystnie wpływają na zdrowie człowieka.

Na co pomaga topinambur? Znajdziesz w nim wiele dobrego

W topinamburze znajdziesz cenne minerały, takie jak żelazo (zawiera go tyle, co 85 g mięsa) i potas, który m.in. odpowiada za obniżenie ciśnienia krwi. Ponadto jest bogatym źródłem błonnika, węglowodanów oraz witamin, w tym przede wszystkim wspierającej odporność witaminy C oraz B1, czyli tiaminy. Oznacza to, że ma korzystny wpływ na układ nerwowy i sercowo-naczyniowy oraz działa antyoksydacyjne. 

Topinambur
Topinambur Jak jeść topinambur? Zamiast ziemniaka! Fot. Orest Lyzhechka / iStock

Jak najlepiej spożywać topinambur? Jak tylko chcesz

Jak donosi portal zdrowie.gazeta.pl, topinambur zawiera także włókno pokarmowe, którym jest inulina. To prebiotyk, który dba o dobre funkcjonowanie oraz florę bakteryjną jelit i pomaga zachować w nich równowagę mikrobiologiczną. Ponadto warzywo jest niskokaloryczne, co sprawia, że nadaje się do diety odchudzającej. Możesz jeść je na surowo (na przykład w sałatce lub po pokrojeniu w słupki z dodatkiem sosu albo humusu), ale nadaje się też do upieczenia, usmażenia i ugotowania. W każdej wersji będzie smaczne i zdrowe, dlatego gdy następnym razem miniesz je w sklepie, koniecznie kup i wypróbuj. Miała/eś okazję próbować topinambur? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: