Cellato to luksusowa marka japońskich lodów, ale najdroższym smakiem jest "Byakuya". To połączenie białych trufli importowanych z Włoch, sera Parmigiano Reggiano i osadu sake, wyrobu ubocznego procesu produkcji tego napoju.
Ekskluzywny deser kosztuje 873 400 jenów japońskich, czyli ponad 23 tys. zł za 130 ml porcję. Jak informuje producent na stronie cellato.tokyo, opracowanie idealnej formuły zajęło rok i zajmował się nią Tadayoshi Yamadę z Rivi, szef kuchni francusko-japońskiej restauracji w Osace w Japonii.
Główny składnik lodów, czyli białe trufle inaczej nazywane "białymi diamentami", to gatunek grzybów występujący głównie we Włoszech. Mają gładką i jasnozłotą skórkę i mięsisty miąższ. Od czarnej odmiany odróżniają się delikatniejszym smakiem i aromatem. Jak smakują lody "Byakuya"?
Subtelna słodycz i wspaniały aromat ginjo nadają aromatowi białej trufli złożony smak. Na koniec jest luksusowo zwieńczone białymi truflami i parmezanem, aby przypominały śnieg, i ozdobione złotymi liśćmi. Olej z białej trufli podawany oddzielnie nada jeszcze bardziej luksusowy aromat.
Lody podawane są z olejem z białej trufli, którym należy polać deser i wymieszać, aby nadać mu bardziej aksamitnej konsystencji. Do lodów otrzymujemy także specjalną łyżeczkę ręcznie robioną przez rzemieślników Takeuchi w Fushimi. Została wykonana z materiałów pochodzących ze świątyń i sanktuariów. Chciałabyś/chciałbyś spróbować lodów "Byakuya"? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.