• Link został skopiowany

Najdroższe lody świata. Ustanowiły rekord Guinnessa. W Polsce tyle kosztuje niezły samochód

To najdroższe lody na świecie. W 2023 roku zostały wpisane do Księgi Rekordów Guinnessa, ponieważ osiągnęły niebotyczną cenę za porcję 130 ml. Ile dokładnie kosztują i z czego są zrobione?
Najdroższe lody świata. Ustanowiły rekord Guinnessa. W Polsce tyle kosztuje niezły samochód
Najdroższe lody świata. Ustanowiły rekord Guinnessa. W Polsce tyle kosztuje niezły samochód, istock/@Brian Logan; x.com/@GWR

Cellato to luksusowa marka japońskich lodów, ale najdroższym smakiem jest "Byakuya". To połączenie białych trufli importowanych z Włoch, sera Parmigiano Reggiano i osadu sake, wyrobu ubocznego procesu produkcji tego napoju.

Zobacz wideo Poszliśmy na lody do Stefano Terrazzino. Już wiemy, dlaczego ludzie czekają w kolejce

Najdroższe lody na świecie pochodzą z Japonii. Jak smakują?

Ekskluzywny deser kosztuje 873 400 jenów japońskich, czyli ponad 23 tys. zł za 130 ml porcję. Jak informuje producent na stronie cellato.tokyo, opracowanie idealnej formuły zajęło rok i zajmował się nią Tadayoshi Yamadę z Rivi, szef kuchni francusko-japońskiej restauracji w Osace w Japonii.

Główny składnik lodów, czyli białe trufle inaczej nazywane "białymi diamentami", to gatunek grzybów występujący głównie we Włoszech. Mają gładką i jasnozłotą skórkę i mięsisty miąższ. Od czarnej odmiany odróżniają się delikatniejszym smakiem i aromatem. Jak smakują lody "Byakuya"? 

Subtelna słodycz i wspaniały aromat ginjo nadają aromatowi białej trufli złożony smak. Na koniec jest luksusowo zwieńczone białymi truflami i parmezanem, aby przypominały śnieg, i ozdobione złotymi liśćmi. Olej z białej trufli podawany oddzielnie nada jeszcze bardziej luksusowy aromat.

Jak jeść najdroższe lody świata? Nawet łyżeczka jest ekskluzywna

Lody podawane są z olejem z białej trufli, którym należy polać deser i wymieszać, aby nadać mu bardziej aksamitnej konsystencji. Do lodów otrzymujemy także specjalną łyżeczkę ręcznie robioną przez rzemieślników Takeuchi w Fushimi. Została wykonana z materiałów pochodzących ze świątyń i sanktuariów. Chciałabyś/chciałbyś spróbować lodów "Byakuya"? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: