• Link został skopiowany

Wlej pół szklanki do kalafiora i to wszystko. Zniknie "zapaszek" i goryczka

Co dodać do gotującego się kalafiora? Niektórym przeszkadza goryczka, a innym to, że traci kolor. Na szczęście problem możesz rozwiązać od ręki. Wystarczy, że dodasz to do garnka.
Gotowanie kalafiora
Fot. sal61 / iStock

Kalafior zawiera spore ilości witaminy C, a odpowiednio przygotowany zachwyca smakiem. W ciepłych okresach w moim domu gości nawet i co dwa dni. Polany masłem z bułką tartą smakuje wszystkim, a ja nie muszę kombinować, co by tu ugotować do ziemniaków i mięsa. Czasem jednak zdarza się, że warzywo "gubi" kolor i na talerzu nie prezentuje się już tak pięknie. Na szczęście poradzi sobie z tym prosty trik.

Zobacz wideo Kasia z Kwiatu Jabłoni zdradza przepis na... pieczonego arbuza [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]

Co dodać do gotującego się kalafiora? Dzięki prostemu trikowi nie straci koloru

Ochrona koloru kalafiora podczas gotowania nie jest skomplikowana. Nie ściemnieje, jeśli do gotującego się w wodzie warzywa dodasz łyżeczkę sody oczyszczonej. Dzięki prostemu trikowi biel będzie bić po oczach. 

A co na nieprzyjemny zapach podczas gotowania? Możesz wlać do garnka pół szklanki mleka, które zneutralizuje aromat, a dodatkowo też pomoże ochronić kolor i nada słodkawego smaku. Jeśli akurat nie masz go pod ręką, sprawdzi się gałka muszkatołowa, sok z cytryny lub kilka liści laurowych.

Po co dodaje się cukier do gotowania kalafiora? Nieprzyjemna gorzkość zniknie

Gdy poznałam mojego męża i pierwszy raz ugotowałam kalafiora, przyznał, że wcześniej tak dobrego nie jadł. Od razu spytał o sekret, który dla mnie był oczywistością - dodanie do wody cukru w takich samych proporcjach co sól. Dzięki temu warzywo traci charakterystyczną goryczkę i, według mnie, jest po prostu smaczniejsze.

Kalafior (zdjęcie ilustracyjne)
Kalafior (zdjęcie ilustracyjne) Fot. Karolina Grabowska/Pexels

Również i u mnie po raz pierwszy spróbował wersji pieczonej, która jest prosta w przygotowaniu. Trzeba jedynie podzielić kalafiora na różyczki, opcjonalnie pokroić na plastry i obtoczyć w oliwie oraz ulubionych przyprawach. Wystarczy kilkanaście minut w piekarniku, by zyskać świetną przekąskę, która świetnie smakuje np. z sosem czosnkowym lub innym ciekawym dipem. Czy lubisz kalafiora? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: