Mimo małych rozmiarów rzeżucha to prawdziwa skarbnica zdrowia. Jak czytamy na stronie zdrowie.gazeta.pl, warto włączyć ją do diety i spożywać przez cały rok, a nie jedynie przy okazji Wielkanocy. To roślina bogata w witaminy, której wartość wzrasta, gdy spożywamy ją na surowo. Jest doskonałym zamiennikiem soli, nadając potrawom wyrazisty smak bez potrzeby dosalania. Zawiera witaminy z grupy B, magnez, kwas foliowy oraz witaminę C, wspomagającą odporność i wchłanianie żelaza. Jest szczególnie korzystna dla kobiet w ciąży oraz osób z anemią.
To roślina kiełkująca, która rośnie względnie szybko. Pierwsze zielone listki możemy dostrzec zaledwie 2-3 dni od zasiania. Na pełną dojrzałość musimy jednak poczekać ok. 7-10 dni (wzrost uzależniony jest od warunków i rodzaju nasion). Jeśli więc chcesz wykorzystać rzeżuchę jako dekoracyjny element koszyczka czy stołu, należy wysiać ją około 10 dni przed Wielkanocą. Będzie to optymalny czas, aby zdążyła urosnąć, ale nie przerosnąć i nie zwiędnąć.
Rzeżuchę możemy uprawiać zarówno w ziemi, jak i na nasiąkliwym kawałku materiału. W tym przypadku dr Cecylia Uklańska-Pusz z Katedry Ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu radzi, by użyć gazy lub zwykłej waty. Według ekspertki najlepiej jest dwukrotnie namoczyć materiał wodą, a następnie wysiać na niego kiełki. Co więcej, należy pamiętać o regularnym zraszaniu uprawy wodą, aby stale była wilgotna (2 razy dziennie).
- Do domowego wysiewu najlepiej wybrać nasiona na kiełki, które mają na opakowaniu taką właśnie informację, że są przeznaczone na kiełki. Wtedy można mieć pewność, że nie zostały zastosowane żadne środki ochrony, żadne zaprawy i że są to czyste nasiona o dużej sile kiełkowania - rekomenduje dr Uklańska-Pusz. Aby przyśpieszyć wzrost rzeżuchy, warto ją również namoczyć przed zasianiem. Najlepiej jest położyć je na wilgotnym materiale o temperaturze 30 stopni Celsjusza. Jakie jest Twoje zdanie na temat rzeżuchy? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.