• Link został skopiowany

"Wężowy owoc" jest mało znany w Polsce. Dodaje energii, poprawia pamięć i jest dobry dla serca

Choć oferta supermarketów coraz bardziej się powiększa, wciąż jest wiele egzotycznych owoców, które w Polsce jeszcze nie zyskały na popularności. Jednym z nich jest salak jadalny, nazywany również "wężowym owocem". Skojarzenie z gadem zawdzięcza charakterystycznej, pokrytej łuskami brązowej skórce. Jeśli trafisz na niego w sklepie, skuś się. Ma dużo potasu i wapnia, witamin i błonnika. A przede wszystkim jest bardzo smaczny.
Salak jadalny (salaka jadalna, wężowy owoc)
Tita Wi / Shutterstock

Salak jadalny występuje pod wieloma nazwami. Poza wspomnianym "wężowym owocem" nazywa się go też: salaką jadalną, oszpilną jadalną, ospilnem jadalnym lub zalakką jadalną. Uprawiany jest przede wszystkim w Indonezji i Malezji. Szczególnie licznie występuje na Jawie i Sumatrze. Rośnie w kiściach u podstawy palmy. Owoce zbierane są głównie w maju i w grudniu, ponieważ drzewo owocuje cały rok.

Zobacz wideo "Zaczynamy jeść luksusowo, mimo zwykłości". Dlaczego warzywa tyle kosztują?

Jak wygląda salak jadalny? Przypomina skórę węża

Salaka nazywana jest "wężowym owocem" nie bez powodu. Pokryta jest bowiem brązową, łuskowatą  i szorstką skórką (u mnie budzi bardziej skojarzenia z pancernikiem). Jadalny miąższ jest biały, podzielony na cząstki i słodko-kwaśny. W środku znajdują się też brązowe, nie nadające się do jedzenia pestki. Owoce są owalne, szpiczasto zakończone. Mają od 5 do 10 cm długości.

Owoc obiera się ze skórki dość łatwo, można to zrobić palcami. Gdy dostaniemy się do miąższu, najlepiej rozdzielić go na cząstki i pamiętać, by usunąć z każdej niejadalną pestkę. Konsystencja może być różna - sucha i krucha lub wilgotna i chrupiąca.

Salak jadalny (wężowy owoc)
Salak jadalny (wężowy owoc) WonderfulBali / pixabay.com

Salak - składniki odżywcze i właściwości

Salak, oprócz tego, że z pewnością zasmakuje amatorom egzotycznych owoców, ma też sporo walorów zdrowotnych. Jest w nim sporo potasu, który jest niezbędny do prawidłowej pracy serca i układu krążenia. Ma także dużo wapnia, który wzmacnia kości. Salak zawiera także cenny błonnik i garbniki, dzięki czemu usprawnia trawienie i chroni przed zaparciami.

Jak podaje serwis dietetycy.org.pl, wężowy owoc "ma jedną z najwyższych aktywności antyoksydacyjnych". To ważne, bo antyoksydanty (inaczej przeciwutleniacze) zwalczają nadmiar wolnych rodników w organizmie. Te z kolei przyczyniają się do rozwoju różnych chorób i przyspieszają starzenie. W salaku jest sporo flawonoidów i witaminy C. Zawiera także witaminę A.

Salakę jadalną warto jeść również wtedy, gdy chcemy dodać sobie energii. Serwis medyczny WebMD wyjaśnia, że dzieje się tak dzięki dużej zawartości węglowodanów. Ponadto owoce salaku stymulują metabolizm i zwiększają wytrzymałość.

Wspomniany wcześniej potas, a także beta-karoten oraz pektyny, usprawniają przepływ krwi do mózgu. Dzięki temu jedzenie salaku może poprawić pracę tego organu, a co za tym idzie - również pamięć. Beta-karoten pozytywnie wpływa też na wzrok, a jego obecność w diecie zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych chorób oczu, np. zaćmy.

Jak jeść salak? Do czego dodać wężowy owoc?

Salak można jeść na surowo, bez niczego. Owoce dodaje się także do sałatek, deserów i koktajli. Można go suszyć, marynować i robić z niego soki. Nadaje się też na przetwory, np. dżemy. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, możesz także spróbować wkomponować go w wytrawne dania orientalne. Jednak by dobrze poznać jego smak i wyczuć wszystkie nuty, za pierwszym razem najlepiej zjeść salak w podstawowej formie i bez żadnych dodatków.

Więcej o: