Ozdoby z suszonych pomarańczy cieszą się sporą popularnością. Suszone plasterki tego cytrusa można powiesić na choince lub wykorzystać je przy dekoracji wieńców i stroików bożonarodzeniowych. Wyglądają doskonale na tle zielonych gałązek drzew iglastych, ale także w towarzystwie innych ozdób w różnych kolorach. Jak suszyć pomarańcze na choinkę? Są na to dwa sposoby.
>>> Uszka z grzybami - idealne do świątecznego barszczu
Aby wysuszyć pomarańcze, trzeba je pokroić na plastry o grubości ok. 0,5 cm. Jeżeli plastry będą grubsze, pomarańcze będą schnąć bardzo długo. Najpopularniejszym sposobem na suszenie pomarańczy jest suszenie ich w piekarniku. Aby to zrobić, należy ułożyć plastry pomarańczy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym lub folią aluminiową i wstawić na 3-4 godziny do piekarnika nagrzanego do 70-75 stopni. Pomarańcze należy od czasu do czasu obracać, warto też uchylić drzwiczki piekarnika, żeby owoce się nie przypaliły.
Pomarańcze na choinkę można suszyć także na kaloryferze. W tym celu należy umieścić je na papierze pergaminowym lub folii aluminiowej, a następnie położyć na ciepłym kaloryferze. Jest to jednak metoda dla cierpliwych - suszenie pomarańczy na kaloryferze może potrwać nawet 5 dni.