Na ciasto mikołajkowe nie ma jednego, konkretnego przepisu. Może być nim każdy wypiek, o jakim tylko sobie zamarzysz. Ciasto mikołajkowe ma sprawiać przyjemność, poprawiać humor, uczynić 6 grudnia lepszym i milszym dniem. Dlatego tak naprawdę to od Ciebie zależy, co upieczesz, bo ty wiesz najlepiej, które ciasto lubisz najbardziej. Jeśli jednak nie masz pomysłu, potrzebujesz podpowiedzi lub po prostu chcesz upiec coś innego niż zwykle, podrzucamy naszą propozycję na ciasto mikołajkowe.
Zdecydowaliśmy się na ciasto rafaello. Jest słodkie, puszyste, nie trzeba go piec i wygląda, jakby było pokryte śniegową pierzynką. Przygotowanie go nie jest czasochłonne, ale trzeba uzbroić się w cierpliwość, gdy będzie tężeć w lodówce. Można przygotować je już wieczór wcześniej, by cieszyć się tym ciastem mikołajkowym 6 grudnia od samego rana.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Budynie przygotuj według instrukcji podanej na opakowaniu, a potem wystudź. Masło pokrój w kostkę i wrzuć do dużego naczynia. Dodaj budynie, wiórki kokosowe oraz cukier. Zmiksuj składniki tak, by powstała jednolita masa.
Prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na dnie herbatniki lub krakersy. Posmaruj je warstwą kremu o grubości około 1,5 cm, a potem ułóż kolejną warstwę ciastek. Nakładaj herbatniki i krem do całkowitego wykorzystania składników. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi. To ciasto mikołajkowe robi się bez pieczenia, dlatego na koniec trzeba wstawić je do lodówki, by stężało. Powinno wystarczyć kilka godzin, ale najlepiej zrobić to na całą noc. Następnego dnia rano ciasto rafaello będzie gotowe do jedzenia i gwarantujemy, że nikt mu się nie oprze.