Zwyciężczyni MasterChefa zdradza przepis na karpatkę. "Najlepsze ciasto na świecie" z tajnym składem

Jeśli szukasz przepisu na najlepsze ciasto na świecie, postaw na kultową słodycz, czyli wyborną karpatkę. Zwyciężczyni 2 edycji MasterChefa zdradza niezawodny patent na wypiek, który "wygląda jak tort". Nie obejdzie się bez małej kombinacji - dodaj do masy ten kremowy, puszysty nabiał, a zadzieje się magia.

Polskie słodycze uchodzą za jedne z najlepszych na świecie, na podium znaleźć więc można wiele babcinych wypieków. Jedną z obłędnych propozycji jest kultowa karpatka, czyli niebiańskie połączenie pofalowanego ciasta z puszystym kremem. Taki duet rozpieści wszystkie zmysły, a przygotowany według receptury Beaty Śniechowskiej wyjdzie po mistrzowsku. 

Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Karpatka, czyli królowa tradycyjnych ciast. Przepis zwyciężczyni MasterChefa

W jesienno-zimowym menu nie może zabraknąć słodkich i owocowych akcentów. W tej roli doskonale sprawdzi się kultowe ciasto, które goście w wielu domach na co dzień i od święta. Mowa tu o obłędnej karpatce - pofalowanym cieście hojnie wypełnionym puszystym kremem. Przepis Beaty Śniechowskiej - zwyciężczyni 2 edycji MasterChefa łączy tradycję z akcentem lekkości. Wszystko za sprawą jednego dodatku, którego na próżno szukać w babcinym przepiśniku. 

Karpatka idealna to przede wszystkim puszysty i lekki niczym chmurka krem. Jak radzi Śniechowska, najlepiej zatem dodać serek mascarpone, który sprawi, że puszysty efekt będzie jeszcze bardziej odczuwalny. To jednak nie wszystko - nie obejdzie się bez ciasta. Tym razem warto je jednak przygotować w tortownicy, a nie tak jak klasycznie na prostokątnej blaszce. Dzięki temu wyjdzie piękny tort, a jak sama autorka mówi na Instagramie: To najlepsze ciasto na świecie. 

Przepis na wyborną karpatkę według Beaty Śniechowskiej 

Składniki na ciasto:

  • 100 g masła,
  • 4 jajka,
  • 130 g mąki,
  • 330 g mieszaniny mleka i wody (1:1),
  • szczypta soli,
  • 5 g cukru.

Krem:

  • 500 g mleka,
  • 125 g śmietanki 36 proc. 
  • 6 żółtek, 
  • 120 g cukru,
  • 80 g skrobi kukurydzianej (można zastąpić 40 g skrobią ziemniaczaną wymieszaną z 40 g mąki pszennej). 

Dodatkowo: 

  • 200 g mascarpone, 
  • 200 g masła,
  • 40 g cukru pudru.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od bazy, czyli ciasta. W garnku zagotuj mleko, wodę, sól, cukier oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło. Gdy tłuszcz się rozpuści, a składniki zaczną gotować, ściągnij naczynie z palnika i stopniowo dosypuj mąkę, cały czas energicznie mieszając. 
  2. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka, przełóż je do miksera i mieszaj przy pomocy specjalnego haka. Jak się schłodzi, dodawaj jajko po jajku.
  3. Tak przygotowane ciasto podziel na pół. Okrągłe blachy do pieczenia wysmaruj masłem, posypy mąką i wtedy wyłóż na nie ciasto. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C, a następnie ok. 15 minut w 160 st. C.
  4. Teraz pora na nasz obłędny krem. Do dużej miski przełóż żółtka, skrobię i 125 ml mleka. W rondelku połącz pozostałe mleko, cukier oraz śmietankę. Składniki gotuj przez chwilę. Gorącą masę przelej do żółtek - wszystko energicznie mieszaj. Wymieszaną masę ponownie wlej do rondla. Całość podgrzewaj, stale mieszając. Powinien powstać gęsty, kremowy budyń. Przekładamy ponownie do miski i chłodzimy w lodówce. 
  5. Do miski przełóż pokrojone masło w temp. pokojowej. Ubijaj tłuszcz z cukrem pudrem na kremową masę. Następnie dodaj mascarpone i całość ubijaj. Teraz pora na wcześniej przygotowany rem na bazie żółtek - dodawaj go łyżka po łyżce. 
  6. Spód naszej karpatki pokryj całym kremem, wierzch masy przykry kolejnym blatem. Karpatkę włóż do lodówki na kilka godzin - po tym czasie jest gotowa do podania. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Agora SA