Najpopularniejsze i najpyszniejsze ciasto z kremem. Moja babcia piecze je od lat i nam się nie nudzi

Po usłyszeniu hasła "najpopularniejsze ciasto z kremem" wielu osobom przyjdzie na myśl karpatka. I będzie to strzał w dziesiątkę! To znane, często pieczone w naszych domach i jednocześnie bardzo smaczne ciasto. Jak brzmi tradycyjny przepis na karpatkę? Podpowiadamy.

Karpatka to delikatne i kruche ciasto parzone ze słodkim i kremowym nadzieniem. Babcia piecze je prawie co tydzień i za każdym razem znika w mgnieniu oka. Jak zrobić karpatkę z przepisu babci? Podpowiadamy. 

Zobacz wideo Karpatka

Jak upiec karpatkę? To obłędne ciasto z kremem, którego nie sposób się oprzeć 

Karpatka to najpopularniejsze w naszym kraju ciasto z kremem, które wykonywane jest z parzonego ciasta. Jest lekkie, kruche, a co najlepsze - wilgotne. Nie pozostaje więc nic innego poza zajadaniem się tym wypiekiem. Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Do karpatki świetnie sprawdzą się różne owoce - na przykład maliny, jeżyny czy borówki lub musy i frużeliny. Nadają ciastu charakteru i dzięki nim smakuje jeszcze lepiej. Krem może być zaś waniliowy lub czekoladowy. 

Składniki: 

  • 350 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej, 
  • 1 szklanka wody, 
  • 5 średnich jajek, 
  • 2 paczki budyniu waniliowego, 
  • ok. 50 g cukru, 
  • 700 ml mleka, 
  • cukier puder. 

Przepis babci na karpatkę. Sposób przygotowania krok po kroku 

  1. Do garnka wkładamy ok. 100 g masła i roztapiamy je. Po dolaniu wody zagotowujemy. 
  2. Gdy zacznie się gotować, dodajemy mąkę pszenną i mieszam, aż otrzymamy gęstą masę. 
  3. Przekładamy ciasto do głębokiej miski i miksujemy na gładką masę. Następnie studzimy. Dodajemy jajka. 
  4. Wybraną do pieczenia blachę nacieramy masłem.  
  5. Ciasto po zmiksowaniu dzielimy na dwie części. Jedną z nich bierzemy i wykładamy na dnie formy do pieczenia. Dużą łyżką lub szpatułką rozprowadzamy i wygładzamy jego powierzchnie na dnie formy. Z drugą częścią ciasta robimy to samo. 
  6. Pieczemy przez około 25 minut w 200 stopniach Celsjusza. 
  7. Zabieramy się za przygotowanie kremu. Gotujemy budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  8. Masło rozcieramy mikserem na miękką, puszystą masę i dodajemy budyń. Mieszamy.  
  9. Krem odstawiamy do lodówki, a ciasto studzimy. 
  10. Krem rozsmarowujemy na jednym blacie ciasta (na górnej, pofałdowanej części) i przykrywamy ją drugim płatem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.