-
Haps
-
Jak przygotować
- Najpopularniejsze i najpyszniejsze ciasto z kremem. Moja babcia piecze je od lat i nam się nie nudzi
Najpopularniejsze i najpyszniejsze ciasto z kremem. Moja babcia piecze je od lat i nam się nie nudzi
Po usłyszeniu hasła "najpopularniejsze ciasto z kremem" wielu osobom przyjdzie na myśl karpatka. I będzie to strzał w dziesiątkę! To znane, często pieczone w naszych domach i jednocześnie bardzo smaczne ciasto. Jak brzmi tradycyjny przepis na karpatkę? Podpowiadamy.
Karpatka to delikatne i kruche ciasto parzone ze słodkim i kremowym nadzieniem. Babcia piecze je prawie co tydzień i za każdym razem znika w mgnieniu oka. Jak zrobić karpatkę z przepisu babci? Podpowiadamy.
Jak upiec karpatkę? To obłędne ciasto z kremem, którego nie sposób się oprzeć
Karpatka to najpopularniejsze w naszym kraju ciasto z kremem, które wykonywane jest z parzonego ciasta. Jest lekkie, kruche, a co najlepsze - wilgotne. Nie pozostaje więc nic innego poza zajadaniem się tym wypiekiem. Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Do karpatki świetnie sprawdzą się różne owoce - na przykład maliny, jeżyny czy borówki lub musy i frużeliny. Nadają ciastu charakteru i dzięki nim smakuje jeszcze lepiej. Krem może być zaś waniliowy lub czekoladowy.
Składniki:
- 350 g masła,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka wody,
- 5 średnich jajek,
- 2 paczki budyniu waniliowego,
- ok. 50 g cukru,
- 700 ml mleka,
- cukier puder.
Przepis babci na karpatkę. Sposób przygotowania krok po kroku
- Do garnka wkładamy ok. 100 g masła i roztapiamy je. Po dolaniu wody zagotowujemy.
- Gdy zacznie się gotować, dodajemy mąkę pszenną i mieszam, aż otrzymamy gęstą masę.
- Przekładamy ciasto do głębokiej miski i miksujemy na gładką masę. Następnie studzimy. Dodajemy jajka.
- Wybraną do pieczenia blachę nacieramy masłem.
- Ciasto po zmiksowaniu dzielimy na dwie części. Jedną z nich bierzemy i wykładamy na dnie formy do pieczenia. Dużą łyżką lub szpatułką rozprowadzamy i wygładzamy jego powierzchnie na dnie formy. Z drugą częścią ciasta robimy to samo.
- Pieczemy przez około 25 minut w 200 stopniach Celsjusza.
- Zabieramy się za przygotowanie kremu. Gotujemy budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Masło rozcieramy mikserem na miękką, puszystą masę i dodajemy budyń. Mieszamy.
- Krem odstawiamy do lodówki, a ciasto studzimy.
- Krem rozsmarowujemy na jednym blacie ciasta (na górnej, pofałdowanej części) i przykrywamy ją drugim płatem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!