Po usłyszeniu hasła "najpopularniejsze ciasto z kremem" wielu osobom przyjdzie na myśl karpatka. I będzie to strzał w dziesiątkę! To znane, często pieczone w naszych domach i jednocześnie bardzo smaczne ciasto. Jak brzmi tradycyjny przepis na karpatkę? Podpowiadamy.
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl
REKLAMA
REKLAMA
Karpatka to delikatne i kruche ciasto parzone ze słodkim i kremowym nadzieniem. Babcia piecze je prawie co tydzień i za każdym razem znika w mgnieniu oka. Jak zrobić karpatkę z przepisu babci? Podpowiadamy.
REKLAMA
Zobacz wideo Karpatka
Jak upiec karpatkę? To obłędne ciasto z kremem, którego nie sposób się oprzeć
Karpatka to najpopularniejsze w naszym kraju ciasto z kremem, które wykonywane jest z parzonego ciasta. Jest lekkie, kruche, a co najlepsze - wilgotne. Nie pozostaje więc nic innego poza zajadaniem się tym wypiekiem. Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Do karpatki świetnie sprawdzą się różne owoce - na przykład maliny, jeżyny czy borówki lub musy i frużeliny. Nadają ciastu charakteru i dzięki nim smakuje jeszcze lepiej. Krem może być zaś waniliowy lub czekoladowy.
Przepis babci na karpatkę. Sposób przygotowania krok po kroku
Do garnka wkładamy ok. 100 g masła i roztapiamy je. Po dolaniu wody zagotowujemy.
Gdy zacznie się gotować, dodajemy mąkę pszenną i mieszam, aż otrzymamy gęstą masę.
Przekładamy ciasto do głębokiej miski i miksujemy na gładką masę. Następnie studzimy. Dodajemy jajka.
Wybraną do pieczenia blachę nacieramy masłem.
Ciasto po zmiksowaniu dzielimy na dwie części. Jedną z nich bierzemy i wykładamy na dnie formy do pieczenia. Dużą łyżką lub szpatułką rozprowadzamy i wygładzamy jego powierzchnie na dnie formy. Z drugą częścią ciasta robimy to samo.
Pieczemy przez około 25 minut w 200 stopniach Celsjusza.
Zabieramy się za przygotowanie kremu. Gotujemy budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Masło rozcieramy mikserem na miękką, puszystą masę i dodajemy budyń. Mieszamy.
Krem odstawiamy do lodówki, a ciasto studzimy.
Krem rozsmarowujemy na jednym blacie ciasta (na górnej, pofałdowanej części) i przykrywamy ją drugim płatem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!