-
Haps
-
Boże Narodzenie
- Weź śledzie, grzyby i francuskie przyprawy. Lepszej sałatki na święta ze świecą szukać
Weź śledzie, grzyby i francuskie przyprawy. Lepszej sałatki na święta ze świecą szukać
Idealna sałatka na święta? Pewnie wiele osób odpowie, że jarzynowa, inni że gyros albo śledziowa. Dziś mamy dla ciebie właśnie przepis na sałatkę śledziową, ale w wersji tak pysznej i wyrazistej, że z miejsca pokochasz ją miłością najczystszą. To tylko kilka prostych składników, wśród nich nie może zabraknąć ziół prowansalskich.
Jednymi z najpopularniejszych przepisów na sałatki ze śledziem są klasyczna szuba, czyli śledź pod pierzynką, oraz ziemniaczana, ale czy ktoś słyszał o sałatce śledziowej z ziołami prowansalskimi? W pierwszej chwili to połączenie może okazać się nietypowe, ale wystarczy dodać marynowane grzyby, czosnek i ogórki i nagle masz przed sobą prawdziwy przysmak idealny na święta i każdą imprezę.
Zobacz wideo Połączyłam kurczaka z grzybami i sosem. Kto nie jadł, niech zazdrości
Sałatka śledziowa z ziołami prowansalskimi. Potencjalna królowa świątecznego stołu
Składniki:
- 5 solonych płatów śledziowych,
- słoik marynowanych grzybków (ok. 300 g),
- 4 średnie ogórki kiszone,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 mała cebulka,
- płaska łyżka ziół prowansalskich,
- grubo zmielony pieprz,
- opcjonalnie dwie łyżki musztardy francuskiej.
Śledzie z ziołami prowansalskimi - sposób wykonania:
- Zacznij od wymoczenia płatów śledziowych. Mocz je w kilku wodach, aż ich poziom słoności będzie ci odpowiadał. Kiedy śledzie się moczą, przygotuj resztę składników.
- Grzybki marynowane drobno posiekaj, ogórki pokrój w kostkę, a czosnek zmiel w prasce. Kiedy śledzie już dostatecznie się wymoczą, pokrój je w kostkę.
- Przygotuj miskę i włóż do niej wszystkie składniki. Dopraw do smaku pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Całość dokładnie wymieszaj, a na wierzchu połóż posiekaną cebulkę. Możesz dodatkowo udekorować posiekaną natką. Następnie odstaw na noc do lodówki. Jeśli uważasz, że sałatka jest zbyt sucha, dodaj odrobinę oliwy lub soku z ogórków.