• Link został skopiowany

Najlepszy sos do grilla? Oczywiście tzatziki. Błahy błąd zamieni go w paćkę, nie chodzi o jogurt

Sezon grillowy właśnie ruszył i do woli możemy zajadać się rozmaitymi pysznościami z rusztu. Oczywiście żadne grilowane smakołyki nie mogą obejść się bez dodatków, ale po co w kółko wyciskać na talerze ketchup i musztardę? Postaw na grecką klasykę i podaj sos tzatziki. Jak go zrobić? Nic prostszego. Jednak jeden błąd skutecznie zrujnuje i smak, i konsystencję. Nie chodzi o zły wybór jogurtu.
Tzatziki powinny być gęste i kremowe
GOR Photo /Shuttestrock

Kiedy myślimy o Grecji, na myśl przychodzą nam antyczna kultura, cudowne, kamieniste plaże, ciepła, przejrzysta woda oraz wyśmienita kuchnia. Wśród flagowych dań potraw kuchni greckiej możemy wymienić musakę, znaną na całym świecie sałatkę grecką i wyśmienite potrawy z grilla. Do nich niemal obowiązkowo podaje się tzatziki i dziś właśnie na tym specjale się skupimy. Tzatziki to nic innego jak gęsty sos na bazie jogurtu greckiego ze świeżym ogórkiem, czosnkiem i oliwą.

Zobacz wideo Souvlaki z sosem tzatziki - greckie wakacje na talerzu

Brzmi łatwo, prawda? I tak jest. Jednak jeśli chcesz zrobić najlepsze tzatziki do grilla, które będą smakowały jak z greckiej tawerny, unikaj jednego błędu. Ścierasz całe ogórki? Niedobrze. Na samym początku łyżeczką usuń nasiona, a resztę miąższu startego na tarce porządnie odciśnij z soku ręcznikiem papierowym. Dzięki temu ogórki nie puszczą wody, a sos nie będzie płynny, tylko kremowy i gęsty. Taki sos w połączeniu z karkówką, skrzydełkami z grilla lub szaszłykami to prawdziwa rozkosz na talerzu. 

Najlepszy sos do grilla. Jak zrobić greckie tzatziki?

Składniki:

  • 2 większe zielone ogórki (ale nie mogą być przerośnięte),
  • duże opakowanie gęstego jogurtu greckiego,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól, pieprz do smaku,
  • posiekany koperek (opcjonalnie),
  • dobrej jakości oliwa z oliwek. 

Greckie taztziki - sposób wykonania:

  1. Ogórki oczyść, przekrój na pół wzdłuż. Nie trzeba ich obierać, możesz jednak odkroić końce, które bywają gorzkie.
  2. Ze środka ogórków łyżeczką usuń nasionka, a całą resztę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Starte ogórki przełóż do miski, oprósz solą i wymieszaj. Odstaw na kwadrans.
  3. Po tym czasie porządnie odciśnij ogórki z nadmiaru wody za pomocą ręcznika papierowego i przełóż do miski. Dodaj jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz pieprz do smaku i koperek, jeśli go używasz.
  4. Całość dokładnie wymieszaj i kiedy składniki się połączą, dodaj odrobinę oliwy. Możesz ponownie wymieszać z oliwą lub zostawić kleks na wierzchu do dekoracji. Do dekoracji możesz również położyć przekrojoną oliwkę. Tak przygotowane tzatziki wyglądają i smakują jak w restauracji gdzieś na Rodos.
Więcej o: