• Link został skopiowany

Weź 3 składniki i zagnieć ciasto. Chlebki z patelni zrobisz w kilkanaście minut

Te chlebki są znane światu od tysiącleci i wciąż są na topie. Być może dlatego, że robi się je ekspresowo i nie trzeba mieć zakwasu, drożdży ani nawet proszku do pieczenia. Jeśli więc zabraknie ci chleba, a sklepy zamknięte, przygotuj chlebki z patelni.
Podpłomyki - chlebki z patelni
Svetlana Monyakova / Shutterstock

Chlebki z patelni, o których piszemy, to oczywiście podpłomyki. To najstarszy rodzaj pieczywa na świecie. By je zrobić, wystarczy mieć mąkę, wodę oraz sól. Można je więc spokojnie uznać za chleb kryzysowy, kiedy nagle okaże się, że nie ma w domu ani kromki, sklepy zamknięte, a drożdże i proszek do pieczenia już dawno się skończyły. O zakwasie nawet nie wspominając.

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

W przeszłości podpłomyki wypiekało się najpierw na żarze, kamieniach rozgrzanych w ognisku, a później na gorących płytach, pod którymi rozpalało się ogień. Teraz bez problemu wystarczy zwykła, sucha patelnia. Do podpłomyków najlepiej nadaje się mąka pszenna. Podstawową wersję chlebków można urozmaicić, dodając do nich ulubione zioła i przyprawy.

Podpłomyk na ognisku
Podpłomyk na ognisku Tatyana Druzhinina / Shutterstock

Jak zrobić podpłomyki? Przepis na chlebki z patelni

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki gorącej wody,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Do dużego naczynia przesyp mąkę, dolej wodę i wsyp sól. Wymieszaj i zacznij zagniatać, zachowując przy tym ostrożność, by się nie poparzyć. Możesz to robić najpierw palcami, a potem całą dłonią. Gdy ciasto już będzie elastyczne, przykryj naczynie bawełnianą ściereczką i odstaw na kilka minut, by ciasto na podpłomyki odpoczęło.

Blat lub stolnicę podsyp mąką. Wyjmij ciasto i podziel je na sześć równych kawałków. Każdy rozwałkuj cienko (choć można też smażyć grubsze placki, jeśli ktoś woli). Patelnię rozgrzej bez tłuszczu i podsmażaj na niej podpłomyki z obu stron, aż powstaną charakterystyczne, ciemniejsze plamki. Uważaj jednak, by nie przesuszyć chlebków. Powinna wystarczyć najpierw minuta, a potem, z drugiej strony, tylko kilkadziesiąt sekund.

Chlebki z patelni układaj na talerzu jeden na drugim. Powinny być elastyczne, miękkie i nie powinny się łamać.

Więcej o: