podpłomyki

Więcej o:

podpłomyki

  • Podpłomyki - idealna przekąska i dodatek do obiadu

    Podpłomyki - składniki: szklanka mąki (w zależności od tego, ile podpłomyków chcesz zrobić) 1/3 szklanki gorącej wody szczypta soli Podpłomyki - sposób przygotowania: Do miski wsyp mąkę i zalej ją wodą. Dodaj sól. Całość wymieszaj, uważając, by się nie poparzyć i zagnieć na elastyczne ciasto

  • Podpłomyk z serem, gruszką i bekonem

    Składniki:Składniki na sos serowy:100 g sera kremowego Hochland Gouda3 łyżki mleka 3,2 proc.1 gałązka świeżego rozmarynu Składniki na podpłomyki:250 g mąki pszennej1 łyżeczka suchych drożdży1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru150 ml ciepłej wody1 łyżka oliwy1 twarda gruszka8 plastrów wędzonego boczku Do

  • Podpłomyki - najstarsze pieczywo. Jak je zrobić? Wyjaśniamy i mamy przepis

    Co to jest podpłomyk? Podpłomyk to jedna z najstarszych potraw, które można znaleźć w książkach kucharskich. Przygotowywali je już nasi słowiańscy przodkowie! Podpłomyk to najprostsza wersja chleba. W dawnych czasach robiło się go tylko z mąki i wody i wypiekało na kamieniu. Obecnie można spotkać

  • Pojedynek dań - wegetariański podpłomyk Adriany vs. stek Tomasza

    Podpłomyk z grzybami, sadzonym jajkiem, majonezem ziołowym i czipsem z jarmużu - Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 220 ml wody 60 ml oleju Dodatkowo: 1/2 kg boczniaków jajka 4 łyżki majonezu Pudliszki czosnek rozmaryn natka pietruszki szałwia jarmuż sól i pieprz Podpłomyk - Przygotowanie: 1

  • Kolacja we dwoje? #Idź na Restaurant Week

    zostaniem tam zaserwowany pasztet z maślaków z podpłomykiem, farszynki z duszoną pokrzywą i czosnkiem, sernik z kaszy gryczanej, zupa rybna, babka ziemniaczana z wędzonym boczkiem oraz mazurskie trufle deserowe z siemienia lnianego. Cudowne smaki w cudownym, żeglarskim klimacie. Nie zwlekajcie, najlepsze

  • Da się przyspieszyć robienie pizzy? Pewnie! Przepis na ciasto bez wyrastania

    bułki, piecz je przez około 35 minut w temperaturze 180 st. C. Jeśli używasz go jako ciasta do pizzy, w tej samej temperaturze piecz je przez 20 minut. Możesz go użyć do cynamonowych ślimaków, podpłomyków czy precelków. Lubicie pizzę? Zainspirujcie się na czas, gdy będziecie mieli trochę więcej czasu na

  • Jak zrobić flammkuchen - "niemiecką pizzę"?

    flammkuchen? To cienki placek z cieniutkiego ciasta chlebowego (przypominającego podpłomyk lub macę) tradycyjnie podawany z kwaśną śmietaną, cebulą i cienko posiekanym boczkiem. Jego nazwa znaczy "pieczona w ogniu" – tarta była wypiekana w piecach i ogień delikatnie osmalał jej brzegi. Tarta

  • Nepal. Święta i sylwester 2011. Gwiazdka z mantrą

    wyglądającej na spokojną restauracji z kominkiem. Z głośników nie płyną wprawdzie kolędy, ale za to w karcie niespodzianka - karp w sosie migdałowym! Za opłatek służy nam placek nan, w smaku przypominający podpłomyk. Zgodnie z tutejszym zwyczajem do przełamania się nim używamy tylko prawej dłoni, lewą bowiem