Na oficjalnym profilu Lasów Państwowych na Facebooku opublikowano ostatnio nie lada przepis. Chodzi o recepturę na przygotowanie podpłomyków, ale nie byle jakich. Do ciasta dodaje się bowiem płatki i pyłek z kwiatostanów leszczyny. Jak czytamy pod postem, to 'naprawdę zdrowe i naturalne superfood z lasu'. Jakie ma właściwości?
Leszczyna jest bogata we flawonoidy, alantoinę, garbniki, kwasy (np. betulinowy i salicylowy) oraz olejek eteryczny. Napary na jej bazie są pomocne w trakcie przeziębienia, bólu gardła i chorobach układu moczowego. Roślina ta ma działanie przeciwzapalne i oczyszczające, pomaga w walce z trądzikiem, a także łagodzi dolegliwości reumatyczne.
Tak się składa, że w wielu miejscach w Polsce leszczyna właśnie kwitnie, warto więc wybrać się do lasu i przygotować niebanalne podpłomyki z jej dodatkiem. Do jedzenia nadają się dojrzałe kwiatostany, powinien się z nich obsypywać pyłek. Można wykorzystać do tego przepis, który znajdziecie w poście Lasów Państwowych.
Składniki na kilka sztuk:
Najpierw oddzielamy płatki od szypułek kwiatostanów. W tym celu rozcieramy je w dłoniach. Do płatków dodajemy mąkę i sól. Dolewamy odrobinę wody. Całość zagniatamy na zwarte ciasto. Dzielimy je na kilka części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek i układamy na lekko natłuszczonej patelni lub blaszce (można ją wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia).
Podpłomyki możemy smażyć na średnim ogniu na rumiano z obu stron. Można je też zapiec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza przez 10-15 minut. W połowie pieczenia dobrze jest przewrócić placki na drugą stronę.
Jak sugeruje autor posta, 'w warunkach terenowych podpłomyki upieczemy nad ogniskiem owijając surowy placek na leszczynowym, pozbawionym kory kołku'.