Śniadanie wielkanocne to okazja do spotkania się w gronie najbliższych podczas Wielkanocy. Warto więc pamiętać, aby było nie tylko zwyczajem, który należy 'odbębnić', ale także pysznym i pożywnym posiłkiem! Co podać na śniadanie wielkanocne? Podpowiadamy!
Śniadanie wielkanocne – kiedy się je organizuje?
Śniadanie wielkanocne należy podać w niedzielę rano. W rodzinach, które tego dnia biorą udział we Mszy świętej, pora jest uzależniona od godziny nabożeństwa – śniadanie podaje się po przyjściu z Rezurekcji lub przed wyjściem do kościoła w późniejszych godzinach. Inni po prostu przygotowują śniadanie, gdy wszyscy domownicy wyśpią się i przygotują do uroczystego spotkania na śniadaniu. Wiele zależy od potrzeb i zwyczajów w każdej konkretnej rodzinie.
Zobacz wideo Podczas przygotowywania śniadania wielkanocnego warto zadbać także o dekoracje stołu. Mamy kilka propozycji.
Co podać na śniadanie wielkanocne?
Jakie potrawy serwuje się na śniadanie wielkanocne? Przede wszystkim wspólny posiłek warto rozpocząć od dzielenia się święconką i składania życzeń świątecznych. Zwykle poświęcone pokarmy kroi się na małe kawałki i częstuje nimi wszystkich obecnych. O jakich daniach należy pamiętać?
- Żurek wielkanocny. W wielu rodzinach to od niego rozpoczyna się posiłek. Żurek podaje się z jajkiem gotowanym na twardo, białą kiełbasą oraz chlebem. Niektórzy żurek podają w chlebkach – okrągłych bochenkach z chlebowymi przykrywkami, które należy wydrążyć i wlać do nich zupę. Jeśli planujesz podać żurek w ten sposób, pamiętaj, aby zamówić chlebki w piekarni odpowiednio wcześniej!
- Biała kiełbasa. Najczęściej podaje się ją z chrzanem (najlepiej tym ze święconki). Może być gotowana w żurku lub osobno, można ją usmażyć lub upiec z dodatkiem majeranku bądź musztardy.
- Jajka, czyli główny produkt tych świąt. Na wielkanocnym stole królują jajka z majonezem i szczypiorkiem oraz jajka faszerowane różnymi nadzieniami. Czym faszerować jajka? W tej roli doskonale sprawdzi się pasta z tuńczyka, awokado lub pieczarki. Jajka warto nie tylko przybrać majonezem, ale także posypać szczypiorkiem, kiełkami lub specjalnie na tę okazję wyhodowaną rzeżuchą.
- Pasztet lub pieczeń rzymska. Obie te potrawy można przygotować własnoręcznie i podawać na zimno. Zarówno do pasztetu, jak i pieczeni doskonale pasują marynowane grzybki, papryka w occie, ogórki kiszone lub korniszony, a także sosy na zimno oraz konfitury (najlepiej z żurawiny lub te dość kwaśne). Jeśli nie jesz mięsa lub masz w rodzinie takie osoby, z łatwością przygotujesz pasztet wegetariański lub wegański – wykorzystaj do tego soczewicę, ciecierzycę, kaszę jaglaną, fasolę lub pieczarki.
- Sałatka – może być tradycyjna jarzynowa, którą wszyscy kochają, ale możesz wypróbować także inny przepis. Dobrym pomysłem będzie przygotowanie gyrosu, sałatki warstwowej z wędzonym kurczakiem, sałatki hawajskiej, ziemniaczanej lub z pora. Możesz przyrządzić również coś lżejszego, bazującego na świeżych warzywach – ogórku, rzodkiewce czy cykorii.
Na śniadanie wielkanocne możesz podać więcej potraw – sięgnij po tradycyjne przepisy z twojego regionu lub wypróbuj coś zupełnie nowego. Pamiętaj tylko, że przed Tobą świąteczny obiad!