Arancine - ryżowe kulki z mięsnym nadzieniem

Magazyn Kuchnia/Joanna Pawełczak 05.10.2020 13:03
(brak ocen)
OCEŃ
Arancine - ryżowe kulki z mięsnym nadzieniem
Arancine - ryżowe kulki z mięsnym nadzieniem
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Cebulę siekamy i szklimy na oliwie, dodajemy mięso i smażymy, aż straci surowość. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wino, dusimy, aż sos się zredukuje. Dodajemy groszek, sól, pieprz i bazylię do smaku i gotujemy jeszcze chwilę. Następnie odcedzamy mięso i groszek, pozostawiając sos w rondelku.

2 / 4

Ryż gotujemy al dente. Mieszamy go z dwiema łyżkami sosu z mięsa (tak żeby nabrał koloru) i z parmezanem. Zostawiamy do ostygnięcia, a następnie mieszamy z dwoma surowymi jajkami. W dwóch miseczkach przygotowujemy składniki panierki: bułkę tartą i roztrzepane pozostałe jaja.

3 / 4

Zwilżoną dłonią nabieramy porcję ryżu, formujemy kulkę, robimy w niej palcem zagłębienie, w które wciskamy odrobinę farszu.

4 / 4

Zaklejamy ryż, formując kulki wielkości pomarańczy, obtaczamy je kolejno w jajku i bułce i smażymy na głębokim oleju na złoto. Następnie osączamy na papierze kuchennym i serwujemy polane sosem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA