Arancine - ryżowe kulki z mięsnym nadzieniem
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Cebula - 1Oliwa - Wg uznaniaMięso - 250 g mięsa wołowo-wieprzowego mielonegoKoncentrat pomidorowy - 1/2 małej puszkiWino białe - 80 ml wytrawnegoGroszek zielony - 100 gSól - Wg uznaniaPieprz czarny mielony - Wg uznaniaBazylia - Wg uznaniaRyż biały - 1/2 kgParmezan - 50 g startegoJajka - 3Bułka tarta - 250 gOlej rzepakowy - Do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Cebulę siekamy i szklimy na oliwie, dodajemy mięso i smażymy, aż straci surowość. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wino, dusimy, aż sos się zredukuje. Dodajemy groszek, sól, pieprz i bazylię do smaku i gotujemy jeszcze chwilę. Następnie odcedzamy mięso i groszek, pozostawiając sos w rondelku.
Ryż gotujemy al dente. Mieszamy go z dwiema łyżkami sosu z mięsa (tak żeby nabrał koloru) i z parmezanem. Zostawiamy do ostygnięcia, a następnie mieszamy z dwoma surowymi jajkami. W dwóch miseczkach przygotowujemy składniki panierki: bułkę tartą i roztrzepane pozostałe jaja.
Zwilżoną dłonią nabieramy porcję ryżu, formujemy kulkę, robimy w niej palcem zagłębienie, w które wciskamy odrobinę farszu.
Zaklejamy ryż, formując kulki wielkości pomarańczy, obtaczamy je kolejno w jajku i bułce i smażymy na głębokim oleju na złoto. Następnie osączamy na papierze kuchennym i serwujemy polane sosem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory