Cepeliny

Cepeliny
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Ziemniaki - 1.5 kg obranych surowychZiemniaki - pół kilograma ugotowanychJajka - trzyMąka ziemniaczana - cztery łyżkiSól - do smakuKasza manna - trzy łyżki
-
Farsz
Wieprzowina - 40 dag łopatkiCebula biała - dwieCzosnek - cztery ząbkiMajeranek świeży - do smakuSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuSmalec - 5 dagŚmietana 22 proc. - szklanka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Surowe ziemniaki drobno zetrzyj i odciśnij. Ziemniaki gotowane zetrzyj na tarce o większych oczkach. Połącz ziemniaki, dodaj jajko, mąkę i kaszę, wyrób. Pokrojone mięso usmaż na smalcu, dodaj cebulkę, duś do miękkości. Zmiel, przypraw czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Z ciasta formuj placuszki, pośrodku układaj farsz i sklejaj kluski w kształcie cygar. Gotuj 20 minut na wolnym ogniu. Podawaj ze śmietaną.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory