Cielęcina w pomarańczach
Cielęcina w pomarańczach
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Cielęcina - 2 kg zadniejSól - do smakuPomarańcze - 4Dżem - 10 dag pomarańczowegoMasło - 3 dagOlej rzepakowy - 1 łyżkaBulion wołowy - 1 szkl. (lub innego rodzaju)Sos sojowy - 3 łyżki ciemnegoPieprz czarny w ziarnach - 1 łyzka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Pomarańcze sparz wrzątkiem. Z jednej zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dżem, sok, połowę startej skórki i masło utrzyj na jednolitą masę. Mięso opłucz, osusz, natrzyj solą. Brytfannę posmaruj olejem, włóż mięso, zrumień, podlej bulionem. Piecz 70 minut w temp. 180°C. Po 30 minutach posmaruj masą pomarańczową.
2 / 3
Pozostałe pomarańcze obierz. Jedną podziel na cząstki, z dwóch wyciśnij sok. Skórki pokrój w paski.
3 / 3
Gotową pieczeń wyjmij z brytfanny. Sos z pieczenia przecedź przez gęste sitko do garnka. Dodaj sos sojowy, cząstki pomarańczy, skórki i ziarna pieprzu, zagotuj. Pieczeń pokrój w plastry i podawaj z gorącym sosem pomarańczowym.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory