Farszynki z serem Mlecznym Serenada

Haps 28.01.2020 14:44
(brak ocen)
OCEŃ
Farszynki z serem Mlecznym Serenada
Wiesz już jak zrobić kluski śląskie i kartacze? Teraz przyszedł czas na kolejny klasyk, który robi z podobnego ciasta, czyli farszynki. U nas wersja autorska - z nadzieniem z kiszonej kapusty, pieczarek i sera Mlecznego.
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (10porcji)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Na początku przygotuj farsz: pieczarki pokrój w ćwiartki, a kapustę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła, dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje z nich cała woda. Dodaj posiekaną kapustę i smaż około 5 minut. Pod koniec smażenia dopraw farsz solą oraz pieprzem. Ostudź. Ser Mleczny zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wymieszaj z ostudzonym farszem.

2 / 4

Przygotuj ciasto: ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki wystudź, a następnie przeciśnij przez praskę. Dodaj dwa jajka, mąkę ziemniaczaną oraz szczyptę soli i zagnieć na jednolitą i zwartą masę.

3 / 4

Nabieraj po dwie łyżki masy ziemniaczanej i formuj w dłoniach niewielkie placuszki. Na środek nakładaj po łyżce przygotowanego wcześniej farszu, zalepiaj brzegi i formuj płaskie kotlety.

4 / 4

Na dużej patelni rozgrzej cienką warstwę oleju. Smaż kotlety z obu stron na złoty kolor.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.