Farszynki z serem Mlecznym Serenada

- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Ziemniaki - 1 kgMąka ziemniaczana - 250 gJajka - 2 sztukiOlej rzepakowy - do smażeniaSól - do smaku
-
Składniki na farsz:
Masło - 25 gPieczarki - 200 gKapusta kiszona - 100 gSer żółty - 100 g (ser Mleczny Serenada)Sól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na początku przygotuj farsz: pieczarki pokrój w ćwiartki, a kapustę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła, dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje z nich cała woda. Dodaj posiekaną kapustę i smaż około 5 minut. Pod koniec smażenia dopraw farsz solą oraz pieprzem. Ostudź. Ser Mleczny zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wymieszaj z ostudzonym farszem.
Przygotuj ciasto: ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki wystudź, a następnie przeciśnij przez praskę. Dodaj dwa jajka, mąkę ziemniaczaną oraz szczyptę soli i zagnieć na jednolitą i zwartą masę.
Nabieraj po dwie łyżki masy ziemniaczanej i formuj w dłoniach niewielkie placuszki. Na środek nakładaj po łyżce przygotowanego wcześniej farszu, zalepiaj brzegi i formuj płaskie kotlety.
Na dużej patelni rozgrzej cienką warstwę oleju. Smaż kotlety z obu stron na złoty kolor.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory