Knedle z karpia z kapustą
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Knedle
Karp - 300 g filetówCebula biała - 1Czosnek - ząbekOliwa - do smakuBułka tarta - 2 łyżkiPieprz czarny mielony - do smakuZiemniaki - 400 gŻółtka - 1Masło - 30 gMąka pszenna - 100 gSól - do smakuGałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki startej (mielonej)
-
Kapusta
Koper włoski (fenkuł) - 2 bulwyKapusta biała - 400 gCebula biała - 1Czosnek - 2 ząbkiOliwa - do smakuKoper włoski (fenkuł) - łyżka nasionCukier - 1-2 łyżeczkiBulion warzywny - 150 mlSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
-
Sos koperkowy
Cebula biała - 1Masło - 50 gMąka pszenna - łyżkaBulion warzywny - 170 mlŚmietana 18 proc. - 2 łyżkiKoperek - garść posiekanegoPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy knedle: filety kroimy w kosteczkę. Cebulę i czosnek siekamy, szklimy na odrobinie oliwy. Dodajemy karpia, dusimy minutę. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z bułką tartą, doprawiamy do smaku Vegetą z koperkiem i pieprzem. Gdy masa ostygnie, lepimy z niej 8 kulek wielkości orzecha włoskiego, wkładamy do lodówki. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach, obieramy i - jeszcze ciepłe - przeciskamy przez praskę. Lekko studzimy, dodajemy żółtko, masło, mąkę, sól i gałkę. Mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Odstawiamy na 15 minut, potem rolujemy wałek, który kroimy na 8 kawałków (tyle, ile mamy rybnych kulek), każdy kawałek spłaszczamy na placuszek. Pośrodku układamy rybną kulkę, sklejamy ciasto ponad nią, formując okrągłe knedle. Zagotowujemy wodę w dużym garnku, solimy ją, ostrożnie wkładamy knedle i gotujemy 12 minut - gotowe knedle powinny wypłynąć na powierzchnię wody. Przyrządzamy kapustę: odcinamy natkę z fenkułów, odkładamy ją do dekoracji. Kapustę i bulwy fenkułów szatkujemy. Cebulę i czosnek siekamy, szklimy na oliwie wraz z nasionami kopru włoskiego, posypujemy cukrem, aby się skarmelizowały. Dodajemy poszatkowane warzywa, smażymy 5 minut. Wlewamy bulion, przykrywamy, dusimy 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy z posiekaną natką fenkułów. Robimy sos koperkowy: posiekaną cebulę szklimy na maśle, oprószamy mąką, zasmażamy na jasnozłoty kolor. Wlewamy bulion, gotujemy 10 minut, mieszając. Przecieramy przez sitko, mieszamy ze śmietaną i koperkiem. Przyprawiamy do smaku Vegetą z koperkiem oraz pieprzem. Knedle podajemy z jarzynką i sosem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory