Składniki (6porcji)
-
Ziemniaki - 2 szklanki gotowanych utłuczonychJajka - 2 rozmąconeJajka - 1 do smarowaniaMąka pszenna typ 500 - 1 szklankaMąka ziemniaczana - 1 łyżkaCebula - 1 utartaSmalec - 2 łyżkiSól - 1 łyżeczkaPieprz czarny mielony - szczyptaWątróbka drobiowa - 25 dag posiekanejJajka - 1 ubite z dwoma łyżkami wodySól - 1/2 łyżeczkiPieprz czarny mielony - szczyptaGroszek zielony - 20 dag przetartegoSos śmietanowy - 4 łyżki (może być też sos mleczny)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Robimy farsze, starannie mieszając ich składniki. Rozgrzewamy piekarnik do 160°C.
2 / 2
Robimy ciasto. W misce mieszamy ziemniaki, jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, cebulę, tłuszcz, sól i pieprz. Przekładamy masę na stolnicę i zagniatamy ciasto, aż stanie się gładkie. Dzielimy je na części, z których następnie toczymy kuleczki. Spłaszczamy je i w każdej robimy wgłębienie, w które nakładamy po pół łyżeczki farszu. Gotowe kniszki smarujemy jajkiem i układamy na natłuszczonej blasze lub folii do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor przez około 20 min.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory