Kurczak w ziołach

Magazyn Kuchnia 05.06.2020 16:27
(1 ocena)
OCEŃ
Kurczak w ziołach
Kurczak w ziołach
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy solą, dwoma posiekanymi ząbkami czosnku i pieprzem. Do środka kurczaka wkładamy posiekane zioła, kilka posiekanych ząbków czosnku i masło. Resztę czosnku oraz pokrojoną na ćwiartki cebulę układamy na blasze wokół kurczaka.

2 / 2

Kurczaka smarujemy olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Po 30 minutach zbieramy sos, który wytworzył się podczas pieczenia, mieszamy z winem i sokiem jabłkowym, polewamy kurczaka. Zmniejszamy temperaturę do 170 st. C i pieczemy jeszcze około 30 minut, co jakiś czas polewając kurczaka powstałym sosem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA