Kurczak w ziołach
Kurczak w ziołach
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Kurczak - 1.2 kgSól - do smakuCzosnek - główkaPieprz czarny w ziarnach - do smakuTymianek świeży - listkiMajeranek świeży - listkiEstragon - listkiSzałwia - listkiNatka pietruszki - pęczekKoperek - pęczekMasło - 1 łyżeczkaCebula - 1Olej rzepakowy - do posmarowaniaWino białe - 150 mlSok jabłkowy - 250 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy solą, dwoma posiekanymi ząbkami czosnku i pieprzem. Do środka kurczaka wkładamy posiekane zioła, kilka posiekanych ząbków czosnku i masło. Resztę czosnku oraz pokrojoną na ćwiartki cebulę układamy na blasze wokół kurczaka.
2 / 2
Kurczaka smarujemy olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Po 30 minutach zbieramy sos, który wytworzył się podczas pieczenia, mieszamy z winem i sokiem jabłkowym, polewamy kurczaka. Zmniejszamy temperaturę do 170 st. C i pieczemy jeszcze około 30 minut, co jakiś czas polewając kurczaka powstałym sosem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory