Pasztet mięsny z papryką, czyli pasteta "Dora"
Pasztet mięsny z papryką (pasteta "Dora")
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (1porcja)
-
Królik - 25 dag mięsaSarnina - 17 dag mięsa bez kościWieprzowina - 20 dagMarchewka - 5 dagPietruszka - 5 dagBoczek - gruby plasterOlej rzepakowy - 50 mlCebula - 7 dagWątróbka drobiowa - 7 dagMasło - 12.5 dagKoniak - 2 łyżeczkiTłuszcz - do formy
-
Przyprawy (łącznie 3 łyżeczki)
Gałka muszkatołowa - wedle uznaniaPapryka mielona ostra - wedle uznaniaGoździki - wedle uznaniaZiele angielskie - wedle uznaniaPieprz czarny mielony - wedle uznaniaCzosnek w proszku - wedle uznaniaSól - wedle uznania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Królika, sarninę i wieprzowinę myjemy, wkładamy do głębokiego naczynia i posypujemy vegetą. Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki, posypujemy warzywami mięso i odstawiamy na 2-3 godziny.
2 / 3
Po tym czasie boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju. Dodajemy pokrojoną cebulę, pokrojone mięsa i warzywa. Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu podlewając wodą. Gdy mięso będzie już miękkie, dodajemy wątróbkę i jeszcze chwilę dusimy. Studzimy i dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
3 / 3
Masło ucieramy na puch, łączymy z mieloną masą, dodajemy wszystkie przyprawy, sól i koniak, mieszamy. Gotową masę wkładamy do natłuszczonej formy i pieczemy 25-35 min w temp. 180-200 st. C.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory