Pasztet mięsny z papryką, czyli pasteta "Dora"

Magazyn Kuchnia 11.05.2021 20:43
(brak ocen)
OCEŃ
Pasztet mięsny z papryką, czyli pasteta
Pasztet mięsny z papryką (pasteta "Dora")
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (1porcja)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Królika, sarninę i wieprzowinę myjemy, wkładamy do głębokiego naczynia i posypujemy vegetą. Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki, posypujemy warzywami mięso i odstawiamy na 2-3 godziny. 

2 / 3

Po tym czasie boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju. Dodajemy pokrojoną cebulę, pokrojone mięsa i warzywa. Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu podlewając wodą. Gdy mięso będzie już miękkie, dodajemy wątróbkę i jeszcze chwilę dusimy. Studzimy i dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. 

3 / 3

Masło ucieramy na puch, łączymy z mieloną masą, dodajemy wszystkie przyprawy, sól i koniak, mieszamy. Gotową masę wkładamy do natłuszczonej formy i pieczemy 25-35 min w temp. 180-200 st. C.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps