Pieczona kafta

- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Cebula - 2 małeNatka pietruszki - 1 pęczekMięso - 90 dag mielonego najlepiej z łopatki baraniejSól - Do smakuPieprz czarny mielony - Do smaku
-
Sos:
Cebula - 3Papryka czerwona - 1Oliwa - 1 łyżkaSok pomidorowy - 3/4 szkl.Woda - 3/4 szkl.Ocet balsamiczny - 1 łyżka zmieszana z łyżeczką miodu lub lepiej: 1 łyżka debs remmane (melasy z soku granatu)Sól - Do smakuPieprz czarny mielony - Do smaku
-
Oraz:
Ziemniaki - 3Olej rzepakowy - do smażeniaPomidory - 3 duże
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotowujemy kaftę. Obraną cebulę i natkę drobno siekamy. Mieszamy z mięsem i wyrabiamy. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy w chłodne miejsce.
Robimy sos. Drobno posiekaną cebulę i paprykę podsmażamy na oliwie, na małym ogniu. Dodajemy sok pomidorowy, wodę i melasę z granatu lub ocet balsamiczny z miodem. Doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy.
Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki o grubości 1/2 cm i podsmażamy 2 minuty na gorącym oleju. Pomidory kroimy w podobne plastry.
Przygotowane mięso dzielimy na 12 części, z każdej porcji formujemy kulkę, spłaszczamy, układamy na lekko naoliwionej blasze i pieczemy 5 minut w temp. 220°C. Po tym czasie wyjmujemy blachę z piekarnika, na mięso kładziemy najpierw warstwę ziemniaków, następnie pomidorów. Zalewamy sosem i zapiekamy jeszcze przez 15 minut. Podajemy bardzo gorące.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory