Roladki z bakłażana

Haps 21.01.2020 15:43
(brak ocen)
OCEŃ
Roladki z bakłażana
Rolady i roladki to jedne z nielicznych dań, które występują w wersji słodkiej i wytrawnej - od tych z ciasta biszkoptowego i bitej śmietany, po mięsne z owocami suszonymi. Damy sobie rękę uciąć, że w tym momencie zacząłeś wertować w głowie wszystkie potrawy i szukać ich słodkich wersji (nie, nie ma słodkiej wersji schabowego!). Zamiast się głowić spożytkuj energię na zrobienie tych pysznych roladek z bakłażana.
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (0porcji)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Bakłażany pokrój wzdłuż na plastry o grubości 1 centymetra. Rozłóż plastry bakłażana na desce i posyp je solą. Odczekaj 10 minut, aż bakłażan puści wodę i osusz go dokładnie papierowymi ręcznikami. Mocno rozgrzej suchą patelnię i usmaż na niej plastry bakłażana z obu stron na złoty kolor (po około 2-3 minut z każdej strony).

2 / 4

Przygotuj mięsny farsz do bakłażanów: w dużej misce umieść mięso mielone, pokrojoną w kostkę mozzarellę oraz połowę tartego parmezanu (50 g). Dodaj łyżeczkę oregano, pół łyżeczki cynamonu oraz solidną szczyptę soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj do masy dwa żółtka i jeszcze raz porządnie wymieszaj. Nałóż po łyżce farszu mięsnego na usmażone plastry bakłażana i pozwijaj je w roladki.

3 / 4

Przygotuj sos pomidorowy: cebulę drobno posiekaj, a czosnek pokrój w plasterki i podsmaż na oliwie z oliwek, aż staną się szkliste. Dodaj łyżeczkę oregano oraz pół łyżeczki cynamonu. Smaż jeszcze chwilę, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Wlej krojone pomidory z puszki i doprowadź sos do wrzenia. Gotuj około 5 minut na wolnym ogniu. Na koniec dopraw sos solą, pieprzem oraz łyżeczką cukru.

4 / 4

Gotowy sos przelej do naczynia żaroodpornego i dokładnie rozprowadź po całym dnie. Na sosie ułóż roladki z bakłażana i posyp je na wierzchu pozostałym parmezanem (50 g). Wstaw danie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 30 minut. Przed podaniem posyp świeżą bazylią.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.