Sałatka jarzynowa
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Ziemniaki - 3 dużeMarchewka - 2Pietruszka - 1Seler korzeniowy - 1/2Jabłka - 1Sól - 1 łyżkaCebula biała - 1 małaOgórki kiszone - 4Jajka - 4 gotowane na twardoGroszek konserwowy - 1 puszkaJajka - 1Musztarda stołowa - 1 łyżkaOcet winny - 1 łyżeczkaSok cytrynowy - 1 łyżeczkaSól - 1/2 łyżeczkiPieprz czarny mielony - 1/2 łyżeczki świeżo zmielonegoOlej rzepakowy - 1 szklankaWoda - 2-3 łyżki gorącej
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na początku przygotuj majonez: jajko umieść w wysokim, wąskim naczyniu (średnica naczynia powinna być niewiele większa niż średnica ręcznego blendera). Dodaj musztardę, sok z cytryny, ocet winny, sól i pieprz, i na sam koniec wlej olej. Włóż do naczynia blender, tak aby dotykał dna i zacznij miksować. Kiedy składniki na dnie zaczną się łączyć w jednolitą, jasną masę zacznij powoli unosić i opuszczać blender, aż powstanie gęsty i gładki majonez. Jeśli uznasz, że konsystencja majonezu jest zbyt gęsta to nie przerywając miksowania, dodaj stopniowo, łyżka po łyżce, gorącej wody, aż majonez nabierze pożądanej konsystencji.
Przygotuj sałatkę: ziemniaki, marchewki, pietruszkę oraz selera dokładnie umyj i włóż do garnka. Zalej warzywa wodą, dodaj łyżkę soli i gotuj na wolnym ogniu przez około 45-50 minut, aż warzywa zmiękną. Ugotowane warzywa obierz i pokrój w drobną kostkę.
Podobnie drobno pokrój obrane jabłko, ogórki kiszone, cebulę oraz jajka na twardo. Umieść pokrojone składniki w dużej misce, dodaj zielony groszek oraz majonez i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw sałatkę solą oraz pieprzem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory