Sałatka jarzynowa

Haps 21.01.2020 14:21
(brak ocen)
OCEŃ
Sałatka jarzynowa
Uważasz, że w twoim domu podaje się najlepszą sałatkę jarzynową? Słuchaj, nie ty jeden! Musimy to sprawdzić. Wystarczy, że nas zaprosisz na sałatkę i powiemy ci, czy jest lepsza niż w domach innych fanów hapsa. PS: jesteśmy totalnie nieobiektywni i da się nas przekupić jedzeniem.
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Na początku przygotuj majonez: jajko umieść w wysokim, wąskim naczyniu (średnica naczynia powinna być niewiele większa niż średnica ręcznego blendera). Dodaj musztardę, sok z cytryny, ocet winny, sól i pieprz, i na sam koniec wlej olej. Włóż do naczynia blender, tak aby dotykał dna i zacznij miksować. Kiedy składniki na dnie zaczną się łączyć w jednolitą, jasną masę zacznij powoli unosić i opuszczać blender, aż powstanie gęsty i gładki majonez. Jeśli uznasz, że konsystencja majonezu jest zbyt gęsta to nie przerywając miksowania, dodaj stopniowo, łyżka po łyżce, gorącej wody, aż majonez nabierze pożądanej konsystencji.

2 / 3

Przygotuj sałatkę: ziemniaki, marchewki, pietruszkę oraz selera dokładnie umyj i włóż do garnka. Zalej warzywa wodą, dodaj łyżkę soli i gotuj na wolnym ogniu przez około 45-50 minut, aż warzywa zmiękną. Ugotowane warzywa obierz i pokrój w drobną kostkę.

3 / 3

Podobnie drobno pokrój obrane jabłko, ogórki kiszone, cebulę oraz jajka na twardo. Umieść pokrojone składniki w dużej misce, dodaj zielony groszek oraz majonez i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw sałatkę solą oraz pieprzem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA