Składniki (4porcje)
-
Rukola - 30 dagGrzyby - 20 dag kurekPapryka czerwona - 1Awokado - 1Cebula biała - 1/2Czosnek - 2 ząbkiMasło - 4 łyżkiCytryna - sok z 1Wino białe - 100 mlKoperek - 1 pęczekOcet balsamiczny - do smakuParmezan - 10 dagSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuOliwa - 150 mlRukola - 10 dagMiód pszczeli - 2 łyżkiMusztarda dijon - 1 łyżeczkaBazylia - 3 listkiCytryna - 2 łyżki sokuNatka pietruszki - 1 łyżka posiekanejSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuRadicchio - 1Cykoria endywia - 1/2
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Sos balsamiczny: 5 dag cukru, 150 ml octu balsamicznego Zmiksuj składniki sosu z rukoli. Przygotuj sos balsamiczny: cukier rozpuść na patelni i lekko skarmelizuj. Zalej octem i gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Sałaty umyj, podziel na kawałki i wymieszaj. Kurki oczyść, sparz i uduś na maśle z cebulą pokrojoną w kostkę, czosnkiem, winem i koperkiem. Przypraw solą i pieprzem. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego, opłucz, pokrój, skrop oliwą, upiecz na grillu, posól, przypraw sokiem z cytryny, oliwą i zmiażdżonym czosnkiem. Miąższ awokado skrop sokiem z cytryny. Sałaty wymieszaj z częścią sosu z rukoli, obłóż kurkami, awokado, papryką, wokół polej pozostałym sosem z rukoli i skrop sosem balsamicznym.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory