Sos pieczeniowy

Marta Dymek/Magazyn Kuchnia 16.01.2020 13:54
(brak ocen)
OCEŃ
Sos pieczeniowy
Sos pieczeniowy
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Na dnie garnka rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, pieprz, ziele angielskie, tymianek, rozmaryn i liście laurowe. Podsmażamy, aż cebula delikatnie się przybrązowi. W tym czasie obieramy i kroimy w grube plastry marchew i pietruszkę; selera kroimy w paseczki, czosnek siekamy. Warzywa dodajemy do podsmażonej cebuli. Dusimy 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. Dodajemy do nich cukier, koncentrat oraz sos sojowy, zwiększamy ogień i smażymy jeszcze 1-2 minuty. Wlewamy bulion i gotujemy 30-40 minut, aż w garnku zostanie szklanka wywaru, najwyżej dwie. Cedzimy go, porządnie odciskając warzywa, w których jest najwięcej smaku. Pamiętajcie, aby przypadkiem nie wylać wywaru! Wywar przelewamy z powrotem do rondla i gotujemy kolejne 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Kto lubi gęste sosy, może odlać pół szklanki wywaru i wymieszać z łyżką mąki, następnie wlać mieszankę ponownie do sosu i zagotować, mieszając. RADY: - Bardzo ważne jest, aby dusząc warzywa, nie mieszać ich za często i pozwolić im się równomiernie skarmelizować z każdej strony. To właśnie w ich rumianej skórce kryje się najwięcej smaku. - Nie rezygnujcie z selera naciowego - jego orzeźwiający smak sprawi, że sos będzie miał odpowiednio zbalansowany aromat. Zamiast marchewki spróbujcie wersji z dynią, a pietruszkę zastąpcie małym korzeniem selera. - Do sosu można dodać kilka suszonych borowików (umami!), wtedy będzie jeszcze bardziej wyrazisty w smaku. - Sos świetnie pasuje do pasztetu, ale dobrze smakuje też z ziemniaczanym purée, kaszą gryczaną lub kotletami z boczniaków. (Sos pieczeniowy. Jadlonomia)

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.