Specjota (karmazyn po grecku z pomidorami)

Specjota (karmazyn po grecku z pomidorami)
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Ryba - 1 kg filetów z karmazynaSzpinak świeży - 1/2 kg umytegoZiemniaki - 1/2 kg pokrojonych w plastryPomidory - 1/2 kg pokrojonych w kostkęCzosnek - 4 ząbkiNatka pietruszki - 1/2 pęczkaKoperek - 1/2 pęczkaBazylia - Kilka listkówSól - Do smakuPieprz czarny mielony - Do smakuOregano suszone - Do smakuOliwa - Do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Na posmarowanym oliwą dnie formy do pieczenia ułóż najpierw liście szpinaku, potem ziemniaki. Posyp posiekaną natką, koperkiem i bazylią.
2 / 3
Na wierzchu ułóż filety z karmazyna i pokrojone pomidory. Posyp przyprawami i suszonymi ziołami, polej obficie oliwą.
3 / 3
Wstaw do bardzo gorącego piekarnika. Piecz pod przykryciem 25 minut, potem zdejmij przykrywkę i piecz jeszcze 10 minut, aż ryba się zrumieni.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory