Tatar z tuńczyka z granitą grejpfrutową
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Tuńczyk świeży - 300 gZielony pieprz - 10 g w zalewieSok z limonki - z 1/2 limonkiOliwa - 15 mlSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuSyrop yuzu - 5 ml
-
Marynowane buraki:
Burak - 1 ugotowany w łupinieOcet winny - 25 mlCukier - 50 gLiść laurowy - 1Ziele angielskie - kilka ziarenGoździki - kilkaKolendra (ziarna) - kilka nasion
-
Granita:
Liście kaffiru - 2Żelatyna - 1 listekSok grejpfrutowy - 150 mlLimonka - paseczki ze skórki jednej limonkiSyrop bazyliowy - 40 ml 50 proc.
-
Sos:
Żółtka - 2Wino białe - 40 mlMasło klarowane - 60 mlSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuTabasco - do smakuWasabi - do smaku
-
Oraz:
Sałata - liścieZioła - liścieTopinambur (słonecznik bulwiasty) - czipsy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotowujemy tuńczyka: kroimy go w grubą, regularną kostkę o boku 2 cm. Rozgniatamy zielony pieprz, dodając nieco zalewy, sok z limonki, oliwę, syrop yuzu oraz sól i pieprz do smaku. Tuńczyka wkładamy do zalewy na 10 minut przed podaniem.
Przygotowujemy buraka: obieramy go, kroimy w plasterki. Zagotowujemy 75 ml wody z octem i cukrem oraz przyprawami. Do ciepłej marynaty wkładamy plastry buraka i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce. Przed podaniem osączamy na bibule.
Robimy granitę: zagotowujemy syrop bazyliowy z liśćmi kaffiru, dodajemy namoczony w zimnej wodzie listek żelatyny. Mieszamy, a gdy płyn przestygnie, łączymy go z sokiem grejpfrutowym i dodajemy skórkę z limonki. Wkładamy do zamrażarki i energicznie mieszamy rózgą co 30 minut.
Robimy sos: mieszamy żółtka z winem w stalowej misie i ubijamy w kąpieli wodnej. Gdy masa zbieleje i zgęstnieje, zdejmujemy miskę znad pary i stopniowo wkręcamy klarowane masło. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, tabasco i wasabi.
Kilka plastrów buraka układamy w jednej linii pośrodku talerza. Na burakach umieszczamy zamarynowanego tuńczyka, wypełniając puste miejsca liśćmi sałaty i ziół. Skrapiamy sosem. Podajemy z chrupiącymi czipsami z topinamburu i rozkruszoną granitą grejpfrutową.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory