Tatar z tuńczyka z granitą grejpfrutową

Paweł Oszczyk/Magazyn Kuchnia 18.02.2021 16:52
(brak ocen)
OCEŃ
Tatar z tuńczyka z granitą grejpfrutową
Tatar z tuńczyka z granitą grejpfrutową
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Przygotowujemy tuńczyka: kroimy go w grubą, regularną kostkę o boku 2 cm. Rozgniatamy zielony pieprz, dodając nieco zalewy, sok z limonki, oliwę, syrop yuzu oraz sól i pieprz do smaku. Tuńczyka wkładamy do zalewy na 10 minut przed podaniem.

2 / 5

Przygotowujemy buraka: obieramy go, kroimy w plasterki. Zagotowujemy 75 ml wody z octem i cukrem oraz przyprawami. Do ciepłej marynaty wkładamy plastry buraka i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce. Przed podaniem osączamy na bibule.

3 / 5

Robimy granitę: zagotowujemy syrop bazyliowy z liśćmi kaffiru, dodajemy namoczony w zimnej wodzie listek żelatyny. Mieszamy, a gdy płyn przestygnie, łączymy go z sokiem grejpfrutowym i dodajemy skórkę z limonki. Wkładamy do zamrażarki i energicznie mieszamy rózgą co 30 minut.

4 / 5

Robimy sos: mieszamy żółtka z winem w stalowej misie i ubijamy w kąpieli wodnej. Gdy masa zbieleje i zgęstnieje, zdejmujemy miskę znad pary i stopniowo wkręcamy klarowane masło. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, tabasco i wasabi.

5 / 5

Kilka plastrów buraka układamy w jednej linii pośrodku talerza. Na burakach umieszczamy zamarynowanego tuńczyka, wypełniając puste miejsca liśćmi sałaty i ziół. Skrapiamy sosem. Podajemy z chrupiącymi czipsami z topinamburu i rozkruszoną granitą grejpfrutową.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.