Wołowina po mongolsku (Mongolian beef)

Haps 21.01.2020 14:19
(8 ocen)
OCEŃ
Wołowina po mongolsku (Mongolian beef)
Od lat znawcy kuchni na całym świecie spierają się o to, czy słynna wołowina po mongolsku faktycznie wywodzi się z Mongolii. Mówi się, że w rzeczywistości powstała na Tajwanie, ale do jej wynalezienia przyznają się również właściciele chińskich knajpek z USA. Znawcy są jednak zgodni co do jednego - jest to danie doskonałe w swej prostocie. I niezależnie od tego, skąd pochodzi, każdy, kto je zje, mówi w uniwersalnym języku każdego głodomora po prostu: "Mmm".
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (2porcje)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Na początku przygotuj sos. Czosnek i imbir podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj brązowy cukier, sos sojowy, wodę oraz chilli i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 3 minuty, aż sos trochę zgęstnieje.

2 / 3

Mięso pokrój na cienkie paski w poprzek włókien i wymieszaj z mąką kukurydzianą. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Dodaj wołowinę i smaż około 5 minut, często mieszając. Gdy zacznie się rumienić, wlej przygotowany wcześniej sos i smaż dalej, aż sos mocno zgęstnieje i dokładnie oblepi całe mięso. Na koniec dodaj posiekaną dymkę i zdejmij patelnię z ognia.

3 / 3

Wołowinę po mongolsku podawaj z ryżem, posypaną sezamem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps