Wołowina po mongolsku (Mongolian beef)

Od lat znawcy kuchni na całym świecie spierają się o to, czy słynna wołowina po mongolsku faktycznie wywodzi się z Mongolii. Mówi się, że w rzeczywistości powstała na Tajwanie, ale do jej wynalezienia przyznają się również właściciele chińskich knajpek z USA. Znawcy są jednak zgodni co do jednego - jest to danie doskonałe w swej prostocie. I niezależnie od tego, skąd pochodzi, każdy, kto je zje, mówi w uniwersalnym języku każdego głodomora po prostu: "Mmm".
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Łata wołowa - 250 gMąka kukurydziana - 20 gOlej rzepakowy - 3 łyżki
-
Składniki na sos:
Sos sojowy - 60 mlWoda - 60 mlBrązowy cukier demerara - 50 gOlej rzepakowy - 1 łyżkaCzosnek - 1 łyżka (przeciśnięty przez praskę)Imbir - 1 łyżka (starty)Chili - 1 łyżeczka (zmielone)Dymka - 1 pęczek
-
Do podania:
Ryż biały - wedle uznaniaSezam - wedle uznaniaLimonka - wedle uznania
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Na początku przygotuj sos. Czosnek i imbir podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj brązowy cukier, sos sojowy, wodę oraz chilli i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 3 minuty, aż sos trochę zgęstnieje.
2 / 3
Mięso pokrój na cienkie paski w poprzek włókien i wymieszaj z mąką kukurydzianą. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Dodaj wołowinę i smaż około 5 minut, często mieszając. Gdy zacznie się rumienić, wlej przygotowany wcześniej sos i smaż dalej, aż sos mocno zgęstnieje i dokładnie oblepi całe mięso. Na koniec dodaj posiekaną dymkę i zdejmij patelnię z ognia.
3 / 3
Wołowinę po mongolsku podawaj z ryżem, posypaną sezamem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory