Zupa Gulaszowa

Haps 21.01.2020 13:09
(6 ocen)
OCEŃ
Zupa Gulaszowa
Słowo gulyás w języku węgierskim oznacza "pasterza bydła". I taką zupę, która jest definicją otulenia, przyrządzali w kociołku nad ogniskiem pasterze. Po talerzu tak pysznej strawy zapewne układali się na miękkich trawach i zapadali w najwspanialszą na świecie drzemkę. My też chcemy!
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Na początku przygotuj wszystkie składniki. Pieczarki pokrój na ćwiartki, marchewkę, czosnek oraz chilli w plasterki, a ziemniaki, paprykę i cebulę w kostkę. Mięso wołowe pokrój w niewielkie kawałki „na jeden kęs” i wymieszaj z mąką, łyżeczką soli i szczyptą pieprzu.

2 / 3

W dużym garnku rozgrzej oliwę i przesmaż na niej mięso, aż zacznie się rumienić.  Następnie dodaj cebulę, czosnek oraz chilli i smaż, aż cebula się zeszkli. Dodaj pieczarki oraz marchewkę i smaż kilka minut, aż pieczarki zmiękną. Dodaj oregano, słodką i ostrą paprykę oraz koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj. Wlej bulion oraz przecier pomidorowy, dodaj listki laurowe oraz ziele angielskie i doprowadź zupę do wrzenia. Gotuj około 45 minut, po czym dodaj ziemniaki oraz kolorowe papryki i gotuj kolejne 15 minut, aby warzywa zmiękły.

3 / 3

Na koniec dopraw zupę solą oraz pieprzem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps