Żurek z tartą cebulą i pieczonym jabłkiem
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Mąka żytnia - 2 szklanki razowejWoda - 3 szklanki przegotowanej, letniejOtręby owsiane - 3 łyżkiChleb razowy - 1 kromka podsuszonego, na zakwasieSól morska - łyżkaCzosnek - 2 ząbki
-
Oraz:
Boczek wędzony - 200 gKiełbasa biała - 1/2 surowejMarchewka - 2Pietruszka - 1Seler korzeniowy - 1/2Liść laurowy - 2Ziele angielskie - 3-4Pieprz czarny w ziarnach - 6-8Cebula biała - 1 dużaCzosnek - 2 ząbkiMajeranek suszony - 1 łyżkaŚmietana 18 proc. - 3 łyżkiJabłka - 1 duże, twarde i kwaśneMasło klarowane - 2 łyżkiMajeranek świeży - kilka gałązekSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kilka dni wcześniej przygotowujemy żur: mąkę mieszamy z wodą, dodajemy otręby*, pokruszony chleb, sól, pokrojony w słupki czosnek. Żur przelewamy do dużego słoja lub naczynia z kamionki, przykrywany i odstawiamy w ciemne, ciepłe miejsce na co najmniej 2-3 dni.
Robimy zupę: boczek kroimy w kostkę, obsmażamy i przekładamy do garnka wraz z tłuszczem z patelni (ale odlewając ewentualny nadmiar). Dodajemy ponakłuwaną widelcem białą kiełbasę, obrane marchewki, pietruszkę i seler, listki laurowe, ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu. Zalewamy 2 litrami wody, gotujemy 45 minut na małym ogniu pod przykryciem. Wyjmujemy warzywa (mogą się przydać do tradycyjnej sałatki warzywnej) i kiełbasę - kroimy ją w kostkę lub talarki. Cebulę i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do zupy. Wlewamy litr żuru, doprawiamy suszonym majerankiem, solą i pieprzem. Zagotowujemy, zestawiamy z ognia, pozostawiając w ciepłym miejscu, zabielamy śmietaną.
Jabłko (ze skórką) kroimy na cząstki, usuwając gniazdo nasienne. Kładziemy na blasze wyściełanej folią aluminiową i posmarowanej masłem, pieczemy 20 minut w 200 st. C. ** Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy listkami świeżego majeranku.
Do miseczek wkładamy po 2-3 cząstki jabłka i po kilka talarków kiełbasy, wlewamy gorący żurek. Podajemy z ulubionym chlebem.
Uwagi* Otręby owsiane dodatkowo zagęszczą żytni zakwas. * * Zamiast upiec, jabłka możemy też usmażyć na maśle.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory