Boskie morele w kilku odsłonach. Grzech nie skorzystać z sezonu [PRZEPISY]

Zawierają wiele cennych składników odżywczych: żelazo, wapń, fosfor i dużo potasu. 100 g dostarcza około 50 kcal. Te soczyste owoce z powodzeniem zastąpią nam słodycze, sprawdzą się w ciastach i konfiturach. Idealnie komponują się jako dodatek do pieczonych mięs. Oto kilka przepisów na pyszne morele.
Ciasteczka francuskie z morelami i migdałami Ciasteczka francuskie z morelami i migdałami Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Ciasteczka francuskie

Łatwe do zrobienia ciasteczka z ciasta francuskiego, które warto mieć zawsze pod ręką. Posypane chrupiącymi migdałami, które świetnie współgrają z delikatną konsystencją moreli.

Ciasteczka francuskie z morelami i migdałami

opakowanie ciasta francuskiego
100 g dżemu morelowego
8 moreli
20 g płatków migdałowych
cukier puder

Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Ciasto pokrój na prostokąty o rozmiarach ok. 5 x 10 cm i rozłóż na blaszce. Każdy prostokącik posmaruj płaską łyżeczką dżemu morelowego, na dżemie ułóż plasterki umytych i wypestkowanych moreli, a na morelach pędzelkiem rozprowadź jeszcze jedną warstwę dżemu i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piecz 16-18 minut, aż ciasteczka będą złociste i wyrośnięte. Gdy przestygną, posyp je cukrem pudrem.

Autor: Zuzanna Wiciejowska

Morele pod kruszonką Morele pod kruszonką fot. MariaKovaleva / shutterstock.com

Zapiekanka z moreli

Prosty sposób na niebanalny deser - morele na ciepło z chrupiącym wierzchem. Genialne, gdy przychodzą niezapowiedziani goście.

Zapiekanka z moreli

100 g masła
1 kg moreli (mogą być z puszki)
100 g cukru
jajko
100 g zmielonych migdałów
8 kruchych włoskich ciasteczek (makaroników)

Odrobinę masła rozgrzej na patelni i włóż do niego pokrojone morele. Posyp je 2 łyżkami cukru i podsmaż na dużym ogniu. Przełóż do formy do zapiekanki. Resztę masła rozpuść i ostudź, wymieszaj z resztą cukru i zmielonymi migdałami, następnie dodaj całe jajko i połącz do uzyskania jednolitej masy. Pokryj sosem morele i piecz w temp. 180 st. C przez 20 minut. Makaroniki drobno pokrusz i posyp nimi zapiekankę. Zostaw ją w piekarniku przez 5-10 min. Podawaj letnią.

Autor: Joanna Szachowska-Tarkowska

Tarta z morelami Tarta z morelami fot. A_Lein / shutterstock.com

Tarta morelowa

Zaproś znajomych na niedzielną pyszną tartę. Oni będą zachwyceni, a ty nie nadążysz dyktować przepisu.

Tarta morelowa

Ciasto:

90 g masła pokrojonego w kostkę
3 łyżki wody
łyżka cukru
łyżka oleju arachidowego
150 g mąki
szczypta soli

Krem:

250 ml mleka
4-cm kawałek laski wanilii
3 żółtka
70 g cukru pudru
20 g mąki ziemniaczanej
6 moreli obranych ze skórki

W żaroodpornej misce umieść masło, olej, wodę, cukier i sól. Do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika wstaw miskę na 15 min. Kiedy masło się rozpuści, zacznie brązowieć na brzegach, wyjmij misę i od razu dodaj mąkę, energicznie mieszając drewnianą łyżką. Gdy składniki się połączą, powstanie kula ciasta. Gorącą przełóż do formy na tartę i, rozgniatając łyżką, rozłóż na całej formie (zostaw trochę do kruszonki). Nakłuj widelcem. Piecz w 200 st. C przez 15 min. Wyjmij i odstaw.

Zrób krem: Mleko zagotuj z wanilią. Żółtka z cukrem ubij, aż masa zbieleje. Dodaj mąkę, zamieszaj. Powoli wlewaj gorące mleko (uprzednio wyjmij wanilię), cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Przełóż masę do garnka i, mieszając, zagotuj, aż pojawią się bąbelki. Odstaw.

Morele sparz, przełóż do miski z wodą i lodem, obierz ze skórki, wyjmij pestki i pokrój na półksiężyce. Na upieczonym cieście rozsmaruj krem, ułóż morele, pokruszone resztki ciasta, migdały i na 15 min wstaw do piekarnika. Ciasto krój po ostygnięciu. Posyp cukrem pudrem z wanilią.

Autor: Marta Gessler

Placki z morelami Placki z morelami fot. SMarina / shutterstock.com

Placuszki z morelami

Idealna propozycja na letnie śniadanie na słodko. Puszyste placuszki pokochają i dorośli, i dzieciaki.

Placuszki z morelami

35 dag mąki
2 szklanki kefiru lub zsiadłego mleka
3 jaja
łyżeczka proszku do pieczenia
50 dag moreli
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Mąkę przesiej do miski. Wlej kefir, wbij żółtka, zmiksuj. Ubij pianę z białek i z proszkiem do pieczenia delikatnie wmieszaj w ciasto. Odstaw na 15 min. Morele przekrój, usuń pestki. Szczelinowym nożem cieniutko obierz każdą połówkę owocu, pokrój na plastry, dodaj do ciasta. Nabieraj porcje ciasta łyżką, kładź na rozgrzany na patelni tłuszcz i smaż na rumiano z obu stron. Partiami przekładaj je na papierowy ręcznik, by ociekły z tłuszczu. Ciepłe oprósz cukrem pudrem i podawaj.

Koktajl morela Koktajl morela fot. pamuk / shutterstock.com

Koktajl

Ekspresowy sposób na szybkie śniadanie energetyczne dla tych, którzy nie mają dużego apetytu. Świetni sprawdzi się tez w podróży lub na podwieczorek.

Koktajl bananowo-morelowy

1 litr płynnego jogurtu naturalnego
10 dojrzałych moreli
2 dojrzałe banany
miód do smaku

Morele umyj i wypestkuj. Banany obierz i pokrój w grube plastry. Owoce przełóż do kielicha miksera, wlej jogurt, dodaj miód i zmiksuj. Spróbuj i ewentualnie dosłódź miodem.

Autor: Zuzanna Wiciejowska

Tarta tatin morele Tarta tatin morele fot. Anastasia_Panait / shutterstock.com

Tarta tatin

Pięknie prezentuje się na stole. A smakuje? Jeszcze lepiej.

Tarta odwrócona (Tatin) z morelami

Ciasto:

1,5 szklanki (225 g) mąki pszennej
3/4 kostki (150 g) zimnego masła
2 łyżki cukru
3 łyżki (45 ml) zimnej śmietanki 30 proc.
szczypta soli

Nadzienie:

50 g masła
1/2 szklanki (100 g) cukru
12-15 dojrzałych moreli

Do dużej miski wsyp mąkę, cukier i szczyptę soli, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i opuszkami palców rozetrzyj ciasto tak, aby masa konsystencją przypominała mokry piasek. Dodaj zimną śmietankę i szybko zagnieć elastyczne ciasto. Uformuj kulę, lekko ją spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum pół godziny.

Morele umyj, osusz, przetnij na pół i usuń pestki. Na patelni z odpinaną rączką (lub taką, którą bezpiecznie możesz wstawić do piekarnika), rozpuść 1/4 kostki (50 g) masła, dodaj cukier i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Potem gęsto ułóż połówki moreli (przecięciem do góry) i podgrzewaj 10 minut. Zdejmij z ognia i lekko przestudź.

Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na placek o średnicy 2-3 cm większej od patelni. Ostrożnie połóż go na morele, dokładnie wciskając ciasto wokół brzegów patelni (uważaj, żeby się nie poparzyć!). Ciasto natnij nożem w 4-5 miejscach, aby podczas pieczenia para wodna miała ujście. Patelnię wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanym do 180 st. C (200 st. C zwykły piec) i piecz około 30 minut, aż wierzch będzie złocistobrązowy. Na koniec lekko przestudź, przykryj talerzem i obróć tak, by morele były na wierzchu.

Autor: Zuzanna Wiciejowska

Polędwiczka wieprzowa z morelami Polędwiczka wieprzowa z morelami Fot. Łukasz Kozyra

Morele pieczone z mięsem

Morele doskonale sprawdzają się także w wersji wytrawnej. Idealnie komponują się z pieczoną wieprzowiną, nadając jej słodkawy smak.

Polędwiczka wieprzowa z morelami

2 polędwiczki wieprzowe (po 1/2 kg każda)
50 dag moreli przekrojonych na połówki i wydrylowanych (mogą być świeże lub z syropu)
pół szklanki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
dżem morelowy
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
przyprawy: sól i pieprz

Ustaw piekarnik na opcję grill (lub włącz tylko górną grzałkę, temp. 220-230 st. C). Wymieszaj musztardę z dżemem, odłóż 2/3 tej mieszaniny, do reszty dodaj czosnek. Polędwiczki umyj, osusz i natrzyj solą oraz pieprzem. Na każdą nałóż porcję masy musztardowo-morelowo-czosnkowej, ułóż mięso na blasze wyściełanej folią aluminiową. Morele wymieszaj z odłożoną musztardą morelową, przypraw solą i pieprzem. Ułóż je w jednej warstwie dookoła mięsa, piecz 15 minut na górnym poziomie rozgrzanego piekarnika. Mięso wyjmij, ułóż na desce i odczekaj około 5 minut, by soki dobrze się w nim rozłożyły. Pokrój polędwiczki w ukośne plastry i podawaj z pieczonymi morelami.

Przepis pochodzi z:

Morele do słoika Morele do słoika fot. Maria Kovalets / shutterstock.com

Morele do słoika

Wykorzystaj zapas sezonowych owoców. Zrób konfiturę już teraz i ciesz się jej smakiem w środku zimy.

Konfitura brzoskwiniowo-morelowa

Po 50 dag świeżych brzoskwiń i moreli
1 kg cukru
3-4 łyżki likieru pomarańczowego

Owoce umyj i na 3 min włóż do garnka z wrzącą wodą. Wyjmij, przełóż do naczynia z zimną wodą z lodem, po chwili wyjmij, osusz ściereczką i obierz ze skórek. Przekrój owoce na połówki, usuwając pestki. 1/3 moreli i brzoskwiń zmiksuj, resztę pokrój w kostkę. Przecier przelej do rondla, dodaj cukier i, mieszając, zagotuj. Wlej likier, wsyp pokrojone owoce, wymieszaj i gotuj odkryte na wolnym ogniu, aż konfitura nabierze odpowiedniej gęstości. Gorącą przełóż do wyparzonych słoików, zakręć je, ustaw do góry dnem na ściereczce, przykryj kocykiem. Gdy wystygną, przenieś w chłodniejsze, ciemne miejsce. Świetna do naleśników, legumin i innych deserów.

Chutney morelowy Chutney morelowy fot. Kolpakova Svetlana / shutterstock.com

Chutney

Wytrawny sos owocowy z wyrazistymi przyprawami. Nabiera aromatu po miesiącu od jego przygotowania. Pyszny dodatek do mięs.

Chutney (sos) morelowy

500 g moreli bez pestek
250 g cebuli
250 g czerwonego rabarbaru
50 g korzenia imbiru
limonka
75 g żółtych rodzynek
75 g obranych orzechów włoskich
300 ml octu owocowego
200 g cukru
łyżeczka gorczycy
pieprz kajeński
nitki szafranu

Składniki na 4 średniej wielkości słoiki czas przygotowania: 90 min Morele umyj i grubo pokrój. Cebulę obierz i poszatkuj na cienkie plasterki. Umyty rabarbar pokrój na centymetrowe kawałki. Imbir obierz i drobno posiekaj. Otrzyj skórkę ze sparzonej limonki i wyciśnij z niej sok. Wszystkie składniki oprócz orzechów włóż do garnka i gotuj na małym ogniu przez godzinę. Do musu dodaj grubo posiekane orzechy i wymieszaj. Sos przełóż do słoików i szczelnie zamknij. Chutney można przechowywać do roku.

Autor: Aneta Kosiba