Oto klasyczne pierogi z nieklasycznym nadzieniem. W delikatnym cieście zamknęliśmy farsz na bazie soczewicy i przyprawy curry. Coś i dla wegetarian, i dla mięsożerców - zaufajcie nam.
Ciasto:
Farsz:
A może macie ochotę na pierogi w odsłonie orientalnej? Mamy idealny przepis dla wszystkich tych, którzy lubią poeksperymentować w kuchni. Zobaczcie, jak zrobić pierożki po koreańsku.
Składniki (na ok. 6-8 porcji):
Ciasto:
Nadzienie:
Przepis autorstwa Inessy Kim pochodzi z: Koreańskie przysmaki Inessy Kim. Pierożki z wieprzowiną i krewetkami oraz pierożki z kimchi
To absolutny faworyt wśród najczęściej wybieranych pierogów. Są bardzo proste do zrobienia (jak na ten rodzaj klusek), bo w środku mają tylko ziemniaki, twaróg i cebulę. Nawet najwięksi mięsożercy nie opierają się ruskim pierogom.
Składniki:
Na farsz:
Na ciasto:
Przepis oraz więcej wskazówek znajdziecie na: Pierogi ruskie - przepis na tradycyjny obiad
A teraz gratka dla fanów pierogów na słodko. Pyszne pierogi z owocami. Ciasto najczęściej faszeruje się jagodami lub truskawkami, ale można wykorzystać także inne owoce, jak maliny, śliwki, czereśnie czy wiśnie. Niekoniecznie sprawdzą się takie, jak arbuz czy melon, ponieważ mają bardzo dużo wody, która po ugotowaniu pierogów rozmiękczy ciasto i pierogi zaczną się rozpadać. Do faszerowania pierogów dobre są także owoce z puszki czy słoika (odsączone z zalewy) lub mrożone. Wcześniej należy je rozmrozić.
Zwykle podaje się je z kleksem śmietany i cukrem. Idealnie sprawdzi się także na przykład waniliowy sos. I taką właśnie wersję wam przedstawiamy.
Ciasto:
Nadzienie:
Sos:
Te słowiańskie pierożki szturmem podbijają serca Polaków. Lepi się je na sposób podobny do uszek, a w środku umieszcza farsz mięsny. Najlepiej smakują podane z roztopionym masełkiem, kleksem śmietany i odrobiną świeżego koperku.
Farsz:
Ciasto:
Przepis pochodzi z: Pielmieni
Idealne ciasto na pierogi? Krąży wiele przepisów na ciasto podstawowe, niektóre zakładają użycie samej mąki i wody, inne także jajek i/lub oleju. Wszystkie te przepisy są dobre w zależności od tego, jakiego efektu oczekujecie. Więcej o tym: Ciasto na pierogi - co zrobić, żeby było idealne? Mamy sprawdzone porady i przepis na każdą okazję.
Pierogi można nadziać rozmaitymi farszami. Najczęściej robi się te z mięsem, twarogiem, kapustą i grzybami, a także na słodko - z owocami. W tym temacie można się jednak znacznie bardziej wykazać. Ciasto ma dość neutralny smak, zatem pasować będzie niemal każde wypełnienie. Doskonale smakuje dynia z liśćmi szałwii smażonymi w maśle albo ze zmielonym salami i serem. Pyszne jest także połączenie szarlotki z pierogami, czyli nadzianie ciasta jabłkami z cynamonem.
Nie tylko nadzienie robi robotę. Dodajcie do ciasta płaską łyżeczkę kurkumy, zmiksowany szpinak albo zastąpcie część wody sokiem z buraków. Dzięki temu nadacie pierogom fantastyczne kolory. Efekt jest naprawdę zaskakujący.
Choć pierogi to tradycyjne i bardzo popularne polskie danie, wiele osób boi się je zrobić. Najwięcej trudności sprawia oczywiście ich lepienie. Niepotrzebnie, bo sposobów jest tyle, że któryś na pewno przypadnie wam do gustu. W osobnym artykule przedstawiamy kilka z nich: 4 sposoby na zawijanie pierogów. Pamiętajcie, trening czyni mistrza. Ważne, by nie wysmarować całego krążka ciasta farszem, ponieważ wtedy brzegi będą się rozklejać.
Jeśli macie w planach zrobienie sporej liczby pierogów, dobrze jest opracować system, aby się nie przemęczyć. Sami zajmujecie się wszystkim? Rozłóżcie przygotowywanie pierogów na dwa dni - jednego dnia zróbcie farsz, drugiego ciasto i gotowanie. A może macie kogoś do pomocy? Dodatkowe ręce zawsze się przydadzą, a przy okazji można bardzo miło spędzić czas.