Jagodzianki i spółka, czyli drożdżówki, które po prostu trzeba upiec w sezonie. Mamy masę przepisów

Z latem kojarzy się wiele przyjemnych doznań: orzeźwiające kąpiele w jeziorze, dźwięk cykad podczas wieczornych spacerów czy poranna kawa pita na w ogródku lub na balkonie. Smak drożdżówek wypełnionych owocami zdecydowanie także do nich należy. Zainspirowani, podsuwamy wam garść pomysłów na pyszne letnie wypieki.
Jagodzianki z kruszonką Jagodzianki z kruszonką fot. Haps

Klasyk: jagodzianki

Składniki:

Na ciasto:

400 g mąki pszennej
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
70 g cukru
1/2 łyżeczki soli
250 ml ciepłego mleka
jajko
50 g roztopionego masła

Składniki na kruszonkę:

70 g białego cukru
70 g mąki
35 g zimnego masła

Dodatkowo:

350 g jagód
30 g mąki ziemniaczanej
6 łyżek brązowego cukru
jajko do posmarowania bułek

Przygotowanie:

W dużej misce umieść suche składniki - mąkę, drożdże, cukier oraz sól i dokładnie wymieszaj. Zrób niewielkie wgłębienie i wlej w to miejsce ciepłe mleko oraz rozpuszczone masło, a następnie dodaj jajka.

Wymieszaj, aż składniki zaczną się łączyć w kulę, a następnie przełóż całość na podsypany mąką blat i zagnieć jednolite i zwarte ciasto. W razie potrzeby dodaj nieco więcej mąki.
Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj folią lub ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

W międzyczasie przygotuj jagody oraz kruszonkę. Jagody dokładnie umyj i osusz na sitku. Następnie wymieszaj je z cukrem i mąką ziemniaczaną. Zimne masło pokrój w drobną kosteczkę i włóż do miski. Dodaj mąkę oraz cukier i utrzyj energicznie w palcach, aż składniki zaczną przypominać okruchy ciasta. Kruszonkę schowaj do lodówki do czasu użycia.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe podziel na 12 części (aby wszystkie były równe, użyj wagi kuchennej). Z każdej z nich uformuj okrągły placuszek, nałóż na jego środek dwie łyżki jagód, dokładnie zlep brzegi i uformuj podłużną bułeczkę. Tak przygotowane bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, miejscem łączeniem do dołu. Nakryj bułki ściereczką i odstaw na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po wskazanym czasie posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem i posyp przygotowaną wcześniej kruszonką.

Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, aż jagodzianki się zarumienią.

haps, jagodzianki haps, jagodzianki haps

Jagodzianki z twistem

Składniki:

Ciasto:

500 g mąki pszennej
15 g suchych drożdży
1/4 szklanki cukru
2 jajka
250 ml mleka
pół łyżeczki soli
70 g roztopionego masła

Nadzienie:

2-3 szklanki jagód
1/2 szklanki cukru
łyżeczka cynamonu
łyżeczka kardamonu
łyżka mąki ziemniaczanej
cukier puder

Oraz:

roztrzepane jajko do posmarowania
masło do posmarowania blachy

Przygotowanie:

Ciasto: Mąkę przesyp przez sitko do miski. Wbij jajko, wsyp suche drożdże i cukier, dodaj mleko i łyżeczkę soli. Zagnieć ciasto (jeśli jest za gęste, użyj więcej mleka). Dodaj roztopione masło i ponownie zagnieć. Podsyp mąką i postaw na godzinę w ciepłym miejscu, by ciasto wyrosło.

Nadzienie: Jagody zasyp brązowym cukrem i łyżką mąki ziemniaczanej, dopraw cynamonem i kardamonem, zamieszaj.

Przygotuj jagodzianki: Wyrośnięte ciasto podsyp mąką i rozwałkuj. Posmaruj warstwą masła, wysyp jagody i zwiń całość w rulon. Tak przygotowane ciasto pokrój na plastry i ułóż je w okrągłej tortownicy tak, by się stykały. Polej masłem po wierzchu, posyp odrobiną cukru. Piecz w 180 st. C przez 45 minut. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Bułeczki Bułeczki fot. Max Kolmeto / shutterstock.com

Bułeczki z wiśniowym nadzieniem

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki tortowej
2-3 jaja
3 dag drożdży
1/2 szklanki cukru pudru
5-7 dag masła
szklanka mleka
cukier waniliowy
szczypta soli

Nadzienie:

słoik gęstych konfitur z czereśni, wiśni lub jagód

Kruszonka:

1/2 szklanki mąki krupczatki
6 dag masła
1/3 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:

Drożdże pokrusz, rozetrzyj z łyżeczką cukru, dodaj łyżeczkę mąki, szczyptę soli, rozprowadź wszystko letnim mlekiem i odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn ruszył. Jaja bardzo starannie ubij z pozostałym cukrem pudrem. Wyrośnięty rozczyn wlej do miski z przesianą mąką. Dodaj masę jajeczną, cukier waniliowy i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie wlej roztopione letnie masło i starannie wyrób ciasto, przykryj je i odstaw w ciepłe miejsce.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, utocz z niego dość gruby wałek, odkrawaj po kawałku, rozklepuj w dłoniach placki, nadziewaj je konfiturą i zlepiaj brzegi, formując podłużne bułeczki. Układaj je w odstępach zlepieniem do dołu na wyścielonej papierem do pieczenia blasze. Gdy bułeczki wyrosną, posyp je kruszonką zagniecioną z podanych składników i piecz w 170 st. C, aż ładnie się zrumienią, czyli ok. 35 min.

haps haps haps

Wiśniowa kiełbasa

Składniki:

450 g mąki pszennej
100 g cukru, i cukier do posypania
200 g miękkiego masła
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka ekstraktu z wanilii
250 g jogurtu
500 g wiśni bez pestek
tłuszcz do wysmarowania formy
ew. cukier puder - do posypania ciasta

Przygotowanie:

Mąkę przesiej przez sitko, dodaj cukier, masło, łyżeczkę proszku do pieczenia i ekstraktu z wanilii oraz jogurt. Wszystkie składniki dokładnie rozmieszaj, a potem zagnieć. Ciasto wstaw do lodówki na 30 minut.

Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj je i podziel na cztery części. Na środku każdej z nich ułóż rządek wiśni. Zawiń tak, by utworzyć kiełbaski. Tak przygotowane wałeczki włóż do natłuszczonej formy, posyp cukrem i piecz przez 35 minut w 180 st. C.

Ciasto z czereśniami Ciasto z czereśniami fot. NDanko / shutterstock.com

Ciasto z czereśniami

Składniki:

500 g czereśni,
500 g mąki pszennej,
40 g świeżych drożdży,
2 jajka,
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
100 g miękkiego masła,
250 ml ciepłego mleka,
100 g cukru,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
szczypta soli

Kruszonka:

5 łyżek mąki pszennej,
5 łyżek cukru,
3 łyżki zimnego masła

Przygotowanie:

Przygotuj rozczyn: drożdże pokrusz i włóż do miseczki, dodaj łyżkę cukru, łyżkę mąki i odrobinę soli, a następnie zalej ciepłym mlekiem (nie może być gorące, bo zabije drożdże). Wymieszaj je i odstaw na 15 minut, aby wyrosły.

Czereśnie umyj, usuń gałązki i wydryluj, a potem osusz papierowym ręcznikiem. Posyp mąką ziemniaczaną.

Do miski wsyp mąkę, wlej przygotowany zaczyn i pozostałe mleko, wbij jajka, dodaj miękkie masło, jogurt i cukier. Wszystko wymieszaj dłonią i wyrabiaj przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. W razie potrzeby podsyp mąką lub dodaj więcej mleka. Ciasto zagnieć, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie szybko zagnieć ciasto i przełóż je do formy, a na wierzchu ułóż czereśnie.

Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj zimne masło i zrób kruszonkę, obsyp nią ciasto po wierzchu, a potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 45 minut, aż dobrze wyrośnie i ładnie się zrumieni. Wyjmij z piekarnika, ostudź i podaj pokrojone na kawałki.

Haps rolada drożdżowa Haps rolada drożdżowa gazeta.tv

Rolada drożdżowa z sezonową konfiturą

Składniki:

Składniki na ciasto drożdżowe:

550 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
łyżka cukru
200 ml ciepłego mleka
jajko
100 g roztopionego masła
80 g cukru pudru

Składniki na kruszonkę:

50 g zimnego masła
50 g drobnego cukru
80 g mąki pszennej

Dodatkowo:

słoiczek gęstej konfitury (najlepiej własnej roboty, np. z porzeczki)
roztrzepane jajko
keksówka o długości 30 cm
papier do pieczenia

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj mleko z drożdżami i cukrem. Odczekaj 5 minut, aby drożdże zaczęły pracować, po czym wsyp do miski mąkę oraz cukier puder i dodaj jajko. Wymieszaj łyżką, aż składniki zaczną się łączyć, a następnie dodaj roztopione masło i zagnieć jednolite i elastyczne ciasto. Nakryj ciasto ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Zimne masło pokrój w drobną kosteczkę i włóż do miski. Dodaj mąkę oraz drobny cukier i utrzyj energicznie w palcach, aż składniki zaczną przypominać okruchy ciasta.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe zagnieć przez chwilę, a następnie rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 30 x 40 cm. Posmaruj ciasto konfiturą, a następnie zwiń w roladę wzdłuż dłuższego boku. Dokładnie zlep oba końce rolady i przełóż ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp przygotowaną wcześniej kruszonką.

Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 30-35 minut.

Ciasto drożdżowe z owocami

Składniki:

Ciasto:

30-40 g świeżych drożdży
500 g mąki pszennej
ok. 150 g cukru
1 i 1/3 szklanki (ok. 330 ml) mleka
120-150 g masła
5 żółtek
cukier waniliowy
szczypta soli
trochę skórki otartej z wyszorowanej cytryny
2-3 łyżki cukru pudru

Nadzienie:

ok. 600 g dojrzałych jędrnych owoców (truskawek, jagód, agrestu, wiśni, rabarbaru lub moreli bez pestek)

Kruszonka:

ok. 3/4 szklanki mąki
ok. 60-70 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
aromat (waniliowy lub arakowy)
szczypta soli

Przygotowanie:

Pokrusz drożdże do lekko ogrzanego kubka. Rozetrzyj z łyżką cukru, 2-3 łyżkami mąki i taką ilością ciepłego mleka, by powstał rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Lekko oprósz jego powierzchnię mąką, co zapobiegnie utworzeniu się skorupy, przykryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscu. Roztop masło. Przesiej mąkę do miski. W drugim kubku utrzyj żółtka z cukrem. W środku kopczyka mąki zrób łyżką dołek i wlej do niego gotowy rozczyn, utarte żółtka, wsyp cukier waniliowy i sól, dodaj otartą skórkę cytrynową i, mieszając, powoli dolewaj ciepłe mleko. Mieszaj. Gdy składniki się połączą, wyrób ciasto (trwa to około 20 minut). Stopniowo dolewaj letni tłuszcz, nadal wyrabiając ciasto. Następnie przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, by ciasto wyrosło.

Umyj owoce, zostaw na sicie, aby dobrze obeschły. Przygotuj kruszonkę. Posiekaj masło z cukrem i mąką. Dodaj aromat i szczyptę soli. Gdy dobrze wymieszasz wszystkie składniki, Szybko zagnieć. Uformuj powstałe ciasto w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki.

Natłuść blachę masłem i oprósz mąką. Włóż do niej wyrośnięte ciasto, lekko rozciągnij i wyrównaj. Ułóż osuszone owoce. Wyjmij z lodówki ciasto na kruszonkę i równomiernie rozkrusz palcami na placek z owocami. Odstaw blachę w ciepłe miejsce, by ciasto ponownie wyrosło.

Wsuń blachę do rozgrzanego piekarnika (180 st. C). Mniej więcej po 40 minutach sprawdź patyczkiem, czy się upiekło. Wystudzone ciasto pokrój na porcje i oprósz cukrem pudrem.