Ciasto z czereśniami - przepis na sezonowy wypiek do ciasta

Ciasto z czereśniami to doskonały pomysł na smaczny deser na początek lata. Słodkie czereśnie smakują świetnie nie tylko wyjadane z miseczki, ale także jako dodatek do pysznego placka. Sprawdźcie, jak zrobić proste ciasto z czereśniami. Poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze.

Ciasto z czereśniami - przepis na przekąskę do kawy

Gdy sezon na czereśnie trwa w najlepsze trudno im się oprzeć. Owoce te doskonale smakują bez żadnych dodatków, ale jak długo można jeść je w takiej formie? Zachęcamy do upieczenia pysznego ciasto z dodatkiem czereśni. Jest proste i pyszne – świetnie nada się na lekki deser w upalny dzień. Jak upiec ciasto z czereśniami? Sprawdźcie.

Jogurtowe ciasto z czereśniami – przepis

Składniki:

  • 400 g czereśni,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 400 g greckiego jogurtu naturalnego,
  • 100 g cukru,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka sody,
  • opakowanie cukru wanilinowego

Jogurtowe ciasto z czereśniami – sposób przygotowania

Czereśnie myjemy, odrywamy gałązki i drylujemy, osuszamy je papierowym ręcznikiem. Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy do niej sodę i cukier oraz cukier wanilinowy, wbijamy jajka, wlewamy olej oraz jogurt naturalny. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą bądź wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy wydrylowane czereśnie – każdą z nich wciskamy lekko w ciasto. Pieczemy przez około 50 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Zobacz wideo

Ciasto z czereśniami – przepis na wersję drożdżową

Składniki:

  • 500 g czereśni,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 5 łyżek cukru,
  • 3 łyżki zimnego masła

Drożdżowe ciasto z czereśniami – sposób przygotowania

Przygotowujemy rozczyn: drożdże kruszymy i wkładamy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i odrobinę soli, a następnie zalewamy ciepłym mlekiem (mleko nie może być gorące, bo zabije drożdże). Mieszamy je i odstawiamy na 15 minut, aby wyrosły.

Czereśnie myjemy, usuwamy gałązki i drylujemy, a potem osuszamy  papierowym ręcznikiem. Posypujemy je mąką ziemniaczaną.

Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy przygotowany zaczyn, pozostałe mleko, wbijamy jajka, dodajemy miękkie masło, jogurt i cukier. Wszystko mieszamy dłonią i wyrabiamy przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. W razie potrzeby podsypujemy mąką lub dodajemy więcej mleka. Ciasto zagniatamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie szybko zagniatamy ciasto i przekładamy je do formy, a na wierzchu kładziemy czereśnie.

Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy zimne masło i robimy kruszonkę, obsypujemy nią ciasto po wierzchu, a potem wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy przez 45 minut, aż dobrze wyrośnie i ładnie się zrumieni. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i podajemy pokrojone na kawałki.

Wskazówka: z podanego przepisu można przygotować pyszne drożdżówki z czereśniami. Z ciasta formujemy kulki, spłaszczamy je i na środku kładziemy czereśnie. Zaklejamy, obsypujemy kruszonką i pieczemy, aż będą rumiane. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA