Gdy sezon na czereśnie trwa w najlepsze trudno im się oprzeć. Owoce te doskonale smakują bez żadnych dodatków, ale jak długo można jeść je w takiej formie? Zachęcamy do upieczenia pysznego ciasto z dodatkiem czereśni. Jest proste i pyszne – świetnie nada się na lekki deser w upalny dzień. Jak upiec ciasto z czereśniami? Sprawdźcie.
Składniki:
Czereśnie myjemy, odrywamy gałązki i drylujemy, osuszamy je papierowym ręcznikiem. Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy do niej sodę i cukier oraz cukier wanilinowy, wbijamy jajka, wlewamy olej oraz jogurt naturalny. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą bądź wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy wydrylowane czereśnie – każdą z nich wciskamy lekko w ciasto. Pieczemy przez około 50 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Składniki:
Kruszonka:
Przygotowujemy rozczyn: drożdże kruszymy i wkładamy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i odrobinę soli, a następnie zalewamy ciepłym mlekiem (mleko nie może być gorące, bo zabije drożdże). Mieszamy je i odstawiamy na 15 minut, aby wyrosły.
Czereśnie myjemy, usuwamy gałązki i drylujemy, a potem osuszamy papierowym ręcznikiem. Posypujemy je mąką ziemniaczaną.
Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy przygotowany zaczyn, pozostałe mleko, wbijamy jajka, dodajemy miękkie masło, jogurt i cukier. Wszystko mieszamy dłonią i wyrabiamy przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. W razie potrzeby podsypujemy mąką lub dodajemy więcej mleka. Ciasto zagniatamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie szybko zagniatamy ciasto i przekładamy je do formy, a na wierzchu kładziemy czereśnie.
Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy zimne masło i robimy kruszonkę, obsypujemy nią ciasto po wierzchu, a potem wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy przez 45 minut, aż dobrze wyrośnie i ładnie się zrumieni. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i podajemy pokrojone na kawałki.
Wskazówka: z podanego przepisu można przygotować pyszne drożdżówki z czereśniami. Z ciasta formujemy kulki, spłaszczamy je i na środku kładziemy czereśnie. Zaklejamy, obsypujemy kruszonką i pieczemy, aż będą rumiane.