Na szczęście wcale nie musicie być zaawansowanymi kucharzami ani mieć dostępu do poważnej technologii, by uratować przejrzałe owoce przed wyrzuceniem. Tak naprawdę można wykorzystać je do wielu przepisów, które na pewno dobrze znacie. Mamy dla was 10 propozycji, jak uratować przejrzałe truskawki i czereśnie.
Uwaga! Do przepisów nie należy wykorzystywać zgniłych owoców (jeśli tylko niewielki kawałek jest nadgniły, można go odkroić, a resztę spożyć) ani spleśniałych (te koniecznie wyrzućcie w całości!).
Przygotowanie dżemu nie oznacza, że musicie od razu wypełnić słoikami całą spiżarnię. Możecie zrobić pojedynczy słoik z małej porcji owoców lub po prostu przygotować dżem, który wykorzystacie od razu. To zajmie tylko godzinę (sprawdźcie nasz przepis). Dżem należy przechowywać w lodówce lub wykorzystać od razu do naleśników, drożdżówek czy gofrów.
Wszyscy dobrze znają chlebek bananowy – pyszny i prosty wypiek zrobiony z dodatkiem przejrzałych bananów. W taki sam sposób można wykorzystać truskawki czy czereśnie, a także brzoskwinie czy nektarynki, czytamy na portalu the Kitchn. Wmieszajcie je do ciasta na chlebek bądź wykorzystajcie jako nadzienie do muffinek.
Przygotujcie dużą porcję kruszonki (na przykład z tego przepisu) i posypcie nią owoce umieszczone w naczyniu żaroodpornym. Pieczcie w 180 st. C, aż kruszonka zrobi się rumiana, a potem pałaszujcie z rozkoszą. Proste? Proste. A jakie pyszne!
Smoothie owocowe to idealna propozycja na wykorzystanie przejrzałych owoców. W nim przecież nie liczy się wygląd i sprężystość, ale smak. Przejrzałe truskawki doskonale uzupełnią smoothie – wystarczy dodać trochę jogurtu bądź mleka i inne ulubione składniki. Porcje owoców można także umieścić w torebkach strunowych i zamrozić – będą jak znalazł na później.
Lubicie desery lodowe, gofry czy pucharki wypełnione przysmakami? Wzbogaćcie je o pyszne sosy. Przejrzałe owoce to doskonały składnik do ich przygotowania. Wystarczy gotować je bez przykrycia przez kilka minut, aż zgęstnieją. Desery można polać zarówno ciepłym, jak i schłodzonym sosem.
Z przejrzałych owoców można zrobić także prostą polewę do pieczonych mięs i ryb. Truskawki lub czereśnie należy posiekać drobno albo zblendować, dodać trochę bulionu oraz octu balsamicznego. Można także wykorzystać ulubione zioła. Podawajcie je do pieczonych bądź grillowanych mięs i ryb oraz do pasztetów.
A może zrobicie dressing do sałatki? Owoce trzeba zblendować, dodać do nich trochę oliwy, ulubionych ziół i przypraw oraz trochę octu. Całość wymieszać, a dressingiem polać sałatkę. Doskonale smakuje w towarzystwie serów i orzeszków.
Ci, którzy mają sokowirówkę, po prostu mogą jej użyć tak, jak do świeżych owoców. Ci, którzy nie mają tego sprzętu, mogą rozdrobnić owoce w blenderze lub użyć robota kuchennego, a potem przecedzić. Sok idealnie nadaje się do herbaty lub jako "syrop" rozcieńczony wodą.
Owoce należy zblendować (można połączyć różne ich rodzaje) i grubą warstwę masy rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Potem wstawcie blachę do piekarnika, ustawcie niską temperaturę (około 60-70 st. C) i suszcie, aż woda zacznie odparowywać, a substancja będzie przypominała płaty. Ostudźcie je, zwińcie w rulony i podjadajcie zamiast słodyczy.
Pomysł na przekąskę dla dorosłych. Z owoców należy wycisnąć sok i wymieszać go z winem. Do pojemników na lody na patyku wrzucić pozostałe kawałki owoców i zalać winem z sokiem. Następnie włóżcie patyczek i zamroźcie. W wersji dla dzieci można wykorzystać oranżadę lub sok owocowy.