Są tu fani sezonowych warzyw? Oto garść przepisów na letnie zupy kremy

Kremowe zupy to jedne z najbardziej lubianych wersji pierwszego dania - szczególnie jeśli przepisy są proste, łatwe i przyjemne. Takie właśnie są nasze dzisiejsze propozycje. Oto zupy kremy idealne na lato.
Chłodnik z zielonych pomidorów Chłodnik z zielonych pomidorów fot. GemaIbarra / shutterstock.com

Chłodnik z zielonych pomidorów

Składniki:

karczoch
700 g zielonych pomidorów
60 ml oliwy
cebula
dymka
1/2 zielonej papryki
sól i pieprz
125 ml śmietanki 30 proc.
100-120 ml bardzo zimnej wody
2 garście żółtych pomidorków koktajlowych
kilka listków oregano lub majeranku

Przygotowanie:

Obrywamy zewnętrzne liście karczocha, odcinamy spód i jedną trzecią górnej części. Łyżeczką wyjmujemy 'włoski'. Kroimy karczocha w kostkę. Pomidory przekrawamy, odciskamy, aby pozbyć się pestek. Miąższ kroimy w kostkę. W rondlu na oliwie przez 10 minut, mieszając, podsmażamy drobno posiekane: cebulę, dymkę, paprykę oraz karczocha. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy pomidory, przykrywamy rondel i gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Od czasu do czasu mieszamy. Miksujemy na gładkie purée, przecieramy przez sito i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Następnie mieszamy ze schłodzoną śmietanką i zimną wodą. Doprawiamy do smaku. Rozlewamy chłodnik do miseczek, dekorujemy ćwiartkami żółtych pomidorków, oregano lub majerankiem, skrapiamy oliwą i podajemy.

Zupa krem z cukinii będzie smakowita, jeśli dodasz do niej prażone nasiona, kawałki wędzonego na zimno łososia lub ulubiony ser Zupa krem z cukinii będzie smakowita, jeśli dodasz do niej prażone nasiona, kawałki wędzonego na zimno łososia lub ulubiony ser Fot. Victority / Shutterstock.com

Zupa krem z cukinii

Składniki:

2-3 spore cukinie
1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego*
dwa ziemniaki
2 ząbki czosnku
gęsty jogurt grecki lub śmietana 18 proc.
sól, pieprz
* bulion do kremu z cukinii powinien być raczej delikatny, by nie zdominował smaku zupy

Dodatkowo:

ciasto francuskie
sezam
opcjonalnie plastry boczku, kawałki wędzonego łososia lub ser (np. z niebieską pleśnią)

Przygotowanie:

Dokładnie myjemy cukinie, a następnie obcinamy stwardniałe końce za pomocą ostrego noża. Nie obieramy warzyw ze skórki. Przekrawamy je, usuwamy duże, twarde nasiona, jeśli takie są. Następnie kroimy warzywa w kostkę. Możemy zamarynować je w przyprawach, np. w ziołach prowansalskich. Wtedy odstawiamy je na co najmniej godzinę, by smaki się dobrze połączyły.

Ziemniaki obieramy ze skórki i myjemy. Kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się bulionu. Następnie dodajemy przygotowaną cukinię. Czosnek obieramy z łupin i również dodajemy do bulionu.
Gotujemy zupę tak długo, aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy wkładamy do garnka blender i miksujemy zupę na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotujemy jeszcze przez 10 minut.

Zupa krem z cukinii gotowa. Podajemy ją z kleksem ze śmietany lub gęstego jogurtu greckiego.

Zupa krem z opiekanych warzyw Zupa krem z opiekanych warzyw fot. lena Veselova / shutterstock.com

Zupa krem z opiekanych warzyw

Składniki:

1 duży lub 2 małe bakłażany
3 pomidory malinowe (lub inne mięsiste)
2 czerwone papryki
2 nieduże cebule
2 ząbki czosnku
5 łyżek (75 ml) oliwy
5 szklanek (1 i 1/4 l) bulionu warzywnego
łyżeczka świeżych listków oregano
sól
pieprz
kilkanaście listków bazylii do dekoracji

Przygotowanie:

Warzywa myjemy, nie obieramy. Bakłażany nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wszystkie warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy ok. 30 minut. Wyjmujemy pomidory i czosnek, przekładamy pozostałe na drugą stronę i opiekamy dalej ok. 30 minut, aż będą miękkie. Studzimy je, obieramy, z papryki usuwamy gniazdo nasienne. Wszystkie przekładamy do rondla i miksujemy. Dodajemy oregano, wlewamy bulion i zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na gorąco z listkami bazylii.

Autor: Aneta Kosiba

Zupa krem kalafiorowo-brokułowa z niebieskim serem Zupa krem kalafiorowo-brokułowa z niebieskim serem Fot. Łukasz Falkowski / AG

Zupa krem kalafiorowo-brokułowa z niebieskim serem

Składniki:

1/2 kg kalafiora
1/2 kg brokułów
4 łyżki płatków migdałowych
pęczek bazylii
garść świeżo startego parmezanu
garść pokruszonego dowolnego sera z niebieską pleśnią

Przygotowanie:

Kalafiora i brokuły pozbawiamy twardego korzenia i dzielimy na różyczki. Do garnka wypełnionego wodą wrzucamy kawałki pokrojonych warzyw i gotujemy przez 20 minut do miękkości. Następnie odcedzamy ugotowane warzywa i miksujemy je na gładko razem z płatkami migdałowymi i bazylią. Dolewamy wodę z gotowania, aby uzyskać krem (nie za gęsty i nie za rzadki). Całość przelewamy z powrotem do garnka i zagotowujemy. Na samym końcu wrzucamy parmezan i energicznie mieszamy, żeby się rozpuścił. Zupę podajemy z kawałkami niebieskiego sera pleśniowego (np. Dor Blu lub gorgonzoli) i odrobiną oliwy.

Autor: Tomek Woźniak

Zupa krem z zielonej fasolki Zupa krem z zielonej fasolki fot. Maria Uspenskaya / shutterstock.com

Zupa krem z zielonej fasolki

Składniki:

60 dag zielonej fasolki szparagowej
2 marchewki
korzeń pietruszki
biała część pora
pół selera
ziele angielskie, liść laurowy
odrobina soli, pieprzu i suszonego lubczyku
150 g śmietany 18 proc.

Przygotowanie:

Warzywa oczyszczamy, myjemy i kroimy. Wrzucamy do garnka wraz z lubczykiem, zielem i liściem laurowym i zalewamy niewielką ilością wody (tyle, aby przykryło warzywa). Gotujemy, aż fasolka będzie miękka. Następnie z użyciem blendera miksujemy wszystko. Gotową zupę zabielamy śmietaną i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy jeszcze kilka minut. 

Zobacz także: Orzeźwiający chłodnik litewski. Pyszny i piękny!

Krem z czerwonej papryki Krem z czerwonej papryki Fot. Marta Dymek

Krem z czerwonej papryki

Składniki:

6 czerwonych papryk
350-500 ml bulionu warzywnego
łyżka masła orzechowego
kawałek (3 cm) imbiru
papryczka chilli (mniej więcej 2 cm)
sól i czarny pieprz
1-2 łyżeczki soku z limonki
puder ze skórki papryki
garść liści kolendry

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C. Papryki przekrawamy na połówki, usuwamy gniazda nasienne i gąbczaste błony. Układamy papryki skórką do dołu na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy przez 30-40 minut, do czasu, aż brzegi papryk zaczną się zwęglać. Zdejmujemy z blachy, wkładamy do plastikowego pojemnika, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 15 minut. Pojedynczo wyjmujemy papryki z pudełka i obieramy (skórki odkładamy na bok - zrobimy z nich puder - wyrzucamy tylko te zwęglone). Wkładamy je do małego garnka, dodajemy bulion, masło orzechowe, imbir i chilli. Miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem i limonką. Krem podajemy gorący, z pudrem ze skórek papryki i liśćmi kolendry.

Autor: Marta Dymek

Chłodnik ogórkowo-cukiniowy z kozim serem Chłodnik ogórkowo-cukiniowy z kozim serem Fot. Łukasz Falkowski / AG

Chłodnik ogórkowo-cukiniowy z kozim serem

Składniki:

duża cukinia
duży ogórek
pęczek mięty
pęczek bazylii
300 ml naturalnego jogurtu
300 ml jogurtu greckiego
kawałek koziego sera
oliwa

Przygotowanie:

Cukinię i ogórka gotujemy w całości (wraz ze skórką) przez 5 minut. Miksujemy, dodajemy posiekane zioła oraz jogurty i ponownie miksujemy na gładką masę. Jeżeli zupa będzie za gęsta lub zbyt płynna, dodajemy więcej jogurtu naturalnego lub greckiego. Krem schładzamy w lodówce przez 2 godziny. Podajemy z pokruszonym kozim serem i odrobiną oliwy.

Autor: Tomek Woźniak

Więcej o: