Koperek możemy dostać w sklepach przez cały rok. Niekiedy możemy go znaleźć także w naszych zamrażalnikach – zazwyczaj, gdy my (lub nasze dzieci) wyruszamy na poszukiwanie lodów. Czy koperek świeży, czy mrożony, można z niego zrobić smaczną zupę!
Składniki:
Wskazówka: z ugotowanych warzyw i mięsa, wyjętych z zupy możemy przygotować farsz do pierogów, krokietów bądź pieczony domowy pasztet.
Jest wiele pomysłów na to, jak podać zupę koperkową. Wszystko zależy od naszych upodobań kulinarnych oraz od tego, czy chcemy, by była bardzo sycąca, czy może planujemy spożyć po niej drugie danie.
Zupa koperkowa z ziemniakami to jeden z najpopularniejszych sposobów jej podania. Obrane ziemniaki możemy pokroić w kostkę i dodać 15 minut przed zakończeniem gotowania warzyw.
Zupa koperkowa z makaronem będzie również smakować bardzo dobrze. Zwykle wybieramy raczej drobny makron – na przykład muszelki lub gwiazdki, ale nadadzą się także kolanka lub świderki. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu i dodajemy do gotowej zupy.
Zupa koperkowa z ryżem także ma swoich zwolenników. Warto pamiętać o tym, by ryż ugotować osobno – jeśli wrzucimy suchy do zupy, wchłonie jej zawartość i dużo smaku. Najlepiej ugotować go na półtwardo, by nie był posklejany i zbyt miękki, gdy będziemy podawać go z gorącą zupą.
Zupa koperkowa z lanymi kluskami to dla wielu z nas smak dzieciństwa. Delikatne lane kluski to świetny dodatek do tego dania. Lane kluski przygotowujemy z 5 łyżek mąki pszennej, 1 jajka i 1/4 szklanki wody. Łyżką lub łyżeczką nakładamy je do zupy, gdy ta się gotuje (przed dodaniem śmietany).
Do zupy koperkowej można dodać także jajko na twardo. Jeżeli przygotujemy ją z pulpetami, będzie bardzo sycąca – przyrządzamy je tak samo, jak tradycyjne klopsiki do sosu, możemy gotować je w gorącej zupie.