Młode ziemniaki najlepiej smakują gotowane w całości, posypane świeżym koperkiem i polane stopionym masłem. Do tego sadzone jajko i młode warzywa, na przykład kalafior lub fasolka szparagowa. Proste, pełne i pożywne danie.
Zobacz:
Racuchy to prawdziwa gratka dla łasuchów i fanów obiadów na słodko. Choć najczęściej przyrządzane są z jabłkami, świetnie smakują również z innymi owocami, np. jagodami czy malinami. Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku przywołują wspomnienie obiadów u babci.
Racuchy z jabłkami
Składniki:
Sposób przygotowania:
Przesiewamy mąkę, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia, po czym dodajemy mleko, cukier i żółtka. Łączymy wszystko z ubitą pianą z białek.
Obieramy jabłka, wydrążamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w plastry o grubości około dwóch centymetrów.
Zanurzamy plastry jabłek w cieście i smażymy na patelni na złoty kolor z obu stron. Posypujemy cukrem pudrem.
Autor: Wiesław Bober
Racuchy z twarożkiem
Składniki:
Sposób przygotowania:
Cukier, cukier wanilinowy i jajka ucieramy na gładką masę, po czym doprawiamy szczyptą soli.
Następnie dodajemy rozgniecione ziemniaki, twarożek, mąkę, proszek do pieczenia i rodzynki, a na koniec roztopione masło. Dokładnie mieszamy.
Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy olej.
Za pomocą łyżki wlewamy ciasto na gorący tłuszcz i smażymy jak pączki - aby w nim pływały. Obracamy je kilkukrotnie podczas smażenia.
Gdy nabiorą złotego koloru, wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem.
Do racuchów można podać konfitury, sos czekoladowy lub waniliowy.
Autor: Miesięcznik Kuchnia
Zobacz również:
Jedno z typowych letnich dań - ulubione pierogi ze świeżych jagód, posypane cukrem i polane śmietaną. Możemy zrobić je także z innymi dodatkami, na przykład z truskawkami i twarogiem. Do słodkiego obiadu świetnie pasuje kompot z letnich owoców: wiśni, porzeczek, rabarbaru, moreli. Poniżej przepisy:
Pierogi z jagodami
Składniki:
Ciasto na pierogi:
Dodatki:
Sposób przygotowania:
Zagniatamy w misce wszystkie składniki ciasta do momentu, aż będzie elastyczne.
Owoce mieszamy z cukrem, dodajemy cynamon do smaku, odstawiamy na 15 minut.
Ciasto rozwałkowujemy, a następnie wycinamy z niego krążki o średnicy sześciu-siedmiu cm. Na każdym z nich układamy owoce, po czym sklejamy brzegi pierogów.
Pierogi wrzucamy do osolonej wody i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż wypłyną. Wtedy odkrywamy pokrywkę i gotujemy jeszcze przez dwie minuty. Pierogi wyjmujemy i polewamy masłem.
Śmietanę z wanilią ubijamy na półsztywno, podajemy do pierogów.
Kompot porzeczkowo-morelowy z cynamonem
Składniki:
Sposób przygotowania:
Owoce myjemy i osuszamy, porzeczki obrywamy z gałązek, z moreli usuwamy pestki. Przekładamy wszystko do garnka i zalewamy około 1,5 litra wody. Wrzucamy cynamon i wsypujemy trzy łyżki cukru. Zagotowujemy, a następnie przykrywamy garnek pokrywką i wyłączamy ogień. Przestudzony kompot odcedzamy.
Możemy go ewentualnie dosłodzić, ale zanim to zrobimy, należy pamiętać, że ciepły kompot wydaje się mniej słodki niż zimny. Przechowujemy w lodówce do trzech dni.
Autor: Zuzanna Wiciejowska
Kompot wiśniowo-jabłkowy
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Przekładamy do garnka, dodajemy wiśnie, zalewamy wodą, doprawiamy cukrem i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy garnek pokrywką i studzimy kompot.
Autor: Zuzanna Wiciejowska
Zobacz również:
Kojarzona ze stołówką, z koloniami i z babcinym domem. Robiona ze świeżych sezonowych owoców, najczęściej z truskawek, wiśni i malin. Można zabielić ją mlekiem lub śmietaną. Wybierz się do baru mlecznego lub przyrządź ją w domu samodzielnie.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Obrane i pokrojone truskawki zalewamy 300 ml wody, dodajemy cukier i gotujemy, aż puszczą sok. Następnie je studzimy, po czym dodajemy sok z cytryny, pokrojonego w kostkę melona i resztę owoców. Całość mieszamy. Na koniec posypujemy listkami mięty.
Podajemy z łyżką bitej śmietany, kulką lodów waniliowych lub makaronem.
Autor: Marta Gessler (przepis pochodzi z magazynu Wysokie Obcasy)
Zobacz również:
Bardzo letnie danie z truskawkami, którymi zajadamy się w wakacje. Gotujemy dowolny makaron i podajemy go ze śmietaną wymieszaną z cukrem i pokrojonymi owocami. Możemy także zrobić sos z owoców i cukru, a śmietanę zastąpić gęstym jogurtem. Proste i szybkie - na słodki, leniwy obiad dla małych i dużych. Oto przepis na domowe kluski z truskawkami.
Składniki:
Ciasto na kluski:
Dodatki:
Sposób przygotowania:
Masło ucieramy z jajkiem. Dodajemy mąkę i tyle wody, by powstało dość luźne ciasto. Nabieramy je łyżką i kładziemy na osolony wrzątek. Gdy kluski wypłyną, wyjmujemy je łyżką cedzakową.
Owoce myjemy i osuszamy. Truskawki kroimy w plastry. Bułkę tartą zrumieniamy na maśle i dodajemy do owoców. Całość słodzimy i mieszamy z kluskami.
Przekładamy wszystko do nasmarowanej masłem formy i zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza przez kilka minut.
Zobacz również:
Nic tak dobrze nie orzeźwia w upalny dzień. Klasyczny chłodnik z botwiną i jajkiem to żelazny punkt letniego menu. Możemy także urozmaicać tę zupę i zrobić ją ze świeżych ogórków z czosnkiem, ze szpinaku czy owoców. Oto kilka przepisów na pyszne chłodniki:
Klasyczny chłodnik z buraczków
Składniki:
Sposób przygotowania:
Z botwiny odcinamy korzonki. Buraczki, łodygi i 1/4 liści opłukujemy i kroimy. Botwinę wkładamy do garnka, wlewamy 3/4 szklanki wrzątku i sok z cytryny. Wsypujemy łyżeczkę cukru i gotujemy na małym ogniu przez pięć do ośmiu minut, pod lekko uchyloną pokrywką. Następnie studzimy.
Do drugiego dużego garnka wlewamy mocno schłodzony kefir lub zsiadłe mleko oraz śmietanę, starannie je roztrzepujemy. Dodajemy posiekany koperek i szczypior (zostawiamy trochę do dekoracji) oraz pokrojone kostkę jajko i ogórek.
Wlewamy ostudzoną botwinkę, doprawiamy koncentratem buraczanym, solą, pieprzem i cukrem. Po doprawieniu przykrywamy zupę i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Chłodnik rozlewamy do talerzy, dodajemy pokrojone w ćwiartki jajka i dekorujemy posiekanymi ziołami.
Chłodnik ze szpinaku
Składniki:
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, szklimy i dodajemy szpinak z czosnkiem. Gdy szpinak się poddusi, odstawiamy go do wystygnięcia. Dodajemy kefir i śmietanę. Całość miksujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wstawiamy do lodówki, aby dobrze się schłodził.
Chłodnik ogórkowy
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ogórki obieramy, przekrawamy na pół i wyciągamy pestki. Ścieramy na tarce i odciskamy z nich nadmiar wody. Ogórki z czosnkiem, jogurtem i kefirem miksujemy na gładki krem. Dodajemy koperek i szczypior i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Możemy podawać z jajkami ugotowanymi na twardo oraz pieczywem.
Chłodnik truskawkowy
Składniki:
Sposób przygotowania:
Truskawki miksujemy blenderem na jednolitą masę. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodajemy jogurt waniliowy, a następnie śmietanę i wanilię. Przed podaniem schładzamy w lodówce przez godzinę. Potrawę podajemy udekorowaną truskawką i listkiem mięty.
Zobacz również:
Jedna z ulubionych mącznych potraw - kulki z nadzieniem owocowym, najczęściej ze śliwkami. Możemy także faszerować je innymi owocami. Świetnie smakują polane śmietaną i posypane cukrem. Sprawdźcie ten przepis na knedle z morelami.
Knedle z morelami
Składniki:
Nadzienie:
Ciasto ziemniaczane:
Ciasto serowe:
Sposób przygotowania:
Wybieramy rodzaj ciasta. Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej, serowe można zagnieść od razu.
Knedle z ciasta ziemniaczanego trzeba od razu lepić i ugotować, z kolei zagniecione ciasto serowe może poczekać w lodówce.
Ziemniaczane: ugotowane, ostudzone ziemniaki przecieramy przez praskę i łączymy z resztą składników. Zagniatamy gładkie ciasto. Jeśli się klei, dodajemy mąki.
Serowe: twaróg przecieramy przez praskę i zagniatamy z resztą składników na gładkie ciasto.
Morele moczymy w soku jabłkowym, aż będą miękkie, po czym odcedzamy i osuszamy. Na koniec obtaczamy je w cukrze. Z ciasta formujemy wałek, dzielimy go na nieduże kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczamy, pakujemy do niego morelę i zamykamy tak, by powstała kula.
Gotujemy w osolonym wrzątku na średnim ogniu.
W międzyczasie rozgrzewamy suchą patelnię, prażymy bułkę tartą i dodajemy masło.
Kilka minut po wypłynięciu knedli na powierzchnię wody odcedzamy je. Kiedy trochę ostygną, mieszamy z masłem i bułką tartą na patelni.
Autor: Agnieszka Kręglicka
Zobacz również: