Letnie obiady jak za dawnych lat - wspominamy! Nie tylko ziemniaki z koperkiem i jajkiem sadzonym

Ziemniaki z koperkiem popijane kefirem, kluski z truskawkami, a może chłodnik? Nie ma to jak letni obiad, który pamiętamy z dzieciństwa. Proste potrawy i smaki przywołują miłe wspomnienia z wakacji. Dzisiejsza pogoń za nowinkami kulinarnymi i fascynacja kuchniami świata trochę wyparła nasze rodzime, domowe dania. Przypominamy proste przepisy na letnie obiady.
Młode ziemniaki z jajkiem sadzonym Młode ziemniaki z jajkiem sadzonym Fot. Shutterstock

Młode ziemniaki z jajkiem sadzonym

Młode ziemniaki najlepiej smakują gotowane w całości, posypane świeżym koperkiem i polane stopionym masłem. Do tego sadzone jajko i młode warzywa, na przykład kalafior lub fasolka szparagowa. Proste, pełne i pożywne danie.

Zobacz:

Drożdżowe racuchy Drożdżowe racuchy Fot. Shutterstock

Drożdżowe racuchy

Racuchy to prawdziwa gratka dla łasuchów i fanów obiadów na słodko. Choć najczęściej przyrządzane są z jabłkami, świetnie smakują również z innymi owocami, np. jagodami czy malinami. Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku przywołują wspomnienie obiadów u babci.

Racuchy z jabłkami

Składniki:

  • 50 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 3 jaja
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 3 twarde jabłka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Przesiewamy mąkę, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia, po czym dodajemy mleko, cukier i żółtka. Łączymy wszystko z ubitą pianą z białek.

Obieramy jabłka, wydrążamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w plastry o grubości około dwóch centymetrów.

Zanurzamy plastry jabłek w cieście i smażymy na patelni na złoty kolor z obu stron. Posypujemy cukrem pudrem.

Autor: Wiesław Bober

Racuchy z twarożkiem

Składniki:

  • 80 g cukru
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 250 g ugotowanych (dzień wcześniej) ziemniaków
  • 250 g chudego twarożku
  • 250 g mąki
  • pół paczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki rodzynek
  • 40 g masła
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

Cukier, cukier wanilinowy i jajka ucieramy na gładką masę, po czym doprawiamy szczyptą soli.

Następnie dodajemy rozgniecione ziemniaki, twarożek, mąkę, proszek do pieczenia i rodzynki, a na koniec roztopione masło. Dokładnie mieszamy.

Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy olej.

Za pomocą łyżki wlewamy ciasto na gorący tłuszcz i smażymy jak pączki - aby w nim pływały. Obracamy je kilkukrotnie podczas smażenia.

Gdy nabiorą złotego koloru, wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem.

Do racuchów można podać konfitury, sos czekoladowy lub waniliowy.

Autor: Miesięcznik Kuchnia

Zobacz również:

Pierogi z jagodami i kompot Pierogi z jagodami i kompot Fot. Shutterstock

Pierogi z jagodami i kompot

Jedno z typowych letnich dań - ulubione pierogi ze świeżych jagód, posypane cukrem i polane śmietaną. Możemy zrobić je także z innymi dodatkami, na przykład z truskawkami i twarogiem. Do słodkiego obiadu świetnie pasuje kompot z letnich owoców: wiśni, porzeczek, rabarbaru, moreli. Poniżej przepisy:

Pierogi z jagodami

Składniki:

Ciasto na pierogi:

  • 35 dag mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • sól

Dodatki:

  • 60 dag jagód
  • 2 łyżki cukru
  • cynamon
  • masło do polania
  • 1 szklanka dobrej śmietany 36-proc.
  • odrobina wanilii lub cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Zagniatamy w misce wszystkie składniki ciasta do momentu, aż będzie elastyczne.

Owoce mieszamy z cukrem, dodajemy cynamon do smaku, odstawiamy na 15 minut.

Ciasto rozwałkowujemy, a następnie wycinamy z niego krążki o średnicy sześciu-siedmiu cm. Na każdym z nich układamy owoce, po czym sklejamy brzegi pierogów.

Pierogi wrzucamy do osolonej wody i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż wypłyną. Wtedy odkrywamy pokrywkę i gotujemy jeszcze przez dwie minuty. Pierogi wyjmujemy i polewamy masłem.

Śmietanę z wanilią ubijamy na półsztywno, podajemy do pierogów.

Kompot porzeczkowo-morelowy z cynamonem

Składniki:

  • 500 g czerwonych porzeczek
  • 500 g moreli
  • 1 laska cynamonu
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Owoce myjemy i osuszamy, porzeczki obrywamy z gałązek, z moreli usuwamy pestki. Przekładamy wszystko do garnka i zalewamy około 1,5 litra wody. Wrzucamy cynamon i wsypujemy trzy łyżki cukru. Zagotowujemy, a następnie przykrywamy garnek pokrywką i wyłączamy ogień. Przestudzony kompot odcedzamy.

Możemy go ewentualnie dosłodzić, ale zanim to zrobimy, należy pamiętać, że ciepły kompot wydaje się mniej słodki niż zimny. Przechowujemy w lodówce do trzech dni.

Autor: Zuzanna Wiciejowska

Kompot wiśniowo-jabłkowy

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 400 g wiśni
  • 3 łyżki cukru
  • 1 i 1/2 litra wody

Sposób przygotowania:

Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Przekładamy do garnka, dodajemy wiśnie, zalewamy wodą, doprawiamy cukrem i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy garnek pokrywką i studzimy kompot.

Autor: Zuzanna Wiciejowska

Zobacz również:

Zupa owocowa z truskawek Zupa owocowa z truskawek Fot. Shutterstock

Zupa owocowa z truskawek

Kojarzona ze stołówką, z koloniami i z babcinym domem. Robiona ze świeżych sezonowych owoców, najczęściej z truskawek, wiśni i malin. Można zabielić ją mlekiem lub śmietaną. Wybierz się do baru mlecznego lub przyrządź ją w domu samodzielnie.

Składniki:

  • 1/2 kg truskawek
  • 4 łyżki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 mały melon
  • po garści owoców (jagód, malin, jeżyn, pokrojonych truskawek)
  • posiekane listki mięty

Sposób przygotowania:

Obrane i pokrojone truskawki zalewamy 300 ml wody, dodajemy cukier i gotujemy, aż puszczą sok. Następnie je studzimy, po czym dodajemy sok z cytryny, pokrojonego w kostkę melona i resztę owoców. Całość mieszamy. Na koniec posypujemy listkami mięty.

Podajemy z łyżką bitej śmietany, kulką lodów waniliowych lub makaronem.

Autor: Marta Gessler (przepis pochodzi z magazynu Wysokie Obcasy)

Zobacz również:

Kluski z truskawkami i malinami Kluski z truskawkami i malinami Fot. Shutterstock

Kluski z truskawkami i malinami

Bardzo letnie danie z truskawkami, którymi zajadamy się w wakacje. Gotujemy dowolny makaron i podajemy go ze śmietaną wymieszaną z cukrem i pokrojonymi owocami. Możemy także zrobić sos z owoców i cukru, a śmietanę zastąpić gęstym jogurtem. Proste i szybkie - na słodki, leniwy obiad dla małych i dużych. Oto przepis na domowe kluski z truskawkami.

Składniki:

Ciasto na kluski:

  • 15 dag mąki pszennej
  • 3 dag masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 15 dag truskawek lub poziomek
  • 10 dag malin
  • 2 dag masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 5 dag cukru

Sposób przygotowania:

Masło ucieramy z jajkiem. Dodajemy mąkę i tyle wody, by powstało dość luźne ciasto. Nabieramy je łyżką i kładziemy na osolony wrzątek. Gdy kluski wypłyną, wyjmujemy je łyżką cedzakową.

Owoce myjemy i osuszamy. Truskawki kroimy w plastry. Bułkę tartą zrumieniamy na maśle i dodajemy do owoców. Całość słodzimy i mieszamy z kluskami.

Przekładamy wszystko do nasmarowanej masłem formy i zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza przez kilka minut.

Zobacz również:

Chłodnik z botwiną Chłodnik z botwiną Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl

Chłodnik klasyczny

Nic tak dobrze nie orzeźwia w upalny dzień. Klasyczny chłodnik z botwiną i jajkiem to żelazny punkt letniego menu. Możemy także urozmaicać tę zupę i zrobić ją ze świeżych ogórków z czosnkiem, ze szpinaku czy owoców. Oto kilka przepisów na pyszne chłodniki:

Klasyczny chłodnik z buraczków

Składniki:

  • 2 pęczki botwiny o długich łodygach i niezbyt bujnych liściach
  • 1 l dobrego kefiru lub zsiadłego mleka
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 jajka na twardo
  • 2 ogórki
  • po dużym pęczku szczypiorku i koperku
  • 1-2 łyżki koncentratu buraczanego
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Z botwiny odcinamy korzonki. Buraczki, łodygi i 1/4 liści opłukujemy i kroimy. Botwinę wkładamy do garnka, wlewamy 3/4 szklanki wrzątku i sok z cytryny. Wsypujemy łyżeczkę cukru i gotujemy na małym ogniu przez pięć do ośmiu minut, pod lekko uchyloną pokrywką. Następnie studzimy.

Do drugiego dużego garnka wlewamy mocno schłodzony kefir lub zsiadłe mleko oraz śmietanę, starannie je roztrzepujemy. Dodajemy posiekany koperek i szczypior (zostawiamy trochę do dekoracji) oraz pokrojone kostkę jajko i ogórek.

Wlewamy ostudzoną botwinkę, doprawiamy koncentratem buraczanym, solą, pieprzem i cukrem. Po doprawieniu przykrywamy zupę i wstawiamy na godzinę do lodówki.

Chłodnik rozlewamy do talerzy, dodajemy pokrojone w ćwiartki jajka i dekorujemy posiekanymi ziołami.

Chłodnik ze szpinaku

Składniki:

  • kilogram świeżego szpinaku
  • duże opakowanie kefiru
  • pół kubka śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, szklimy i dodajemy szpinak z czosnkiem. Gdy szpinak się poddusi, odstawiamy go do wystygnięcia. Dodajemy kefir i śmietanę. Całość miksujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wstawiamy do lodówki, aby dobrze się schłodził.

Chłodnik ogórkowy

Składniki:

  • 5 ogórków
  • 2 duże opakowania kefiru
  • jeden mały kubek jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ogórki obieramy, przekrawamy na pół i wyciągamy pestki. Ścieramy na tarce i odciskamy z nich nadmiar wody. Ogórki z czosnkiem, jogurtem i kefirem miksujemy na gładki krem. Dodajemy koperek i szczypior i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Możemy podawać z jajkami ugotowanymi na twardo oraz pieczywem.

Chłodnik truskawkowy

Składniki:

  • 700 g truskawek
  • 75 g jogurtu waniliowego
  • 500 g śmietany
  • 1/2 łyżeczki startej wanilii

Sposób przygotowania:

Truskawki miksujemy blenderem na jednolitą masę. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodajemy jogurt waniliowy, a następnie śmietanę i wanilię. Przed podaniem schładzamy w lodówce przez godzinę. Potrawę podajemy udekorowaną truskawką i listkiem mięty.

Zobacz również:

Knedle z owocami Knedle z owocami Fot. Shutterstock

Knedle z owocami

Jedna z ulubionych mącznych potraw - kulki z nadzieniem owocowym, najczęściej ze śliwkami. Możemy także faszerować je innymi owocami. Świetnie smakują polane śmietaną i posypane cukrem. Sprawdźcie ten przepis na knedle z morelami.

Knedle z morelami

Składniki:

Nadzienie:

  • 100 g suszonych moreli
  • sok jabłkowy
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki masła
  • cukier

Ciasto ziemniaczane:

  • 600 g ziemniaków sypkich
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • gałka muszkatołowa

Ciasto serowe:

  • 400 g tłustego twarogu
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • skórka otarta z cytryny

Sposób przygotowania:

Wybieramy rodzaj ciasta. Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej, serowe można zagnieść od razu.

Knedle z ciasta ziemniaczanego trzeba od razu lepić i ugotować, z kolei zagniecione ciasto serowe może poczekać w lodówce.

Ziemniaczane: ugotowane, ostudzone ziemniaki przecieramy przez praskę i łączymy z resztą składników. Zagniatamy gładkie ciasto. Jeśli się klei, dodajemy mąki.

Serowe: twaróg przecieramy przez praskę i zagniatamy z resztą składników na gładkie ciasto.

Morele moczymy w soku jabłkowym, aż będą miękkie, po czym odcedzamy i osuszamy. Na koniec obtaczamy je w cukrze. Z ciasta formujemy wałek, dzielimy go na nieduże kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczamy, pakujemy do niego morelę i zamykamy tak, by powstała kula.

Gotujemy w osolonym wrzątku na średnim ogniu.

W międzyczasie rozgrzewamy suchą patelnię, prażymy bułkę tartą i dodajemy masło.

Kilka minut po wypłynięciu knedli na powierzchnię wody odcedzamy je. Kiedy trochę ostygną, mieszamy z masłem i bułką tartą na patelni.

Autor: Agnieszka Kręglicka

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Agora SA