Test przepisów na mazurki od kulinarnych gwiazd. Zwycięzca? "Ciasta kruchego już nigdy nie zrobię inaczej"

Mazurki to jedne z klasycznych wielkanocnych ciast. Jak przyrządzają je najpopularniejsi kulinarni celebryci w Polsce? Przetestowaliśmy przepisy na mazurki od Magdy Gessler, Roberta Makłowicza, Ewy Wachowicz i Ani Starmach. Który był najsmaczniejszy?
Mazurek czekoladowy wg przepisu Roberta Makłowicza Mazurek czekoladowy wg przepisu Roberta Makłowicza Fot. Jowita Romaniuk

Mazurek czekoladowy według przepisu Roberta Makłowicza

Najmniej naszym testerom zasmakował mazurek czekoladowy z przepisu Roberta Makłowicza. Był smaczny, ale przy pozostałych mazurkach wypadł nieco gorzej.

- Bardzo poprawny w smaku, na pewno zasmakuje fanom klasycznych mazurków, ale mi osobiście czegoś tu brakuje - wyznała Natalia.

- Mi bardzo smakuje, ale ja lubię takie właśnie niezbyt udziwnione desery - powiedziała Ania.

Mazurek czekoladowy Roberta Makłowicza - przepis:

Kruche ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • sól

Masa:

  • 15 dag cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 15 dag masła
  • 4 dag kakao
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy

Mazurek czekoladowy Roberta Makłowicza - krok po kroku:

  1. Kruche ciasto na spód szybko wyrób ręcznie lub - lepiej za pomocą miksera. Jeśli nie będzie chciało się uformować, można dodać do niego jeszcze łyżkę gęstej śmietany (w oryginale) lub nieco zimnej wody.
  2. Zagniecione ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki (nie zamrażalnika!) na około pół godziny.
  3. Gdy się schłodzi, rozwałkuj ciasto na placek i wyłóż nim wysmarowaną masłem i oprószoną mąką lub bułką tartą tortownicę. Nie jest to konieczne, bo ciasto jest dosyć tłuste i powinno odejść od formy nawet bez smarowania, ale jeśli zdarzają ci się kulinarne wpadki, lepiej się zabezpieczyć.
  4. Z kawałka ciasta możesz przygotować również dekorację, którą obłożysz brzeg mazurka przed pieczeniem, np. warkocz. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza do zrumienienia (ok. 15-20 minut - w zależności od piekarnika). Wyjmij i odstaw do przestudzenia.
  5. Przygotuj masę: do garnka dodaj mleko, cukier i kakao. Gotuj na wolnym ogniu, często mieszając.
  6. Gdy masa stanie się dosyć gęsta, dodaj masło i wymieszaj do połączenia składników. Zestaw masę z ognia. Następnie, gdy masa nieco ostygnie, dodaj do niej żółtka. Ucieraj do momentu, aż masa wyraźnie zblednie i stanie się gęstsza.
  7. Jeszcze ciepłą wylej na podpieczony i ostudzony spód. Zostaw do stężenia - najlepiej w lodówce.

Przepis pochodzi z tej strony>>

Mazurek czekoladowy z konfiturą pomarańczową wg przepisu Ewy Wachowicz Mazurek czekoladowy z konfiturą pomarańczową wg przepisu Ewy Wachowicz Fot. Jowita Romaniuk

Mazurek czekoladowy z konfiturą pomarańczową według przepisu Ewy Wachowicz

Jako następny przygotowaliśmy mazurek z przepisu Ewy Wachowicz. Czego tu nie ma! Jest i konfitura pomarańczowa, i czekolada, i kajmak. Uznaliśmy, że ten ostatni pominiemy, żeby się nie przesłodzić (w końcu musieliśmy spróbować kilku mazurków, a to nie lada zadanie). Poniżej przedstawiamy jednak pełny przepis. Jak ocenili ten mazurek nasi testerzy?

- Do czekoladowej masy doskonale pasuje konfitura z pomarańczy, ale całość była tak słodka, że po zjedzeniu małego kawałka czułam, jakbym zjadła ze cztery pączki - ocenia Paulina. - Amatorzy słodkich ciast nie będą zawiedzeni.

- Smaczny, lekka goryczka dżemu pomarańczowego wspaniale współgrała z masą czekoladową i skórką pomarańczy na wierzchu - oceniał Tomek. - Ciasto się nieco kruszy, ale jest smaczne.

Mazurek czekoladowy z konfiturą pomarańczową - przepis

Składniki na ciasto kruche:

  • 450 g - mąki
  • 5 - żółtek
  • 150 g - cukru pudru
  • 220 g - masła
  • białko do sklejenia i posmarowania ciasta

Dekoracja:

  • prażone migdały
  • suszona żurawina
  • ozdoby z czekolady

Dodatkowo:

  • konfitura pomarańczowa
  • garść suszonej żurawiny, namoczonej w rumie

Kajmak:

1 puszka - mleka skondensowanego słodzonego

Krem czekoladowy:

  • 2 tabliczki - czekolady
  • 2 łyżki - masła
  • 4 łyżki - wody
  • 4 - żółtka
  • 3 łyżki - cukru pudru

Mazurek czekoladowy z konfiturą pomarańczową Ewy Wachowicz - krok po kroku:

  1. Na początek przesiej mąkę na stolnicę. Następnie dodaj starte na tarce ugotowane żółtka, cukier puder,  zimne masło i wszystko razem posiekaj. Gdy wyjdzie kruszonka, zagnieć ciasto, zawiń folią spożywczą i schładzaj w lodówce minimum 2 godziny.
  2. Wystarczająco zimne ciasto rozwałkuj na kształt blachy. Nawiń na wałek i przełóż do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Spód ciasta nakłuj widelcem i piecz przez 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  4. Puszkę mleka skondensowanego gotuj w wodzie na małym ogniu przez 3 godziny aż powstanie kajmak.
  5. W kąpieli wodnej roztop czekoladę wodę i masło. Żółtka wybij do miski, następnie dodaj cukier puder i utrzyj na kogel-mogel. Potem stopniowo dodawaj rozpuszczoną czekoladę.
  6. Upieczony spód wysmaruj konfiturą pomarańczową i nałóż krem czekoladowy. Dodaj kajmak i wyrównaj.
  7. Dekoracja zależy od gustu, mogą być prażonymi migdały, żurawina, kandyzowane owoce i ozdoby z czekolady.

Przepis pochodzi z tej strony>>

Mazurek z białą czekoladą i wiśniami wg przepisu Ani Starmach Mazurek z białą czekoladą i wiśniami wg przepisu Ani Starmach Fot. Jowita Romaniuk

Mazurek z białą czekoladą i wiśniami według przepisu Ani Starmach

Mazurek z przepisu Ani Starmach jako jedyny miał czekoladowe ciasto. Do tego kremowa masa z białej czekolady i wiśnie. Prezentował się bardzo ładnie. Nasi testerzy przyznali mu drugie miejsce w zestawieniu.

- Dzięki dodatkowi wiśni mazurek nie był za słodki - opowiada Tomek. - Pycha!

- Aromatyczne, czekoladowe ciasto, słodka biała czekolada przełamana kwaskowatym smakiem wiśniami - super połączenie - chwali Karolina. - Mazurek delikatny, nie za słodki, idealne zrównoważony smak.

Mazurek z białą czekoladą i wiśniami - składniki

  • 150 g mąki pszennej
  • 140 g masła
  • 70 g drobnego cukru
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g gorzkiego kakao
  • 1 jajko

Masa:

  • 300 g białej czekolady
  • 150 ml śmietanki 30 proc.
  • 200 g wiśni
  • 1.5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru

Mazurek z białą czekoladą i wiśniami - sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto połącz, zlep w kulkę, schłodź w lodówce.
  2. Następnie rozwałkuj ciasto, przełóż do formy i nakłuwaj.
  3. Piecz 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  4. Zagotuj śmietankę i ściągnij z ognia. Pokrojona w małe kawałki czekoladę dodaj do śmietanki, poczekaj aż się rozpuści i wymieszaj. Całą masę wylej na ostudzony spód. Schładzaj w lodówce do całkowitego stężenia masy.
  5. Na końcu podgrzej wiśnie z cukrem, następnie rozpuść mąkę w soku i dodaj do owoców. Wystarczy już tylko zagotować i ostudzonymi wiśniami udekorować mazurka.

Przepis pochodzi z tej strony>>

Mazurek kajmakowy wg Magdy Gessler Mazurek kajmakowy wg Magdy Gessler Fot. Jowita Romaniuk

Mazurek kajmakowy według Magdy Gessler

Mazurek Magdy Gessler okazał się strzałem w dziesiątkę. Choć był najsłodszy, nasi testerzy nie mogli nachwalić się ciasta. Co ciekawe, miał również najkrótszy skład ze wszystkich pieczonych przez nas mazurków.

- Piekę od lat, a to najlepsze ciasto kruche, jakie jadłam - zachwycała się Kasia. - Już nigdy nie będę robiła go inaczej. Jest doskonałe, maślane, idealna konsystencja.

- Bardzo słodki, naprawdę bardzo, ale zdecydowanie najsmaczniejszy - oceniła Ania.

Mazurek kajmakowy według Magdy Gessler - składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 400 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • 1 puszka słodkiego skondensowanego mleka
  • 35 ml koniaku
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • bakalie do dekoracji

Mazurek kajmakowy Magdy Gessler - krok po kroku:

  1. Mąkę, masło, cukier i żółtka wymieszaj w misce. Szybko zagnieć, owiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez ok. 4-5 godzin.
  2. Odpowiednio schłodzone ciasto rozwałkuj na blacie i Przełóż do foremki. Piecz w 180 stopni Celsjusza na złoty kolor ok. 20 minut.
  3. Wstaw do garnka puszkę mleka skondensowanego zalej wrząca wodą i gotuj przez cztery godziny.
  4. Do masy z puszki dodaj koniak, zmiksuj i rozsmaruj na schłodzonym cieście.
  5. Udekoruj wedle uznania, np. rozpuszczoną czekoladą i takimi ozdobami, które najbardziej lubisz.

Przepis pochodzi z tej strony>>

Więcej o:
Copyright © Agora SA