Najmniej naszym testerom zasmakował mazurek czekoladowy z przepisu Roberta Makłowicza. Był smaczny, ale przy pozostałych mazurkach wypadł nieco gorzej.
- Bardzo poprawny w smaku, na pewno zasmakuje fanom klasycznych mazurków, ale mi osobiście czegoś tu brakuje - wyznała Natalia.
- Mi bardzo smakuje, ale ja lubię takie właśnie niezbyt udziwnione desery - powiedziała Ania.
Kruche ciasto:
Masa:
Jako następny przygotowaliśmy mazurek z przepisu Ewy Wachowicz. Czego tu nie ma! Jest i konfitura pomarańczowa, i czekolada, i kajmak. Uznaliśmy, że ten ostatni pominiemy, żeby się nie przesłodzić (w końcu musieliśmy spróbować kilku mazurków, a to nie lada zadanie). Poniżej przedstawiamy jednak pełny przepis. Jak ocenili ten mazurek nasi testerzy?
- Do czekoladowej masy doskonale pasuje konfitura z pomarańczy, ale całość była tak słodka, że po zjedzeniu małego kawałka czułam, jakbym zjadła ze cztery pączki - ocenia Paulina. - Amatorzy słodkich ciast nie będą zawiedzeni.
- Smaczny, lekka goryczka dżemu pomarańczowego wspaniale współgrała z masą czekoladową i skórką pomarańczy na wierzchu - oceniał Tomek. - Ciasto się nieco kruszy, ale jest smaczne.
Składniki na ciasto kruche:
Dekoracja:
Dodatkowo:
Kajmak:
1 puszka - mleka skondensowanego słodzonego
Krem czekoladowy:
Mazurek z przepisu Ani Starmach jako jedyny miał czekoladowe ciasto. Do tego kremowa masa z białej czekolady i wiśnie. Prezentował się bardzo ładnie. Nasi testerzy przyznali mu drugie miejsce w zestawieniu.
- Dzięki dodatkowi wiśni mazurek nie był za słodki - opowiada Tomek. - Pycha!
- Aromatyczne, czekoladowe ciasto, słodka biała czekolada przełamana kwaskowatym smakiem wiśniami - super połączenie - chwali Karolina. - Mazurek delikatny, nie za słodki, idealne zrównoważony smak.
Masa:
Mazurek Magdy Gessler okazał się strzałem w dziesiątkę. Choć był najsłodszy, nasi testerzy nie mogli nachwalić się ciasta. Co ciekawe, miał również najkrótszy skład ze wszystkich pieczonych przez nas mazurków.
- Piekę od lat, a to najlepsze ciasto kruche, jakie jadłam - zachwycała się Kasia. - Już nigdy nie będę robiła go inaczej. Jest doskonałe, maślane, idealna konsystencja.
- Bardzo słodki, naprawdę bardzo, ale zdecydowanie najsmaczniejszy - oceniła Ania.