Proste i tanie propozycje na niedzielny obiad. Smakują i wyglądają świetnie, a nie obciążają portfela [4 PRZEPISY]

Elegancka zupa krem z buraczków
Zupa buraczkowa zwykle pojawia się w postaci tradycyjnej, nie kremu. Ta zblendowana to bardzo ciekawa wersja, której musicie spróbować. Robi się ją bardzo łatwo, a dodatek tymianku sprawi, że na stałe zagości w waszym menu.
Zupa krem z buraczków - przepis
Składniki:
- 700 g buraków
- 2 łyżki oliwy
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu jarzynowego
- 1 łyżka tymianku (suszonego lub świeżego)
- szczypta mielonego kminku
- chlust octu jabłkowego
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- po łyżce kwaśnej śmietany na porcję
Sposób przygotowania:
- Buraki obieramy i kroimy w kostkę, cebulę i czosnek zgrubnie siekamy.
- W garnku rozgrzewamy oliwę, po czym dodajemy buraki i cebulę. Doprawiamy solą, by buraki szybciej puściły soki. Na koniec dodajemy czosnek oraz tymianek i razem przez chwilę podsmażamy.
- Wlewamy gorący bulion i trochę octu. Całość gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu, aż buraki będą miękkie.
- Następnie blendujemy całość na gładki płyn i doprawiamy kminkiem, solą oraz pieprzem.
- Serwujemy w głębokich talerzach z kleksem śmietany na środku.
Wskazówka: Jeśli preferujecie gęstsze zupy, możecie ugotować w niej także całego, obranego ziemniaka i zblendować go razem z innymi składnikami.

Kurczak pieczony z ryżem w sosie ketchupowym
Kurczak to zawsze dobra opcja. Jest tani i bardzo łatwy w obróbce. By przygotować ciekawe danie obiadowe, nie potrzeba wiele wysiłku. Wystarczy kilka przypraw, prosty sos i odrobina chęci. Oto przepis na naszą propozycję.
Kurczak pieczony z ryżem w sosie ketchupowym
Składniki:
- 2 ćwiartki z kurczaka
- 0,5 kg ryżu
- oliwa
- cebula
- papryka
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Sos ketchupowy:
- ok. 1 l wody
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 kostki masła
- łyżka suszonej cebuli
- łyżeczka oregano
- łyżeczka cukru
- łyżeczka wędzonej papryki
- 5 łyżek ketchupu
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Osuszamy kurczaka ręcznikiem papierowym.
- Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę z oliwek i wsypujemy ryż, posiekaną cebulę i paprykę. Całość mieszamy.
- Na mieszance układamy ćwiartki kurczaka, doprawiamy je solą, pieprzem i czosnkiem.
- W międzyczasie wstawiamy w garnku wodę, dodajemy przyprawy i zagotowujemy. Całość wylewamy na ryż i kurczaka.
- Pieczemy przez 80 minut w 200 stopniach Celsjusza.
Przepis pochodzi z: Kurczak pieczony z ryżem w sosie ketchupowym
Nadmiar jedzenia z obiadu warto zapakować w pojemniki i przygotować sobie pyszne lunchboxy do pracy i szkoły. Jeśli wasze pudełka na jedzenie przeszły nieprzyjemnym zapachem, można je odratować. Zobaczcie jak:

Makaron z klopsikami z białej kiełbasy
Dania makaronowe są świetnymi propozycjami na obiad, ponieważ po ugotowaniu, w zasadzie połowa roboty jest już zrobiona. Wystarczy dodać jakoś sos, może jakieś mięso. Ale jakie? Aby przez wasze brzuchy nie przewijały się wciąż te same potrawy z sosem bolońskim albo serowym, warto zaserwować coś innego.
Makaron z klopsikami z białej kiełbasy - przepis
Składniki:
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 3 kawałki białej kiełbasy
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 mała marchewka
- 150 g selera naciowego
- gałązka rozmarynu (lub łyżeczka suszonego)
- gałązka tymianku (lub łyżeczka suszonego)
- 1 łyżka masła
- puszka pomidorów (400 g)
- 200 g ugotowanego makaronu (najlepiej tagliatelle)
- 5-6 listków świeżej bazylii
- odrobina parmezanu do posypania (można pominąć)
Sposób przygotowania:
- Rozdrabniamy białą kiełbasę, formujemy z niej klopsiki. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim klopsiki z każdej strony.
- Mięso przekładamy na talerz, na tę samą patelnię wrzucamy pokrojone w drobną kostkę cebulę, marchewkę i seler naciowy. Dodajemy po gałązce rozmarynu i tymianku oraz łyżkę masła (dzięki temu warzywa szybciej się skarmelizują).
- Kiedy warzywa zaczną się karmelizować, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko przyprawiamy do smaku odrobiną soli i świeżo zmielonego pieprzu.
- Następnie na patelnię ostrożnie wrzucamy pulpeciki. Podsmażamy wszystko na małym ogniu, dodajemy ugotowany makaron, dobrze mieszamy i podsmażamy jeszcze kilka chwil.
- Przed podaniem posypujemy danie posiekaną bazylią i tartym parmezanem.
Przepis pochodzi z: Makaron z klopsikami z białej kiełbasy - PowerKuchnia Adriany

Pasztet z cukinii z sosem pieczarkowym
Kolejna propozycja to wersja wegetariańska. Pasztet z cukinii podany z pysznym sosem pieczarkowym z pewnością posmakuje nawet tym, którzy na obiad preferują mięsne potrawy. W dodatku po wymieszaniu składników, robi się sam.
Pasztet z cukinii - przepis
Składniki:
Pasztet:
- 4 szklanki startej cukinii (odsączonej z wody)
- 2 szklanki startej marchewki
- pół szklanki kaszy manny lub bułki tartej
- 2 jajka (w wersji wegańskiej - 6 łyżek aquafaby, czyli wody z puszki ciecierzycy: po 3 na każde jedno jajko)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki oleju roślinnego
- tymianek, natka pietruszki
- sól, pieprz
- opcjonalnie żółty ser (ok. 150 g)
Sos pieczarkowy:
- 2 szklanki oczyszczonych i pokrojonych pieczarek
- łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml śmietanki 30 proc.
- szczypta mielonego kminku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy sól i odstawiamy do odsączenia. Jeśli pominiemy ten krok, będzie w niej za dużo wody i masa będzie zbyt wilgotna.
- Cebulę kroimy w piórka i szklimy na oleju.
- Do cukinii dodajemy startą marchew oraz cebulę mieszamy drewnianą łyżką. Dorzucamy kaszę mannę lub bułkę tartą oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Oddzielamy żółtka od białek, z białek ubijamy pianę trzepaczką lub robotem kuchennym (jeśli zamiast jajek używamy aquafaby, również ją ubijamy).
- Mieszamy wszystko z pianą z białek, a następnie dodajemy żółtka, olej, posiekaną natkę pietruszki oraz tymianek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Przekładamy masę do aluminiowej lub silikonowej foremki-pasztetówki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około godzinę.
- W międzyczasie przygotowujemy sos. Pieczarki smażymy pod przykryciem na patelni z dodatkiem oliwy. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszamy. Na koniec wlewamy śmietankę i chwilę razem smażymy. Gotowy sos można pozostawić w takiej formie lub zblendować na gładko.
- Upieczony pasztet kroimy w 1,5 cm plastry, układamy na talerzach i polewamy sosem.
Przepis na pasztet pochodzi z: Pasztet z cukinii - pyszna alternatywa dla pasztetów z mięsa [PRZEPIS]
Zobacz również: