Zupa brokułowa - krem z grzankami: przepis, sposób przygotowania. Zrób, bo jest pyszna!

Zupa brokułowa to doskonały pomysł na szybki, pyszny i zdrowy obiad. To świetny sposób zarówno na to, by "przeprosić się z tym warzywem", jeśli wcześniej odsuwaliśmy je na brzeg talerza, lub wykorzystać jego potencjał, jeśli je lubimy, ale jeszcze z nim nie eksperymentowaliśmy. Sprawdź, jak przygotować pyszną zupę brokułową w formie kremu!

Zupa krem brokułowa - lekka, zdrowa i pyszna

Zupa brokułowa sprawdzi się szczególnie wśród tych, którzy dbają o linię. W podstawowej wersji jest niskokaloryczna i przygotowana z samych zdrowych, lekkich składników. By była bardziej kremowa, możemy do brokułów dodać ugotowane ziemniaki, natomiast bardziej intensywnej zielonej barwy nada jej nieco szpinaku. Dodatki do niej również można utrzymać w wersji fit. Sprawdzą się tu m.in. wędzony na zimno łosoś, czy cieniutko pokrojona drobiowa szynka.

Jak zrobić zupę brokułową? Składniki:

  • duży brokuł
  • litr wody lub delikatnego bulionu warzywnego albo drobiowego
  • pół cukinii
  • duży ziemniak lub dwa mniejsze
  • mała marchewka
  • dwa ząbki czosnku
  • gęsty jogurt grecki lub śmietana 18 proc.
  • płatki migdałów, nasiona słonecznika lub siemię lniane
  • sól, pieprz do smaku

Jak przyrządzić zupę brokułową?

  1. Odkrój największe łodygi oraz liście brokuła i podziel go na mniejsze części.
  2. Cukinię umyj i pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz, marchewkę oskrob ze skórki i również pokrój. Dodaj obrane ząbki czosnku.
  3. Warzywa zalej wodą lub bulionem i zagotuj. Gdy wszystkie będą miękkie, włóż do garnka końcówkę blendera i zblenduj wszystkie składniki. Dzięki dodanej cukinii i ziemniakom, konsystencja zupy będzie gładka i aksamitna. Dopraw solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszaj.
  4. Płatki migdałów lub nasiona wysyp na suchą patelnię i zrumień na niedużym ogniu. Do miseczki nalej zupę, posyp prażonymi ziarnami i dodaj łyżkę gęstego jogurtu greckiego lub śmietany (nie mieszaj). Smacznego!

Z czym zrobić zupę brokułową?

Zupa brokułowa - krem z grzankami to najpopularniejsza forma jej podania. Grzanki możesz przygotować z czerstwego lub świeżego chleba. Kromki chleba włóż do tostera i przypiecz, a następnie pokrój je w kostkę. Możesz również pokroić chleb wcześniej i podsmażyć go na patelni. W takiej formie, ze względu na dodany tłuszcz, posiłek będzie bardziej kaloryczny. Grzanki dodawaj tuż przed podaniem, inaczej szybko rozmiękną.

Zupa krem brokułowa będzie również pyszna z innymi dodatkami. Możesz podać ją na przykład z łososiem lub piersią z kurczaka pokrojoną w kostkę - będzie wtedy bardziej sycąca. Ryby ani mięsa nie blenduj jednak razem z warzywami, ponieważ będzie wtedy przypominać zupkę dla niemowląt, co może zniechęcić zwłaszcza tych, którzy do brokuła nie są przekonani. Kurczaka w delikatnych przyprawach podsmaż na małej ilości tłuszczu na patelni. Dodawaj do zupy tuż przed podaniem. Łososia za to możesz pokroić w kostkę i dodać do zupy po zblendowaniu. Gotuj ją przez chwilę, by ryba się ścięła. Podawaj z grzanką posmarowaną masłem czosnkowym.

Do zupy brokułowej doskonale będzie pasował także wędzony twaróg lub ser solankowy. Możesz pokruszyć go lub pokroić i dodać do każdej porcji zupy tuż przed podaniem.

Niezależnie od tego, jakie dodatki wybierzesz, dodaj prażone nasiona lub płatki migdałów. One zawsze sprawdzą się jako smaczny dodatek do zupy, a ponadto są bardzo zdrowe!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.