Zupa brokułowa sprawdzi się szczególnie wśród tych, którzy dbają o linię. W podstawowej wersji jest niskokaloryczna i przygotowana z samych zdrowych, lekkich składników. By była bardziej kremowa, możemy do brokułów dodać ugotowane ziemniaki, natomiast bardziej intensywnej zielonej barwy nada jej nieco szpinaku. Dodatki do niej również można utrzymać w wersji fit. Sprawdzą się tu m.in. wędzony na zimno łosoś, czy cieniutko pokrojona drobiowa szynka.
Zupa brokułowa - krem z grzankami to najpopularniejsza forma jej podania. Grzanki możesz przygotować z czerstwego lub świeżego chleba. Kromki chleba włóż do tostera i przypiecz, a następnie pokrój je w kostkę. Możesz również pokroić chleb wcześniej i podsmażyć go na patelni. W takiej formie, ze względu na dodany tłuszcz, posiłek będzie bardziej kaloryczny. Grzanki dodawaj tuż przed podaniem, inaczej szybko rozmiękną.
Zupa krem brokułowa będzie również pyszna z innymi dodatkami. Możesz podać ją na przykład z łososiem lub piersią z kurczaka pokrojoną w kostkę - będzie wtedy bardziej sycąca. Ryby ani mięsa nie blenduj jednak razem z warzywami, ponieważ będzie wtedy przypominać zupkę dla niemowląt, co może zniechęcić zwłaszcza tych, którzy do brokuła nie są przekonani. Kurczaka w delikatnych przyprawach podsmaż na małej ilości tłuszczu na patelni. Dodawaj do zupy tuż przed podaniem. Łososia za to możesz pokroić w kostkę i dodać do zupy po zblendowaniu. Gotuj ją przez chwilę, by ryba się ścięła. Podawaj z grzanką posmarowaną masłem czosnkowym.
Do zupy brokułowej doskonale będzie pasował także wędzony twaróg lub ser solankowy. Możesz pokruszyć go lub pokroić i dodać do każdej porcji zupy tuż przed podaniem.
Niezależnie od tego, jakie dodatki wybierzesz, dodaj prażone nasiona lub płatki migdałów. One zawsze sprawdzą się jako smaczny dodatek do zupy, a ponadto są bardzo zdrowe!